ΔΙΕΘΝΗ
18/09/2021 18:22

AUKUS: Προσπάθεια για «μασάζ» στο Παρίσι από ΗΠΑ και Αυστραλία μετά τις ιστορικές ανακλήσεις πρεσβευτών

Μετά τον βρυχηθμό της Γαλλίας και την γαλλική διπλωματική απόσυρση από Αυστραλία και ΗΠΑ φαίνεται ότι οι δύο χώρες προσπαθούν να κατευνάσουν το Παρίσι αφού έχουν επιδοθεί σε δηλώσεις «φιλίας»

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
AUKUS: Προσπάθεια για «μασάζ» στο Παρίσι από ΗΠΑ και Αυστραλία μετά τις ιστορικές ανακλήσεις πρεσβευτών
Εμανουέλ Μακρόν (Πηγή: Getty)
Ανάγνωση:

Το τελευταίο 24ωρο υπάρχει μια προσπάθεια από ΗΠΑ και Αυστραλία να κατευνάσουν τη γαλλική οργή. Μετά την ανάκληση των Γάλλων διπλωματών από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, όλο και περισσότερες δηλώσεις υπέρ της Γαλλίας έρχονται από τα δύο μέλη της νεοσυσταθείσας AUKUS. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ θεωρούν πάντα τη Γαλλία έναν «σύμμαχο ζωτικής σημασίας». Όπως ανέφερε ο Αμερικάνος αξιωματούχος «η Γαλλία είναι εταίρος ζωτικής σημασίας (για τις ΗΠΑ) και ο παλαιότερος σύμμαχός μας». Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ευελπιστούν η συζήτηση να συνεχιστεί στο ανώτερο επίπεδο τις επόμενες ημέρες, ιδίως στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα.

Στην ίδια ενέργεια προχώρησε και η Αυστραλία, η οποία τόνισε την σημασία που έχουν για την Καμπέρα οι σχέσεις με το Παρίσι. «Καταγράφουμε με λύπη την απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Αυστραλία», τόνισε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αυστραλίας, σε σχετική ανακοίνωση. «Η Αυστραλία θεωρεί πολύτιμη τη σχέση της με τη Γαλλία (…). Θα επιδιώξουμε να διεξαγάγουμε διάλογο με τη Γαλλία και πάλι για πολλά ζητήματα αμοιβαίου συμφέροντος βάσει αξιών που μοιραζόμαστε», είπε στο τέλος.

Ο Γάλλος πρεσβευτής στην Αυστραλία, Ζαν Πιερ Τεμπόλ, κατά την αποχώρησή του από την χώρα υπογράμμισε το λάθος της Καμπέρας να κάνει πίσω από την συμφωνία που είχε συνάψει με την Γαλλία και αφορούσε την αγορά γαλλικών πυρηνικών υποβρυχίων. Όπως είπε ο πρεσβευτής, η κίνηση αυτή αποτελεί ένα τεράστιο «διπλωματικό λάθος». «Νομίζω ότι αυτό ήταν ένα τεράστιο λάθος, μια πολύ, πολύ κακή διαχείριση της εταιρικής σχέσης, διότι δεν ήταν ένα συμβόλαιο, ήταν μια εταιρική σχέση, η οποία υποτίθεται ότι βασιζόταν στην εμπιστοσύνη, την αμοιβαία κατανόηση και την ειλικρίνεια» είπε χαρακτηριστικά ο Ζαν Πιερ Τεμπόλ. Στα λόγια του Τεμπόλ μπορεί κάποιος να εντοπίσει την γαλλική οργή καθώς δεν είναι λίγοι οι διπλωμάτες που κάνουν λόγο για «πισώπλατο μαχαίρωμα» εκ μέρους των ΗΠΑ στην Γαλλία.

Κλονίστηκε η γαλλική εμπιστοσύνη

Την ίδια στιγμή ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον πρόσθεσε πως παρά τις συνεχόμενες και δίχως ελπίδα προσπάθειες της Αυστραλίας να διατηρήσει το υφιστάμενο εμπορικό και οικονομικό πλαίσιο συνεργασίας με τη Γαλλία «δεν βλέπω πώς μπορούμε να εμπιστευτούμε τον Αυστραλό εταίρο». «Πρόκειται για μια μεγάλη διάρρηξη της εμπιστοσύνης εκ μέρους της Αυστραλίας» σημείωσε επίσης ο Μπον. Οι Γάλλοι όμως είναι σίγουρο ότι δεν θα σταματήσουν μονάχα στην ανάκληση των πρεσβευτών και θα εξαπολύσουν νέα «επίθεση» όπως φαίνεται και από τα λόγια του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος σημείωσε τον ρόλο της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάγκη οικοδόμησης νέων συμμαχιών στην Σύνοδο EUMED9.

Κύριος στόχος των γαλλικών «πυρών» ΗΠΑ και Αυστραλία

Μέσα σε όλα αυτά εντύπωση προκαλεί η «παγωμένη» βρετανική αντίδραση καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έκανε καμία επίσημη ανακοίνωση για την γαλλική διπλωματική απόσυρση. Το γεγονός ότι η Γαλλία δεν απέσυρε τους διπλωμάτες της από την Βρετανία δείχνει πως η γαλλική κυβέρνηση έχει ως κύριο στόχο της την Αυστραλία και τις ΗΠΑ και ο λόγος δεν είναι άλλος από τα οικονομικά συμφέροντα αφού το συμβόλαιο των 34 δισ. ευρώ για τα 12 πυρηνικά υποβρύχια βρίσκεται σε αμερικανικά χέρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
AUKUS ΓΑΛΛΙΑ ΗΠΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ