Μενού
  • Α-
  • Α+

«Όλη η απαράμιλλη δύναμη, ενέργεια, δέσμευση, θέληση και οι πόροι του έθνους μας τώρα είναι πλήρως και ξεκάθαρα αφοσιωμένοι σε αυτό που είναι μπροστά μας, όχι σε ό,τι είναι πίσω μας», ανέφερε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Για να στηρίξει την υπόσχεσή του δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν 11 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο σε αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου να τις υποστηρίξουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να διπλασιάσει τα κονδύλια έως το 2024 σε 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως ώστε να βοηθήσει τα αναπτυσσόμενα κράτη να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. O Μπάιντεν τόνισε χαρακτηριστικά, ότι η κατάσταση αποτελεί ”κόκκινο συναγερμό για την ανθρωπότητα”. 

Η χρηματοδότηση θα συμβάλει στην επίτευξη του παγκόσμιου στόχου που είχε τεθεί πριν από μια δεκαετία, για τη χορήγηση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, για την στήριξη της κλιματικής δράσης στις ευάλωτες χώρες. Ο Μπάιντεν τόνισε ότι ο πλανήτης «πλησιάζει γρήγορα σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή» σε σχέση με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές αλλά και ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μπάιντεν: Τέλος ο αδιάκοπος πόλεμος, αρχή της αδιάκοπης διπλωματίας

«Καθώς στέκομαι εδώ σήμερα, για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια οι ΗΠΑ δεν είναι σε πόλεμο. Γυρίσαμε σελίδα», είπε ο Μπάιντεν, στην πρώτη του ομιλία σε Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως πρόεδρος των ΗΠΑ.  Οι παγκόσμιοι ηγέτες υποδέχθηκαν με επιφυλακτικότητα τις εκκλήσεις του Μπάιντεν για ειρήνη, λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Αυστραλία επί μήνες διαπραγματεύονταν κρυφά για έναν νέο στόλο πυρηνικών υποβρυχίων, σημειώνει ο Guardian. 

Επίσης, ο Μπάιντεν έκανε το ντεμπούτο του ως πρόεδρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ μόλις λίγες εβδομάδες μετά τη χαοτική αποχώρηση από το Αφγανιστάν. Μία επιχείρηση που χώρες- μέλη του ΟΗΕ θεωρούν ότι επισπεύστηκε για εγχώριους πολιτικούς λόγους, με ελάχιστη μέριμνα για τους Αφγανούς που έμειναν πίσω, αντιμέτωποι με τους Ταλιμπάν. 

Στην ομιλία του, ο Αμερικανός πρόεδρος επιχείρησε να δώσει στην αποχώρηση μία ευρύτερη, πιο θετική ιστορική διάσταση. «Βάλαμε τέλος σε 20 χρόνια συγκρούσεων στο Αφγανιστάν και καθώς κλείνουμε αυτή την περίοδο αδιάκοπου πολέμου ανοίγουμε μια νέα εποχή αδιάκοπης διπλωματίας», είπε και έκανε λόγο για χρήση της αναπτυξιακής βοήθειας των ΗΠΑ σε επενδύσεις για την ενίσχυση ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και την υπεράσπιση της δημοκρατίας. 

«Η αμερικανική στρατιωτική δύναμη πρέπει να είναι το εργαλείο τελευταίας επιλογής, όχι πρώτης», συμπλήρωσε ο Μπάιντεν. «Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως απάντηση σε κάθε πρόβλημα που βλέπουμε σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, πολλές από τις μεγαλύτερες ανησυχίες μας δεν μπορούν να επιλυθούν ή ακόμη και να αντιμετωπιστούν με τη δύναμη των όπλων», συνέχισε. Ως παράδειγμα, σημείωσε: «Οι βόμβες και οι σφαίρες δεν μπορούν να είναι η άμυνα απέναντι στον Covid-19» και έκανε έκκληση για «συλλογική δράση της επιστήμης και πολιτική θέληση», στο πεδίο της πανδημίας. 

«Πρέπει να δράσουμε τώρα για να γίνουν τα εμβόλια το ταχύτερο δυνατό», τόνισε και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν στείλει πάνω από 160 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων εκτός των συνόρων και πως έχουν επενδύσει 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμιους μηχανισμούς αντιμετώπισης πανδημιών. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA