Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Salt Bae (κατά κόσμον Νουσρέτ Γκιοκτσέ) είναι ένα από τα πέντε παιδιά ενός εργάτη από την Τουρκία, που στα 26 του χρόνια τα άφησε όλα πίσω για την Αργεντινή. Επί τρεις μήνες εργαζόταν σε φάρμες, κρεοπωλεία και εστιατόρια, για να ακολουθήσει η Αμερική έναν χρόνο αργότερα. Δεν κατάφερε ωστόσο να βγάλει βίζα, καθώς δεν είχε ούτε χρήματα σε λογαριασμό, ούτε περιουσία και δεν ήταν παντρεμένος, γι' αυτό και απέτυχε 4 φορές να την εξασφαλίσει. Από τότε μέχρι σήμερα κατάφερε να χτίσει μια αυτοκρατορία, την αλυσίδα εστιατορίων Nusr-Et, που κατά καιρούς δέχεται δυνατά χτυπήματα. Από την Τουρκία, στη Μύκονο και από τη Βοστώνη στο Λονδίνο με την μπριζόλα των 734 ευρώ, ακολουθούν μηνύσεις, καταγγελίες, αντιδράσεις και κλεισίματα εστιατορίων. Και όλα αυτά ξεκίνησαν από το 2017, με τον τρόπο αλατίσματος που έφτασαν να αντιγράψουν ακόμη και κορυφαίοι ποδοσφαιριστές όπως ο Neymar Jr. 

Διαβάστε ακόμη: Salt Bae: Αυτή είναι η χρυσή μπριζόλα που κοστίζει μόλις 734 ευρώ στο εστιατόριό του

Μόλις το πρωί της Τρίτης, ξέσπασε οργή - αρχικά στη Βρετανία και κατ΄ επέκταση σε όλο τον κόσμο - για την απόδειξη των 1.812 λιρών (2.122 ευρώ) στο νέο εστιατόριο του Λονδίνου, στην οποία φαίνεται πως ο Τούρκος μάγειρας χρέωνε 4 Red Bull προς 44 λίρες ενώ η μπριζόλα κόστιζε 734 ευρώ. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο τιμοκατάλογος του εστιατορίου έχει προκαλέσει πολλές αρνητικές αντιδράσεις, καθώς το κοινό υποστηρίζει ότι πάντα πρέπει να υπάρχει μία λεπτή γραμμή, που να ξεχωρίζει την ποιότητα από την απληστία, ενώ επίσης πολλοί κάνουν λόγο για έναν «υπερτιμημένο» σεφ, ο οποίος κέρδισε δόξα μέσα από ένα απλό κόλπο που χρησιμοποιεί για να αλατίσει το φαγητό. Και δεν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνει τέτοια κριτική ο Salt Bae. 

https://www.instagram.com/p/Bz8hiDvob7x/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Salt Bae: Τα εστιατόρια ανά τον κόσμο και τα πανάκριβα μενού  

Ο Salt Bae επισκέφθηκε αρκετές χώρες, όπως η Αργεντινή και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Το διάστημα 2007 - 2010 εργάστηκε σε εστιατόρια, προκειμένου να αποκτήσει εμπειρία ως μάγειρας και εστιάτορας. Μετά την επιστροφή του στην Τουρκία, ο Γκιοκτσέ άνοιξε το πρώτο του εστιατόριο στην Κωνσταντινούπολη το 2010 και αργότερα άνοιξε ένα εστιατόριο στο Ντουμπάι το 2014. Τα πιάτα που σερβίρονται στα εστιατόρια του Γκιοκτσέ, έχουν λάβει ανάμεικτες κριτικές και έχουν περιγραφεί ως «πανάκριβα». Οι πρώτες επαγγελματικές κριτικές για το 2018 από το μπριζολάδικο στη Νέα Υόρκη ήταν γενικά αρνητικές. Στην Μύκονο, το πιο φθηνό μπέργκερ κόστιζε... 90 ευρώ και ακολούθησαν κι εκεί... σκληρές κριτικές. 

Εσιατόριο στη Μύκονο: Λουκέτο με το «καλημέρα» και αρνητικές κριτικές στο διαδίκτυο 

Με... χάδι έμοιαζε στους χρήστες των social media το λουκέτο των 48 ωρών στο εστιατόριο του Salt Bae στη Μύκονο, το οποίο «συνελήφθη» να μην έχει κόψει αποδείξεις ύψους 25.800 ευρώ στις 21 Ιουνίου 2019, δύο εβδομάδες αφότου έκανε εγκαίνια. Πιο αναλυτικά, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ βρέθηκαν στο εστιατόριο και παρέμειναν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση δεν είχε εκδώσει 34 αποδείξεις, συνολικής αξίας 25.800 ευρώ, με αποτέλεσμα να επιβάλλουν λουκέτο στο εστιατόριο για δύο μέρες. Πολλοί στο διαδίκτυο αντέδρασαν, λέγοντας πως η ποινή είναι χάδι. Η «χρυσή» μπριζόλα στη Μύκονο κόστιζε μόλις 245 ευρώ από τα εγκαίνια του μαγαζιού. 

Στις κριτικές, πάντως, που μπορεί να βρει κάποιος στο Διαδίκτυο δεκάδες είναι οι πελάτες που έχουν βαθμολογήσει το εστιατόριο με ένα αστέρι και γράφουν «η χειρότερη εμπειρία της ζωής μου», «το φαγητό μοιάζει με φαστ φουντ» και «είναι πανάκριβο χωρίς κανέναν λόγο». 

https://twitter.com/KonstantinosQ/status/1141750238778200064?ref_src=twsrc^tfw

Μηνύσεις από εργαζόμενους: Βρισιές και καταπάτηση ωραρίου από τον Salt Bae

Εδώ και μήνες ο Salt Bae έχει τρεξίματα και με τη δικαιοσύνη, καθώς πέντε εργαζόμενοι της αλυσίδας εστιατορίων τού, του έκαναν μήνυση. Σύμφωνα με τον δικηγόρο των εναγόντων, τα άτομα αυτά που εργάζονταν στα εστιατόριά του, όλοι τους Τούρκοι πολίτες, αφού προσλήφθηκαν από τους υπεύθυνους της εταιρείας, τούς ζητήθηκε να μετακομίσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να εργαστούν στα εστιατόρια του γνωστού επιχειρηματία. Ωστόσο, μετά την άφιξή τους στην Αμερική και ενώ είχαν συμφωνήσει να αμείβονται με σταθερό εβδομαδιαίο μισθό, αναγκάζονταν να εργάζονται εβδομήντα και πλέον ώρες ανά εβδομάδα χωρίς, μάλιστα, να τους καταβληθεί ποτέ η νόμιμη υπερωριακή αποζημίωση. Μεταξύ άλλων στη μήνυση που έχει ήδη κατατεθεί αναφέρεται πως «ο Νουρσέτ είχε επιθετικό στυλ διαχείρισης, βρίζοντας συχνά τους ενάγοντες και κατηγορώντας τους για λάθη άλλων υπαλλήλων».

To εστιατόριο στη Βοστώνη έκλεισε λόγω παραβάσεων για κορονοϊό

Λίγες μόλις ημέρες μετά το άνοιγμα, ο «Salt Bae» διατάχθηκε να κλείσει το καινούριο του εστιατόριο στη Βοστώνη αφού γίνονταν παραβάσεις στο υγειονομικό πρωτόκολλο λόγω COVID-19, μετέδωσε η Boston Globe στις 28 Σεπτεμβρίου 2020. Η άδεια περί αλκοολούχων ποτών του εστιατορίου έχει ανασταλεί επ' αόριστον και το εστιατόριο διατάχθηκε να σταματήσει τη λειτουργία του «λόγω της υπάρχουσας και επικείμενης απειλής για τη δημόσια υγεία ως αποτέλεσμα της συνεχούς και επαναλαμβανόμενης αποτυχίας συμμόρφωσης στα υγειονομικά πρωτόκολλα της COVID-19». 

Οι Αρχές είπαν πως στο σάιτ 311 της Βοστώνης, όπου επιτρέπεται στους πολίτες να καταθέτουν καταγγελίες, εμφανίστηκαν τουλάχιστον πέντε την ημέρα που άνοιξε το Nusr-Et, σύμφωνα με την Boston Globe. Σε δύο από αυτές, που κατατέθηκαν στις 18 Σεπτεμβρίου, το εστιατόριο περιγραφόταν ως συνωστισμένο, χωρίς καμία κοινωνική αποστασιοποίηση. Φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν δείχνουν το εσωτερικό τους καταστήματος γεμάτο κόσμο και μεγάλες ουρές κόσμους να περιμένουν έξω. 

https://www.instagram.com/p/CUTA32OsX6x/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Σάλος από τις αναρτήσεις του: Ο Μαδούρο, οι αγελάδες και ο Χριστός 

Τον Δεκέμβριο του 2017, δέχτηκε κριτική για μια φωτογραφία του 2016 όπου πόζαρε μπροστά σε μια εικόνα του Φιντέλ Κάστρο. Τον Σεπτέμβριο του 2018, ο Γκιοκτσέ και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, έλαβαν κριτική για την επίσκεψη του δεύτερου στο εστιατόριο του Γκιοκτσέ στην Κωνσταντινούπολη, απόρροια της εκλαμβανόμενης αναισθησίας για την κρίση και τις ελλείψεις στη Βενεζουέλα.

Ο Μαδούρο δήλωσε πως βρέθηκε στο εστιατόριο κατά τη δίωρη στάση του στην Κωνσταντινούπολη. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας πήγαινε στην Κίνα για να συζητήσει τις διμερείς σχέσεις των δύο κρατών. «Ο Νουσρέτ μάς απευθύνθηκε προσωπικά για να πάμε εκεί. Συζητήσαμε και περάσαμε πολύ καλά. Μας είπε πολλές φορές ότι αγαπά τη Βενεζουέλα».

https://twitter.com/NTN24ve/status/1041832735822827520?ref_src=twsrc^tfw

Τον Ιούνιο 2020 οι φιλόζωοι ξέσπασαν εναντίον του για την φωτογραφία που ανήρτησε με τις αγελάδες. «Είναι μία από τις πιο ανήθικες, βάρβαρες και αηδιαστικές φωτογραφίες που έχω δει. Είναι μία φωτογραφία ενός αλαζόνα ανθρώπου που έχει υποδουλωθεί από τη βιομηχανική παραγωγή και νομίζει πως είναι κύριος όλων των ζωντανών όντων», έγραψε στο Twitter ο Τούρκος δημοσιογράφος Τσεμ Σεϊμέν. «Όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά κάποια ζώα είναι περισσότερο ίσα από άλλα» έγραψε ο Τούρκος ηθοποιός Αχμέτ Ταϊλάν δανειζόμενος τη φράση του Όργουελ. 

Ενδεικτικό μάλιστα της αντίδρασης των διαδικτυακών φίλων του Nusret είναι και το γεγονός πως τα σχόλια στη συγκεκριμένη φωτογραφία ξεπέρασαν τις 33.000 όταν κατά μέσο όρο αποσπά μόλις 5-6.000 σχόλια στις περισσότερες αναρτήσεις του.

https://www.instagram.com/p/CBIuS0olyWW/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Οι πρώτες, όμως, αντιδράσεις κατά του Τούρκου σεφ προήλθαν από την Ιορδανία τον Δεκέμβριο του 2018, όταν μια τοπική ιστοσελίδα ανήρτησε φωτογραφία, κατά την οποία ο σεφ αλατίζει το φαγητό του Ιησού στον Μυστικό Δείπνο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Όπως έγραψε κάποιος στο Twitter, μαζί με την φωτογραφία: «Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Al Wakeel τολμά να προσβάλλει τους προφήτες; Η Al Wakeel δημοσίευσε μια επεξεργασμένη φωτογραφία του Μυστικού Δείπνου με τον Salt Bae. Ας σεβαστούμε την ιερότητα των προφητών και τους χριστιανούς αδερφούς μας. Θα πρέπει να τιμωρηθεί για βλασφημία».

Η εικόνα εξόργισε πολλούς Ιορδανούς, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους. Πάντως, η ιστοσελίδα διέγραψε την φωτογραφία και εξέδωσε μια δημόσια συγνώμη απέναντι σε όλους τους χριστιανούς που προσβλήθηκαν από αυτή την ανάρτηση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA