Μενού
  • Α-
  • Α+

Με δραματικό τρόπο εξελίσσεται η μετάδοση των αποτελεσμάτων των γερμανικών εκλογών, καθώς τα δύο μεγάλα κόμματα CDU και SPD μάχονται ψήφο με ψήφο, σύμφωνα με τα exit polls. Το τηλεοπτικό δίκτυο ARD δίνει ισοπαλία με 25%-25%, ενώ το ZDF δίνουν 26% στο SPD και 24% στο CDU. Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Πράσινοι με 15% και ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11%, όσο και η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και η Αριστερά με 5%.

Σε δήλωσή του ο επικεφαλής του CDU Άρμιν Λάσετ διευκρίνισε ότι είναι νωρίς ακόμα για να έχουμε ασφαλή αποτελέσματα, όμως εκείνος είναι ικανοποιημένος. «Φανταστικά ποσοστά για εμάς», λέει η επικεφαλής των Πράσινων, Ανναλένα Μπέρμποκ. «Έχουμε εντολή για το μέλλον», επισημαίνει. Το ελάχιστο 5% της Γερμανίας για την είσοδο ενός κόμματος στο κοινοβούλιο σημαίνει ότι οι υποστηρικτές και οι εκπρόσωποι του κόμματος της Αριστεράς (die Linke) αντιμετωπίζουν την εκλογική αναμέτρηση με πολύ άγχος, καθώς τα exit polls το βάζουν στην Bundestag με το ζόρι.

Αναλυτικά, οι έδρες που λαμβάνουν τα κόμματα στην ομοσπονδιακή βουλή (Bundestag) είναι τα εξής:

Σε σύνολο 730 εδρών :

  • SPD- Σοσιαλδημοκράτες -200 έδρες
  • CSU/CSU- Xριστιανοδημοκράτες - 197 έδρες
  • Die Gruene- Πράσινοι - 119 έδρες
  • AfD - Εναλλακτική για τη Γερμανία - 87 έδρες
  • FDP - Eλεύθεροι Δημοκράτες - 87 έδρες
  • Die Linke-Αριστερά- 39 έδρες
  • Άλλα κόμματα- 1 έδρα

     

Εκλογές στη Γερμανία: Ευνοϊκή για την Αθήνα κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών – «Πρασίνων»

Στην περίπτωση εκλογικής νίκης των Σοσιαλδημοκρατών, αναμένεται ο σχηματισμός κυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών-Πράσινων με καγκελάριο τον Όλαφ Σολτς.Ενδέχεται να προκύψει και τρικομματική κυβέρνηση, εάν οι δύο δεν έχουν την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σ’ αυτή την περίπτωση, αναμένονται διεργασίες ώστε να συμφωνηθεί ποιος θα είναι ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος.

Για την Ελλάδα αυτό θα αποτελούσε το καλύτερο σενάριο, ειδικά αν στη συγκυβέρνηση έμπαινε και το κόμμα της Αριστεράς.Οι Πράσινοι έχουν την πιο φιλελληνική ατζέντα, τόσο στην οικονομία, όσο και στο μεταναστευτικό, ενώ έχουν ταχθεί υπέρ της Ελλάδος και για το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων. Την ίδια θέση έχει και το κόμμα της Αριστεράς, το οποίο επανέφερε φέτος για άλλη μια φορά το θέμα προς συζήτηση στη γερμανική Βουλή. Ο Σολτς εμφανίζεται πιο μαλακός στο πεδίο της οικονομίας, έχοντας παραδεχτεί λάθη του Βερολίνου στο παρελθόν, σε σχέση με την Ελλάδα.

Οι πολιτικοί αναλυτές επιμένουν ότι οι αλλαγές που θα επέλθουν μετά το κλείσιμο της κάλπης και όλου του διαστήματος που θα χρειαστεί για να σχηματιστεί κυβέρνηση θα αφορούν κυρίως στα εσωτερικά της χώρας και λιγότερο την εξωτερική πολιτική. Γεγονός, όμως, παραμένει ότι σε περίπτωση που συνεργαστούν οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και η Αριστερά θα έχουμε την πιο προοδευτική κυβέρνηση της Γερμανίας των τελευταίων δεκαετιών

Εκλογές στη Γερμανία: Πτώση για Χριστιανοδημοκρατικούς, Ακροδεξιούς και το Κόμμα της Αριστεράς 

Όπως δείχνουν τα exit polls, τα δύο κόμματα που θεωρούνται νικητές από την μάχη στις γερμανικές εκλογές είναι το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατικών του Όλαφ Σολτς και των Πρασίνων της Ανναλένα Μπέρμποκ. Μεγάλη πτώση του CDU της Μέρκελ με -8%, αλλά και πτώση των ακροδεξιών με 1,6%. Το κόμμα της Αριστεράς από το 10% έχει πέσει στο 5% και με το ζόρι μπαίνει στη Βουλή. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA