ΔΙΕΘΝΗ
19/09/2021 01:50

Εκλογές στη Γερμανία: Κόμματα για όλα τα γούστα - Υπόσχονται επιδότηση γάμου, μαθήματα γιόγκα και χιπ χοπ

Τα μικρά κόμματα είναι περισσότερα από κάθε άλλη φορά στις βουλευτικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου στη Γερμανία - Διαβάστε τι υπόσχονται μερικά από αυτά, τι διεκδικούν και τι πιθανότητες έχουν να εισέλθουν στη Βουλή

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Εκλογές στη Γερμανία: Κόμματα για όλα τα γούστα - Υπόσχονται επιδότηση γάμου, μαθήματα γιόγκα και χιπ χοπ
(Πηγή: Associated Press)
Ανάγνωση:

Συνολικά 40 πολιτικοί σχηματισμοί συμμετέχουν με δικά τους ψηφοδέλτια στις βουλευτικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου στη Γερμανία. Στα αποκαλούμενα «μικρά κόμματα» περιλαμβάνονται το κομμουνιστικό DKP, το ακροδεξιό κόμμα «Ο τρίτος δρόμος», το Κόμμα των Πειρατών, οι «Γκρι», που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των ηλικιωμένων, αλλά και η νεανική πρωτοβουλία Volt. Τα μικρά κόμματα είναι περισσότερα από κάθε άλλη φορά, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Θεωρητικές πιθανότητες να μπουν στη Βουλή έχουν οι «Ελεύθεροι Ψηφοφόροι» (Freie Wähler). Πρόκειται για συντηρητικό κόμμα, που έχει σημειώσει επιτυχίες σε επίπεδο τοπικών εκλογών. Στη Βαυαρία κατάφερε να τερματίσει τη μονοκρατορία της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και από το 2018 συγκυβερνά μαζί της, προκαλώντας πολλές φορές «πονοκέφαλο» στον πρωθυπουργό Μάρκους Ζέντερ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι διαφωνίες για την πανδημία, καθώς ο Ζέντερ κατά κανόνα στηρίζει την επιβολή περιοριστικών μέτρων, ενώ ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Χούμπερτ Άιβανγκερ από το Κόμμα των «Ελεύθερων Ψηφοφόρων» εκφράζει κατανόηση για τους αρνητές του εμβολιασμού και προειδοποιεί για «συνθήκες κοινωνικού απαρτχάιντ». Τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρνουν τους «Ελεύθερους Ψηφοφόρους» πάνω από το 3%.

«Κρατική επιδότηση 3.000 ευρώ για όσους παντρεύονται». Αυτή είναι μία από τις κύριες προεκλογικές υποσχέσεις του κόμματος «Η Αγάπη» (Die Liebe) που κατεβαίνει στις γερμανικές εκλογές. Αλλά και για όσους δεν παντρεύονται κάτι έχει να προσφέρει το κόμμα, καθώς, σύμφωνα με το πρόγραμμά του, διαθέτει φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό, ενώ στους στόχους του περιλαμβάνονται η ενδυνάμωση του ρόλου των γυναικών και η εξάλειψη της μοναξιάς.

Ως «δεξαμενή αναρχοοικολογικής και ντανταϊστικής δράσης» αυτοπροσδιορίζεται το Κόμμα του Βουνού (Die Bergpartei), συνένωση οικολογικών και αντικαπιταλιστικών πρωτοβουλιών. Πιθανότατα η ονομασία παραπέμπει στην ιακωβινική ομάδα La Montagne, που αναδείχθηκε στη Γαλλική Επανάσταση υπό την καθοδήγηση διανοουμένων όπως ο Ζαν Πωλ Μαρά. Στόχος του κόμματος είναι «μία αταξική κοινωνία χωρίς αφεντικά», με εγγυημένο βασικό ειδόσημα για όλους και οικοδόμηση ενός «μη-κράτους» (Nicht-Staat).

Στασιμότητα καταγράφει το «Κόμμα του Χιπ Χοπ», καθώς διαθέτει μόλις 339 μέλη, αν και κατεβαίνει για δεύτερη φορά στις εκλογές. Αυτοχαρακτηρίζεται «ριζισπαστικό, αντι-αποικιοκρατικό, επικριτικό απέναντι στην εξουσία». Το «Κόμμα για την Προστασία των Ζώων» θα έχει φέτος μεγαλύτερο ανταγωνισμό, καθώς κατεβαίνει στις εκλογές και η «Συμμαχία για την Προστασία των Ζώων», την οποία στελεχώνουν πρώην μέλη του «Κόμματος για την Προσασία των Ζώων», που αποχώρησαν μετά από εσωκομματικές διαφωνίες. Σχεδόν κανένα από όλα αυτά τα κόμματα δεν έχει ελπίδες να εκλέξει βουλευτή. Όπως λέει ο Ρίτσαρντ Χίλμερ, διευθυντής του ινστιτούτου Policy Matters, «το όριο του 5% για την είσοδο στη Βουλή που προβλέπει ο εκλογικός νόμος αποθαρρύνει πολλούς ψηφοφόρους να προτιμήσουν τα μικρά κόμματα».

Σοβαρές πιθανότητες να εισέλθει στη Βουλή έχει το Κόμμα της Δανικής Μειονότητας (SSW). Από το 1948 εκπροσωπεί τους περίπου 50.000 Δανούς που ζουν στη βόρεια Γερμανία. Ως μειονοτικό κόμμα απολαμβάνει ιδιαίτερη νομική προστασία και γι αυτό εξαιρείται απο το όριο του 5% που προβλέπει ο εκλογικός νόμος. Σήμερα εκπροσωπείται με τρεις βουλευτές στην τοπική Βουλή του κρατιδίου Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν. Αναλυτές εκτιμούν ότι, για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια, μπορεί να εκλέξει βουλευτή στην Ομοσπονδιακή Βουλή του Βερολίνου. «Υπολογίζουμε ότι θα χρειαστούμε γύρω στις 40.000-50.000 ψήφους», λέει ο πρόεδρος του κόμματος Φλέμινγκ Μάγερ. «Δεν είναι ουτοπικό, αλλά βέβαια ούτε και αυτονόητο ότι θα καταφέρουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΟΜΜΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ