Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι Καναδοί χάρισαν στο Φιλελεύθερο Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές.  Ωστόσο, το στοίχημα του να κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών απέτυχε. Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι σχεδόν όμοιο με το αποτέλεσμα πριν από δύο χρόνια. Οι Φιλελεύθεροι κερδίζουν 156 έδρες, μία λιγότερη σε σύγκριση με το 2019.

Διαβάστε ακόμη: Καναδάς: Εβρισαν τη γυναίκα του Τριντό κι εκείνος ανταποκρίθηκε - Η αφοπλιστική απάντηση

«Μας στέλνετε πίσω στη δουλειά με μια ξεκάθαρη εντολή να βγάλουμε τον Καναδά από την πανδημία και να έρθουν καλύτερες ημέρες. Φίλοι μου, θα κάνουμε αυτό ακριβώς», δήλωσε ο Τζάστιν Τριντό. Στα υπόλοιπα κόμματα δεν υπήρξε κάποια ανατροπή σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα. Οι Συντηρητικοί κερδίζουν 121 έδρες, όπως και στις προηγούμενες εκλογές και οι αριστεροί Νεοδημοκράτες που ακολουθούν κερδίζουν τρεις έδρες.

«Πριν από πέντε εβδομάδες ο κ. Τριντό ζήτησε την πλειοψηφία. Είπε ότι ένα κοινοβούλιο μειοψηφίας θα ήταν και παραθέτω " μη λειτουργικό ". Αλλά απόψε οι Καναδοί δεν έδωσαν στον κ. Τριντό την πλειοψηφία που ήθελε», δήλωσε ο Έριν Οτούλ των Συντηρητικών. Ο Τριντό προκήρυξε εκλογές ενώ ηγούνταν μιας σταθερής κυβέρνησης μειοψηφίας που δεν απειλούνταν να ανατραπεί. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Τριντό ότι κάλεσε πρόωρες εκλογές, χωρίς λόγο, δύο χρόνια πριν από την λήξη για τη δική του προσωπική φιλοδοξία.

Ο Τζάστιν Τριντό θεωρούσε ότι η άμεση αντίδρασή του στη διαχείριση της πανδημίας θα τον βοηθούσε να επανεκλεγεί εύκολα στην πρωθυπουργία, κάτι που πράγματι συνέβη χθες πλην όμως χωρίς να καταφέρει να κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο όπως επεδίωκε. Ο πρωτότοκος γιος του εκλιπόντος πρωθυπουργού Πιερ Τριντό ανήλθε στην εξουσία το 2015 με μια σαρωτική νίκη. Έξι χρόνια αργότερα, στα 49 του, ο αρχηγός του Φιλελεύθερου Κόμματος αντιμετώπισε σωρεία επικρίσεων κατά την προεκλογική περίοδο, ακόμη και απειλές.

Η επιβολή φόρου άνθρακα

Μπαίνοντας αργά στην πολιτική αφού προηγουμένως εργάστηκε ως δάσκαλος σνόουμπορντ, πορτιέρης, μπάρμαν και δάσκαλος, ο Τζάστιν Τριντό εξελέγη για πρώτη φορά το 2008 στη Βουλή των Κοινοτήτων εκπροσωπώντας μια συνοικία της εργατικής τάξης στο Μόντρεαλ.

Κατά τις δύο πρώτες θητείες του στην πρωθυπουργία, έφερε μεταρρυθμίσεις στη Γερουσία, υπέγραψε μια νέα εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και επέβαλε έναν φόρο άνθρακα για να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της χώρας. Παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών ο Τριντό νομιμοποίησε την κάνναβη, πραγματοποίησε δημόσια έρευνα για τις αγνοούμενες και δολοφονημένες αυτόχθονες γυναίκες και ψήφισε νομοθεσία που επιτρέπει την υποβοηθούμενη ευθανασία. Αλλά οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του Καναδά δεν είναι τόσο χαμηλές όσο πολλοί θα ήλπιζαν ότι θα είναι σε αυτή τη φάση.

Επιπλέον, 32 κοινότητες αυτοχθόνων, από 111 που ήταν στο απόγειό τους, εξακολουθούν να στερούνται το καθαρό πόσιμο νερό, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, παρά τη δέσμευση του Τριντό ότι θα έπραττε κάτι για τον κίνδυνο αυτόν για τη δημόσια υγεία στις ήδη περιθωριοποιημένες περιοχές.

Την ίδια ώρα, στη διεθνή σκηνή, μια πρώην σύμβουλός του, η Τζοσλίν Κουλόν, δήλωσε στο AFP: «Ο Καναδάς ήταν μια χώρα με ισχυρή φωνή στο εξωτερικό, αλλά υπό τον Τριντό, ήμαστε περισσότερο θεατές παρά παίκτες». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA