ΔΙΕΘΝΗ
20/09/2021 23:38

Λίβανος: Σχηματίστηκε νέα κυβέρνηση μετά από ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου

Μετά την εξέταση του σχεδίου δράσης της κυβέρνησης το Κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Λίβανος: Σχηματίστηκε νέα κυβέρνηση μετά από ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου
(Πηγή: ASSOCIATED PRESS)
Ανάγνωση:

Το κοινοβούλιο του Λιβάνου, κατά την σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας του, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι. Αποστολή της νέας κυβέρνησης θα είναι να σταματήσει την κατάρρευση της χώρας η οποία ξεκίνησε ύστερα από τη μεγάλη έκρηξη που έγινε στο λιμάνι της Βηρυτού το 2020.

Μετά την εξέταση του σχεδίου δράσης της κυβέρνησης κατά την μαραθώνια συνεδρίαση που διήρκησε οκτώ ώρες, 85 βουλευτές έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα υπουργική ομάδα, ενώ 15 καταψήφισαν, δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι μετά την καταμέτρηση των ψήφων.

Η κυβέρνηση που έχει 24 μέλη και της οποίας ηγείται ο Μικάτι, ένας από τους πλουσιότερους πολίτες της χώρας, σχηματίστηκε στις 10 Σεπτεμβρίου, έπειτα από 13 μήνες πολιτικού κενού. Η χώρα παρέμενε χωρίς νέα κυβέρνηση μετά την παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου του Χασάν Ντιάμπ στον απόηχο της καταστροφικής έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού στις 4 Αυγούστου του 2020.

Η καθυστέρηση αυτή επιδείνωσε την οικονομική κρίση, την οποία η Παγκόσμια Τράπεζα χαρακτηρίζει ως μια από τις χειρότερες παγκοσμίως από το 1850. Μέσα στις πάμπολλες προκλήσεις, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να καταλήξει γρήγορα σε συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο νέος πρωθυπουργός Μικάτι δεσμεύτηκε μπροστά στους βουλευτές να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις με το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και «να αναπτύξει ένα σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας». Η νέα κυβέρνηση αναμένεται επίσης να προετοιμάσει το έδαφος για τις βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάιο του 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΛΙΒΑΝΟΣ ΒΗΡΥΤΟΣ ΕΚΡΗΞΗ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ