ΔΙΕΘΝΗ
17/09/2021 20:32

Γερμανία: Εξήγαγε οπλικά συστήματα 4 δισ. σε 4 χρόνια - Πούλησε όπλα αξίας 83 εκατ. ευρώ στην Τουρκία 

O μεγάλος συνασπισμός στη Γερμανία ενέκρινε παραδόσεις όπλων ύψους σχεδόν 4 δισ. ευρώ σε αντιμαχόμενα μέρη στη Μέση Ανατολή και 83 εκατ. ευρώ στην Τουρκία - Αμφιλεγόμενες είναι επίσης οι άδειες εξαγωγών όπλων στο Κατάρ ύψους 731 εκατομμυρίων ευρώ

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Γερμανία: Εξήγαγε οπλικά συστήματα 4 δισ. σε 4 χρόνια - Πούλησε όπλα αξίας 83 εκατ. ευρώ στην Τουρκία 
Άνγκελα Μέρκελ με στρατιώτη (Πηγή: Associated Press)
Ανάγνωση:

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας (με τα κόμματα CDU/CSU) από το 2017 μέχρι σήμερα ενέκρινε κατά τη διάρκεια της θητείας της παραδόσεις όπλων συνολικού ύψους σχεδόν 4 δισ. ευρώ σε κράτη τα οποία εμπλέκονται στους πολέμους της Λιβύης -όπως η Τουρκία- και της Υεμένης κατά τη διάρκεια αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου. Αυτό προκύπτει από επίσημη κυβερνητική απάντηση σε σχετικό ερώτημα το οποίο κατέθεσε το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke), γράφει το Spiegel.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο μεγάλος συνασπισμός (GroKo) Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) ενέκρινε, μόνο στην Αίγυπτο, την εξαγωγή πολεμικού εξοπλισμού αξίας 2 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων υποβρυχίων και φρεγατών. Αμφιλεγόμενες είναι επίσης οι άδειες εξαγωγών όπλων στο Κατάρ ύψους 731 εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης Leopard. Το εμιράτο δεν συμμετέχει μόνο στον πόλεμο της Υεμένης, αλλά παίζει επίσης ρόλο στο Αφγανιστάν.

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξήχθησαν όπλα αξίας περίπου 340 εκατ. ευρώ έπειτα από άδεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Οι εξαγωγές στη Σαουδική Αραβία ανήλθαν συνολικά σε 457 εκατομμύρια ευρώ για ολόκληρη την κυβερνητική θητεία του μεγάλου συνασπισμού. Μετά τη δολοφονία ενός Σαουδάραβα δημοσιογράφου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανέστειλε όμως τις εξαγωγές όπλων στη χώρα αυτή.

Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, εν τούτοις, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει εγκρίνει εξαγωγές αξίας 2 εκατ. ευρώ, αλλά σύμφωνα με τo ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομίας, αυτές περιλαμβάνουν μόνο «επίσημα κοινά κυβερνητικά προγράμματα» και «προστατευτικό εξοπλισμό για χρήση σε πολιτικά αεροδρόμια».

Τέλος, στην Τουρκία εξήχθησαν μόνο φέτος όπλα αξίας 11 εκατ. ευρώ, αν και η χώρα επεμβαίνει σε μεγάλο βαθμό ιδιαίτερα στην εσωτερική διαμάχη της Λιβύης. Συνολικά, η κυβέρνηση ενέκρινε στρατιωτικές εξαγωγές στην Τουρκία αξίας σχεδόν 83 εκατ. ευρώ από το 2017.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΠΛΟ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ