Μενού
  • Α-
  • Α+

Αποκαλούν την Evergrande, Lehman Brothers της Κίνας, καθώς ίσως  συμπαρασύρει στην πτώση της έναν ολόκληρο κλάδο της κινεζικής οικονομίας με απρόβλεπτες ευρύτερες συνέπειες. Προκαλεί ήδη κραδασμούς στα χρηματιστήρια των τριών ηπείρων από την αρχή της εβδομάδας, όταν η μετοχή της υποχώρησε κατά σχεδόν 19% και συνέβαλε στην υποχώρηση των αγορών από την Ασία μέχρι και τη Wall Street.

Η Evergrande είναι κινεζικός κολοσσός, μέλος του λεγόμενου Global 500, δηλαδή του παγκόσμιου κλαμπ των 500 μεγαλύτερων επιχειρήσεων του κόσμου από πλευράς εσόδων, που τις τελευταίες εβδομάδες έχει προειδοποιήσει τους επενδυτές ότι κινδυνεύει να πτωχεύσει. Αιτία, ένα δυσβάσταχτο χρέος ύψους 300 δισ. δολαρίων που επωμίστηκε για να χρηματοδοτήσει περισσότερα από 1.300 επενδυτικά σχέδια σε περισσότερες από 28 πόλεις. Την υπερχρέωσή της, τυπικό γνώρισμα του κατασκευαστικού κλάδου της Κίνας αλλά και εγγενής παθογένεια της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο, συνοδεύει μια έλλειψη ταμειακής ρευστότητας αλλά και η δυσκολία που αντιμετωπίζει να βρει αγοραστές και τα περιουσιακά της στοιχεία.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές της Κίνας που απασχολεί περίπου 200.000 ανθρώπους και υποστηρίζει έμμεσα τουλάχιστον 3,8 εκατ. θέσεις εργασίας κάθε χρόνο. Την ίδρυσε ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος Σου Γιαγίν, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Κίνα. Αναρριχήθηκε στην κλίμακα των κινεζικών επιχειρήσεων ως κατασκευαστική και μεγαλοϊδιοκτήτρια ακινήτων, αλλά οι δραστηριότητές της εκτείνονται πολύ πέραν του κατασκευαστικού κλάδου.

Evergrande: Οι διαφορές από τη Lehman 

Πέραν αυτών, μια πτώχευση της Evergrande θα διέφερε από την κατάρρευση της Lehman Brothers σε δύο βασικά σημεία.Πρώτον, το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνα υπόκειται σε εκτεταμένο κυβερνητικό έλεγχο, ενώ παράλληλα το Πεκίνο έχει προϊστορία στην ανάληψη δράσης για την τιθάσευση της ακμάζουσας αγοράς ακινήτων και εν συνεχεία την χαλάρωση της πολιτικής του όταν κινδυνεύει η οικονομική ανάπτυξη.

Επίσης, παρότι η κινεζική κυβέρνηση έχει αποφύγει προς ώρας να διασώσει την Evergrande, έχει την δυνατότητα να αποτρέψει την ολική κατάρρευσή της. Στον αντίποδα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν είχε προηγούμενη εμπειρία στη διάσωση της αγοράς κατοικιών, πριν την κατακρήμνιση του 2008, ενώ ήταν παράλληλα απρόθυμη να σώσει τη Lehman.

Δεύτερον, οι επιπτώσεις από την κατάρρευση της Evergrande θα χρειάζονταν πολύ περισσότερο χρόνο για να φανούν. Δεδομένου, ότι η αμερικανική αγορά ήταν ιδιαίτερα τιτλοποιημένη, οι αξίες των περιουσιακών στοιχείων σημείωσαν κατακόρυφη "βουτιά” όταν τα χρηματιστηριακά funds βίωσαν μεγάλες εκροές. Σε αντίθεση, στην Κίνα, τα τραπεζικά δάνεια προς τους κατασκευαστές ακινήτων δεν αποτελούν εμπορεύσιμους τίτλους και οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης υπόκεινται σε πολύπλοκες διαπραγματεύσεις και ρυθμιστική εποπτεία με αποτέλεσμα συχνά να απαιτούνται χρόνια μέχρι να διευθετηθούν. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η Κίνα δεν βρίσκεται αντιμέτωπη με μια "φούσκα” στην αγορά ακινήτων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA