ΔΙΕΘΝΗ
24/09/2021 12:10

Τζο Μπάιντεν: Πανικός με τα emails του γιου του, Χάντερ - Ζήτησε 2 εκατ. για να ξεμπλοκάρει περιουσιακά στοιχεία της Λιβύης

Ο γιος του Τζο Μπάιντεν (Χάντερ) ισχυριζόταν ότι μπορούσε να πετύχει ξεμπλοκάρισμα περιουσιακών στοιχείων της Λιβύης λόγω της επιρροής που είχε τότε ο πατέρας του επί Ομπάμα - Το δημοσίευμα κάνει λόγο για «βαθύ κράτος» της Ουάσινγκτον

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Τζο Μπάιντεν: Πανικός με τα emails του γιου του, Χάντερ - Ζήτησε 2 εκατ. για να ξεμπλοκάρει περιουσιακά στοιχεία της Λιβύης
Ο Χάντερ Μπάιντεν με τον γιο του, τη σύζυγό του και τον πατέρα του (Πηγή: Associated Press)
Ανάγνωση:

Στο μικροσκόπιο βρίσκεται ο γιος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, Χάντερ, ο οποίος επί διακυβέρνηση Ομπάμα φέρεται να ζητούσε δύο εκατομμύρια δολάρια ετησίως, προκειμένου να βοηθήσει στην ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων στη Λιβύη. Σε δημοσίευμα του Business Insider, αποκαλύπτονται emails που είχε στείλει το διάστημα 2016-2017 ο Χάντερ Μπάιντεν σε δύο δωρητές του Δημοκρατικού Κόμματος, στα οποία τους έταζε ότι θα «ξεπάγωνε» περιουσιακά τους στοιχεία στη Λιβύη, αν του έδιναν ετησίως το ποσό των 2 εκατομμυρίων δολαρίων μαζί με «επιπλέον έξοδα».

Ο γιος του Τζο Μπάιντεν ισχυριζόταν ότι μπορούσε να το πετύχει αυτό χάρη στην επιρροή που είχε τότε ο πατέρας του (ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ), ενώ υποσχόταν και πρόσβαση στην κινεζική κυβέρνηση. Το δημοσίευμα κάνει λόγο για «βαθύ κράτος» της Ουάσινγκτον, ενώ αξιοπρόσεκτο είναι ότι τα υπόλοιπα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έχουν τηρήσει στάση σιγής.

Σημειώνεται πάντως ότι θεωρείται πως αυτά τα νέα emails δεν συνδέονται με άλλα ηλεκτρονικά μηνύματα που είχαν βρεθεί σε laptop του Χάντερ και τα οποία καταδείκνυαν ότι ο Τζο Μπάιντεν εμπλεκόταν στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του γιου του στο εξωτερικό, όταν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Τα emails που «καίνε» τον Χάντερ Μπάιντεν

Το πρώτο email, το οποίο εστάλη στις 28 Ιανουαρίου 2015, εστάλη από τον ένα δωρητή, Sam Jahuari, στον άλλον, Sheikh Mohammed al-Rahbani. Σε αυτό τονίζεται ο ρόλος του Χάντερ Μπάιντεν ως επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης του ΟΗΕ και τη σχέση του με τον πατέρα του και τον τότε ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

Οι δύο άντρες εργάζονταν για να ξεπαγώσουν μπλοκαρισμένα δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων του προέδρου της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι για τη νέα τότε λιβυκή κυβέρνηση.

«Αφού [ο Χάντερ Μπάιντεν] ταξιδεύει με τον πατέρα του, έχει συνδέσμους παντού στην Ευρώπη και στην Ασία», αναφερόταν μεταξύ άλλο στο ηλεκτρονικό μήνυμα. Ο Jauhari εξέφρασε την ανησυχία του ότι ο γιος του Τζο Μπάιντεν ίσως αποτελούσε εμπόδιο στην προσπάθειά τους να «ξεπαγώσουν» περιουσιακά στοιχεία στη Λιβύη. «Τα αρνητικά του είναι ότι είναι αλκοολικός, ναρκομανής, τον έδιωξαν από τον στρατό των ΗΠΑ λόγω κοκαΐνης, κυνηγά χαμηλού επιπέδου ιερόδουλες και συνεχώς έχει θέματα ρευστότητας», σημειώνει.

Στο δεύτερο email, με ημερομηνία 26 Φεβρουαρίου 2016, αναφέρεται ο ρόλος του Χάντερ Μπάιντεν σε ένα project στη Λιβύη. Αποστολέας είναι ο Τζον Σάντμπεργκ, ένας δικηγόρος ο οποίος επί Ομπάμα ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας Μετανάστευσης των ΗΠΑ. «Μίλησα με την ομάδα του Χ.Μ. χτες. Ενδιαφέρονται για το project, αλλά υπογράμμισαν ότι για να ασχοληθούν η ομάδα (λομπίστες, δικηγόροι και PR) πρέπει να αποτελείται από ένα κλειστό κύκλο. Δεν θέλουν μεγαλύτερη ομάδα και θέλουν άτομα με τα οποία έχουν κοντινούς δεσμού, λόγω όλων όσων έχουν συμβεί», έγραφε ο Σάντμπεργκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΗΠΑ ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΛΙΒΥΗ EMAIL
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ