ΔΙΕΘΝΗ
26/09/2021 16:36

Ισλανδία: Ιστορική ευρωπαϊκή πρωτιά των γυναικών στις βουλευτικές εκλογές

Ιστορική ευρωπαϊκή πρωτιά για την Ισλανδία, καθώς έγινε η πρώτη χώρα στη γηραιά Ήπειρο που το κοινοβούλιό της θα αποτελείται από γυναίκες στην πλειοψηφία του - Ποσοστό 52,3%, δηλαδή 33 από τις συνολικά 63 έδρες κατέχουν πλέον γυναίκες

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Ισλανδία: Ιστορική ευρωπαϊκή πρωτιά των γυναικών στις βουλευτικές εκλογές
(Πηγή: Associated Press)
Ανάγνωση:

Μια ιστορική ευρωπαϊκή πρωτιά πέτυχε η Ισλανδία, καθώς έγινε η πρώτη χώρα στη γηραιά Ήπειρο που το κοινοβούλιό της θα αποτελείται από γυναίκες στην πλειοψηφία του! Στις εκλογές της Κυριακής, οι πολίτες έδωσαν τα «κλειδιά» στις γυναίκες πολιτικούς σε ποσοστό 52,3%, δηλαδή από τις συνολικά 63 έδρες, τις 33 κατέχουν πλέον γυναίκες, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών. Βάσει των δεδομένων που έχει συγκεντρώσει η Παγκόσμια Τράπεζα, καμία χώρα της Ευρώπης δεν έχει ποτέ υπερβεί το συμβολικό όριο του 50%, με τη Σουηδία να ήταν μέχρι τώρα στην πρώτη θέση με το ποσοστό των βουλευτίνων στο 47%.

Παγκοσμίως, στα κοινοβούλια άλλων πέντε χωρών οι γυναίκες πολιτικοί συγκεντρώνουν αυτή τη στιγμή ένα ποσοστό τουλάχιστον 50%, σύμφωνα με τη Διεθνή Διακοινοβουλευτική Ένωση: στη Ρουάντα (61%), στην Κούβα (53%), στη Νικαράγουα (51%) όπως και στο Μεξικό και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (50%).

Ισλανδία: Μια πρωτοπόρος στο γυναικείο φύλο

Η Ισλανδία είναι συχνά πρωτοπόρος σε ό,τι αφορά τις γυναίκες. Τον Οκτώβριο του 1975, η χώρα έζησε μια πρωτόγνωρη μαζική απεργία γυναικών, που ζητούσαν καλύτερους μισθούς και θέσεις εργασίας. Η χώρα, η οποία μετρά σήμερα 370.000 κατοίκους, υπήρξε επίσης η πρώτη που εξέλεξε με δημοκρατικές διαδικασίας μια γυναίκα στη θέση της προέδρου της χώρας, το 1980.

Επανεξελέγη, αλλά έχασε έδαφος η συμμαχία αριστεράς-δεξιάς

Με 37 έδρες εκ των συνολικά 63, στις βουλευτικές εκλογές επικράτησε η συμμαχία αριστεράς - δεξιάς, που κυβερνάει τη χώρα εδώ και τέσσερα χρόνια, ωστόσο το κόμμα της αριστερής οικολόγου πρωθυπουργού Κατρίν Γιάκομπσντοτιρ έχασε έδαφος. Αυτός ο... πρωτόγνωρος συνασπισμός αριστεράς - δεξιάς, που επιτεύχθηκε για να θέσει τέλος στις κρίσεις και τα σκάνδαλα, δεν κατάφερε να διατηρήσει τα μεγάλα του νούμερα σε ένα πολιτικό τοπίο περισσότερο κατακερματισμένο από ποτέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΥΡΩΠΗ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ