Μενού
  • Α-
  • Α+

Μια οκτάχρονη από το Μπρίστολ της Αγγλίας, η Αμέλια, έχασε όλα τα μαλλιά της, καθώς τα τραβούσε με μανία, λόγω της κρίσης άγχους που της προκάλεσε η καραντίνα. Η συγκεκριμένη ψυχική διαταραχή λέγεται «τριχοτιλλομανία» και στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό που το προκάλεσε στην Αμέλια ήταν το πολύμηνο κλείσιμο των σχολείων λόγω lockdown.  Σύμφωνα με την οικογένειά της, μολονότι η οκτάχρονη έχει μπει σε μία τροχιά προς την κανονικότητα, η ίδια δεν έχει καταφέρει να «κόψει» αυτή τη συνήθεια. Από τον Απρίλιο 2020 ξεκίνησε να τραβά τις βλεφαρίδες της και με το πέρασμα του χρόνου προχώρησε και στις υπόλοιπες τρίχες του σώματός της. 

Η τριχοτιλλομανία περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1889 από τον Γάλλο δερματολόγο Francois Hallopeau. Σύμφωνα με το DSM (DSM-IV), ανήκει στην κατηγορία των ιδεοψυχαναγκαστικών διαταραχών, ενώ παλιότερα λογιζόταν ως διαταραχή του ελέγχου των παρορμήσεων.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της διαταραχής και οι μορφές εκδήλωσής της αφορούν συγκεκριμένη συμπεριφορά -«το επαναλαμβανόμενο τράβηγμα των τριχών»- που έχει ως αποτέλεσμα την απόσπαση τριχών. Οι πιο συχνές μορφές είναι το τράβηγμα τριχών από την κεφαλή, των φρυδιών, των βλεφαρίδων κτλ. Το τράβηγμα των τριχών δεν αφορά αποκλειστικά την κεφαλή, αλλά και άλλες περιοχές του σώματος -το πρόσωπο, τα χέρια, τα πόδια, αλλά και σε μη ορατά σημεία, όπως το εφηβαίο και τις μασχάλες.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA