ΔΙΕΘΝΗ
29/09/2021 23:46

Brexit: Η Γαλλία απειλεί με αντίμετρα σε βάρος της Βρετανίας, με φόντο τη διαμάχη για την αλιεία

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Brexit: Η Γαλλία απειλεί με αντίμετρα σε βάρος της Βρετανίας, με φόντο τη διαμάχη για την αλιεία
Brexit: Η Γαλλία απειλεί με αντίμετρα σε βάρος της Βρετανίας, με φόντο τη διαμάχη για την αλιεία
Ανάγνωση:

Η Γαλλία θα αποφασίσει εντός δύο εβδομάδων σχετικά με την επιβολή πιθανών αντίμετρων, αφότου η Βρετανία και το νησί Τζέρσεϊ αρνήθηκαν να εκδώσουν σε δεκάδες γαλλικά αλιευτικά άδεια για να ψαρεύουν στα χωρικά ύδατά τους. Το Παρίσι κατηγορεί το Λονδίνο ότι παίζει πολιτικά παιχνίδια με τα αλιευτικά δικαιώματα μετά το Brexit και προέτρεψε άλλα ευρωπαϊκά κράτη να κρατήσουν μια ανάλογα σκληρή στάση έναντι αυτού που χαρακτήρισε περιφρόνηση της Βρετανίας πως τη νέα εμπορική σχέση.

Η νέα ένταση στις σχέσεις Παρισιού-Λονδίνου καταγράφεται, αφότου η Γαλλία εξοργίστηκε με την εμπλοκή της Βρετανίας σε μια νέα συμφωνία ασφαλείας στον Ινδο-Ειρηνικό με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, η οποία οδήγησε στην απόφαση της Καμπέρας να ακυρώσει μια συμφωνία για την αγορά γαλλικών υποβρυχίων.

Η υπουργός Ναυτιλίας της Γαλλίας Ανίκ Ζιραρντέν δήλωσε πως οι Γάλλοι αλιείς δεν θα πρέπει να κρατούνται όμηροι από τους Βρετανούς για πολιτικούς λόγους και επισήμανε πως τα αντίμετρα θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν ενεργειακές προμήθειες, ανταλλαγές για εκπαιδευτικούς σκοπούς, τις εμπορικές ροές και τις σιδηροδρομικές συνδέσεις.

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ έκανε λόγο για «αποφάσεις πλήρως απαράδεκτες», που «αντιβαίνουν στη συμφωνία η οποία υπεγράφη στο πλαίσιο του Brexit».

Η αλιεία και ο έλεγχος των βρετανικών υδάτων βρίσκονταν μεταξύ των κορυφαίων θεμάτων στο δημοψήφισμα του 2016 για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Όμως, έκτοτε, οι Βρετανοί αλιείς κατηγορούν την κυβέρνηση ότι τους «πούλησε» επιτρέποντας σε ευρωπαϊκά σκάφη να συνεχίζουν να ψαρεύουν εκεί.

Από την πλευρά της, η Βρετανία λέει πως παραχώρησε άδειες σε σχεδόν 1.700 σκάφη για να ψαρεύουν στη ζώνη των 12-200 ναυτικών μιλίων και άλλες 105 άδειες εκδόθηκαν για πλοία που θα ψαρεύουν στη ζώνη 6-12 ναυτικών μιλίων.

Η Βρετανία επισημαίνει πως είναι ανοικτή για περαιτέρω συνομιλίες με τα σκάφη των οποίων τις αιτήσεις απέρριψε, προσθέτοντας πως δεν υπέβαλαν στοιχεία του ιστορικού των επιχειρήσεών τους στα εν λόγω ύδατα, τις οποίες χρειάζονται για να συνεχίσουν να ψαρεύουν στη ζώνη των 6-12 ναυτικών μιλίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΓΑΛΛΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ BREXIT
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ