Μενού
  • Α-
  • Α+

Ξεκάθαρο προβάδισμα δυο μονάδων στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPD) του Ολαφ Σολτς δίνει το ZDF με το δικό του exit poll στις γερμανικές εκλογές. Σύμφωνα με την πρόγνωση αποτελέσματος του καναλιού, το SPD εξασφαλίζει 26% έναντι 24% της Χριστιανικής Ένωσης. Αμέσως μετά τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν ο Γενικός Γραμματέας του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ δήλωσε «έχουμε εντολή να κυβερνήσουμε και ο Όλαφ Σολτς να γίνει Καγκελάριος», την ίδια ώρα που ο Άρμιν Λάσετ διαμηνύει ότι αν και δεύτερος, μπορεί να υπάρξει συγκυβέρνηση με αυτόν καγκελάριο. Σημειώνεται, ότι το κόμμα της Μέρκελ, με επικεφαλής τον Λάσετ, που γελούσε μετά τους 141 νεκρούς στην Βεστφαλία και ο οποίος σήμερα δίπλωσε λάθος το ψηφοδέλτιο και έδειξε την ψήφο του στην κάλπη, έφτασε σε ιστορικά χαμηλά και σταθερά πλέον πίσω από τους Σοσιαλδημοκράτες. 

Σύμφωνα με επικαιροποιημένη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από το ZDF το SPD διευρύνει κατά τι το προβάδισμά του πιάνοντας ποσοστό 26%, δηλαδή +1,5% έναντι των CDU/CSU (24,5%), οι Πράσινοι εξασφαλίζουν 13,9%, οι Φιλελεύθεροι 11,7%, η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία 10,5% και το Αριστερό Die Linke 5%. Και στις δύο περιπτώσεις τρεις συνασπισμοί εξασφαλίζουν πλειοψηφία: ένας μεγάλος συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών – Χριστιανοδημοκρατών, ένας συνασπισμός Τζαμάικα με CDU/CSU, Πράσινους και Φιλελεύθερους και ένας συνασπισμός «φανάρι» με SPD, Πράσινους και Φιλελεύθερους.

Οι νικητές και οι χαμένοι των εκλογών 

Σοσιαλδημοκράτες: Κερδισμένοι των εκλογών

Είναι η μεγάλη πολιτική δύναμη με τον Όλαφ Σολτς, πρόεδρο του SPD, να επαίρεται για την πρωτιά του κόμματός του στις εκλογές.

Οι Σοσιαλδημοκράτες ενισχύθηκαν κατά πέντε μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και πλέον, έχουν τον αέρα του νικητή.

Ο Όλαφ Σολτς, κάνοντας λόγο για μία «μεγάλη επιτυχία» του κόμματός του, κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για τα κόμματα που θα συνεργαστεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Ωστόσο, έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα ήθελε να συνεργαστεί με τους Πράσινους.

Πράσινοι «Die Gruene»: Κερδισμένοι 

Ενισχυμένο κατά πέντε μονάδες εμφανίζεται το κόμμα των Πρασίνων σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 2017.

«Θέλουμε να κυβερνήσουμε», υποστηρίζει ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, σε συνέντευξή του στο ZDF και δεν αποκλείει μία συμμαχία με τους Χριστιανοδημοκράτες. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η επικεφαλής των Πρασίνων για την Καγκελαρία, Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία δεν απέκλεισε μία συνεργασία με το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP): Κερδισμένοι

Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), με ηγέτη τον Κρίστιαν Λίντνερ, τσίμπησε μία μονάδα σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 2017. Θεωρείται ρυθμιστής των εκλογών με τον Κριστιάν Λίντνερ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Σοσιαλδημοκράτες αλλά και με τους Χριστιανοδημοκράτες.

AfD (Eναλλακτική για τη Γερμανία): Χαμένος των εκλογών

Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα απώλεσε δύο μονάδες από τις εκλογές του 2017 και ήδη του έχουν κλείσει την πόρτα της συνεργασίας τα δύο παραδοσιακά κόμματα: Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες.

Αριστερά (Die Linke): Ο μεγάλος χαμένος

Το γεγονός ότι το κόμμα «Die Linke» εισέρχεται στην ομοσπονδιακή βουλή (Bundestag) με ποσοστό περίπου 5% (οριακό ποσοστό) δείχνει ότι έχει αποδυναμωθεί και χρίζει ανασύνταξης. Η Αριστερά θα παραμείνει στην αντιπολίτευση αν και πολλοί κάνουν λόγο για αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος.

Εκλογές στην Γερμανία:Οι πρώτες δηλώσεις των αρχηγών

«Δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα», δήλωσε ο υποψήφιος καγκελάριος της Χριστιανικής Ένωσης 'Αρμιν Λάσετ, ο οποίος απηύθυνε ωστόσο έμμεση πρόσκληση προς τους Φιλελεύθερους (FDP) και τους Πράσινους για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Σε ό,τι αφορά το δυσμενές αποτέλεσμα, το απέδωσε στην απουσία «μπόνους εξουσίας», επειδή ο αρχηγός του CDU δεν ήταν και καγκελάριος, καταλογίζοντας εμμέσως την ευθύνη στην 'Ανγκελα Μέρκελ. «Η Γερμανία χρειάζεται τώρα έναν συνασπισμό για το μέλλον», τόνισε και πρόσθεσε ότι θα κάνει τα πάντα προκειμένου να σχηματιστεί ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία της Ένωσης.

Από την πλευρά του ο υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι το κόμμα του προηγείται και επομένως έχει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο επικεφαλής του Κόμματος των Φιλελεύθερων (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, δεν αποκλείεται να έχει τελικά τον ρόλο του ρυθμιστή της επόμενης κυβέρνησης. «Οι πολίτες θέλουν μια κυβέρνηση του κέντρου», δήλωσε και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του κόμματός του. Η δήλωσή του ερμηνεύτηκε από πολλούς σχολιαστές ως νύξη προς την Χριστιανική Ένωση.

Εκλογές στην Γερμανία: Η επόμενη μέρα

Οι δημοτικοί υπάλληλοι θα ανακοινώσουν τα επίσημα αποτελέσματα στους δήμους και τα κρατίδιά τους. Ο αρμόδιος ομοσπονδιακός αξιωματούχος θα αποκαλύψει στη συνέχεια τα επίσημα αποτελέσματα των γενικών εκλογών για τη χώρα στο σύνολό της.  Στους υποψηφίους που εκλέγονται άμεσα μέσω της «πρώτης ψηφοφορίας» θα δοθούν οι έδρες τους στο κοινοβούλιο και ο συνολικός αριθμός των εδρών στο κοινοβούλιο θα κατανεμηθεί μεταξύ των κομμάτων ανάλογα με το ποσοστό των «δεύτερων ψήφων» που θα λάβουν.

Οι βουλευτές θα ενημερωθούν για τις έδρες που κέρδισαν στο κοινοβούλιο και στις τοπικές του Βερολίνου και του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας. Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο Βερολίνο, καθώς και της ψηφοφορία στην περιφέρεια, θα γίνουν επίσης γνωστά.

Πώς έγινε ο «εκλεκτός» ο Όλαφ Σολτς;

Η άνοδος του υποψήφιου της κεντροαριστεράς Ολάφ Σολτς δεν είναι παρά εκπληκτική. Ο πρώην δικηγόρος ήταν κατώτερος υπουργός στην πρώτη κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ και διοικούσε την πολιτεία του Αμβούργου πριν γίνει υπουργός Οικονομικών το 2018. Το κόμμα του SPD σημείωσε ιστορικό χαμηλό 10% στις δημοσκοπήσεις το 2017. Στη συνέχεια, το 2019, υπέστη ένα πλήγμα αφού έχασε την προσπάθεια να γίνει ηγέτης του κόμματος. Αλλά μετά από αυτό, ανοικοδόμησε αργά και σταθερά την εικόνα του.

Η άνοδος του μπορεί να αποδοθεί σε τρεις παράγοντες:

1) Ήταν ο «αρχιτέκτονας» της απόφασης της G7 για έναν παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή φορολογίας εταιρειών και έτσι έπαψε να είναι η σκιά της Μέρκελ. Η υγιής πορεία της οικονομίας της χώρας όσο ήταν υπουργός είναι επίσης στα συν του. 

2) Ως δικηγόρος που εκπροσώπησε πελάτες της εργατικής τάξης, εισήγαγε έναν γενναιόδωρο κατώτατο μισθό στη Γερμανία.

3) Ο Σολτς ήταν τυχερός που οι δύο αντίπαλοί του σκόνταψαν. Η Αναλένα Μπέρμποκ των Πρασίνων έχει επικριθεί για την ωραιοποίηση βιογραφικού της και για δήθεν λογοκλοπή ενός βιβλίου. Αλλά πάνω απ 'όλα, ο Armin Laschet ήταν εξαιρετικά επιρρεπής σε γκάφες. Τον είδαν να αστειεύεται σε μια τελετή για τα θύματα των πλημμυρών του φετινού καλοκαιριού. Αυτό δεν ήταν παρά το τελευταίο σε μια σειρά λανθασμένων βημάτων.

Έτσι, ο Σολτς αποδείχθηκε δημοφιλής επειδή θεωρείται μια ομαλή μετάβαση μετά την εποχή της Μέρκελ. Θεωρείται ήρεμος, ικανός και... λίγο βαρετός. Ό,τι πρέπει για τους Γερμανούς ψηφοφόρους

Και, όμως, μπορεί να μην γίνει Καγκελάριος ο Σολτς

Δεν σημαίνει ότι το πρώτο κόμμα βγάζει Καγκελάριο. Αυτό σημαίνει ότι ο Όλαφ Σολτς θα μπορούσε να μη γίνει ο διάδοχος της Μέρκελ. Το 1969, ο Kurt Georg Kiesinger του CDU κέρδισε σχεδόν το 50% των ψήφων. Έλαβε ακόμη και ένα συγχαρητήριο τηλεφώνημα από τον Ρίτσαρντ Νίξον, τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ. Αλλά τα άλλα κόμματα σχημάτισαν κυβέρνηση χωρίς αυτόν υπό τον σοσιαλδημοκράτη Willy Brandt. Ομοίως το 1976, το CDU του Χέλμουτ Κολ κέρδισε το μεγαλύτερο μερίδιο των ψήφων, αλλά οι συνδυασμένες δυνάμεις του κεντροαριστερού SPD και του φιλελεύθερου FDP σχημάτισαν κυβέρνηση συνασπισμού. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και τώρα. Ακόμα και αν ο Σολτς κερδίσει, οι Πράσινοι, το CDU/CSU και το FDP θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση χωρίς αυτόν. Επομένως, υπάρχουν πιθανότητες να εκπληρωθούν οι επιθυμίες του Λάσετ.

Ποια κυβέρνηση «ευνοεί» την Ελλάδα

Στην περίπτωση εκλογικής νίκης των Σοσιαλδημοκρατών, αναμένεται ο σχηματισμός κυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών-Πράσινων με καγκελάριο τον Όλαφ Σολτς.Ενδέχεται να προκύψει και τρικομματική κυβέρνηση, εάν οι δύο δεν έχουν την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σ’ αυτή την περίπτωση, αναμένονται διεργασίες ώστε να συμφωνηθεί ποιος θα είναι ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος.

Για την Ελλάδα αυτό θα αποτελούσε το καλύτερο σενάριο, ειδικά αν στη συγκυβέρνηση έμπαινε και το κόμμα της Αριστεράς.Οι Πράσινοι έχουν την πιο φιλελληνική ατζέντα, τόσο στην οικονομία, όσο και στο μεταναστευτικό, ενώ έχουν ταχθεί υπέρ της Ελλάδος και για το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων. Την ίδια θέση έχει και το κόμμα της Αριστεράς, το οποίο επανέφερε φέτος για άλλη μια φορά το θέμα προς συζήτηση στη γερμανική Βουλή. Ο Σολτς εμφανίζεται πιο μαλακός στο πεδίο της οικονομίας, έχοντας παραδεχτεί λάθη του Βερολίνου στο παρελθόν, σε σχέση με την Ελλάδα.

Οι πολιτικοί αναλυτές επιμένουν ότι οι αλλαγές που θα επέλθουν μετά το κλείσιμο της κάλπης και όλου του διαστήματος που θα χρειαστεί για να σχηματιστεί κυβέρνηση θα αφορούν κυρίως στα εσωτερικά της χώρας και λιγότερο την εξωτερική πολιτική. Γεγονός, όμως, παραμένει ότι σε περίπτωση που συνεργαστούν οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και η Αριστερά θα έχουμε την πιο προοδευτική κυβέρνηση της Γερμανίας των τελευταίων δεκαετιών. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA