ΔΙΕΘΝΗ
01/10/2021 15:37

Μεγάλη Βρετανία: Τέλος η είσοδος με ταυτότητες για τους Ευρωπαίους πολίτες

Δεν γίνονται δεκτά τα δελτία ταυτότητας των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ταξιδεύουν προς τη Μεγάλη Βρετανία από σήμερα Παρασκευή 1η Οκτωβρίου 2021, λόγω του Brexit

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Μεγάλη Βρετανία: Τέλος η είσοδος με ταυτότητες για τους Ευρωπαίους πολίτες
Αεροδρόμιο Χίθροου (Πηγή: Pixabay)
Ανάγνωση:

Δεν γίνονται δεκτά τα δελτία ταυτότητας των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ταξιδεύουν προς τη Μεγάλη Βρετανία από σήμερα Παρασκευή 1η Οκτωβρίου 2021. Εξαιρούνται όσοι έχουν αποκτήσει δικαίωμα μόνιμης διαμονής ή προεγκατεστημένου κατοίκου και το έχουν δηλώσει στην υπηρεσία μετανάστευσης του υπουργείου Εσωτερικών. Το συγκεκριμένο μέτρο προβλέπεται από τη συμφωνία του Brexit και σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, στόχος είναι να ελέγχονται καλύτερα τα σύνορα και να εμποδίζονται εγκληματίες που εισέρχονται στη χώρα με πλαστά έγραφα.

Μόνο «κόκκινες» χώρα

Επίσης από τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου απλοποιείται η είσοδος στην Μεγάλη Βρετανία για όσους ταξιδεύουν από το εξωτερικό. Πρώτα απ’ όλα καταργείται το τριζωνικό σύστημα του «κόκκινου», «πορτοκαλί» και «πράσινου» που έχει επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας και κατατάσσει κάθε χώρα ανάλογα με την επιδημιολογική της εικόνα. Θα υπάρχουν μόνο «κόκκινες» χώρες, για τις οποίες θα ισχύουν πολύ αυστηρά κριτήρια και υψηλού κόστους διαδικασία για να ταξιδέψει κάποιος από αυτές προς την Αγγλία, ακόμη και αν είναι Βρετανός πολίτης. Προς το παρόν στην λίστα αυτή έχουν ενταχθεί 54 κράτη, τα περισσότερα μακριά από την Ευρώπη εκτός από το Μαυροβούνιο και την Τυνησία. Για όλα τα υπόλοιπα κράτη, οι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες δεν θα χρειάζεται πια να κάνουν το τεστ πριν την αναχώρησή τους.

Εξακολουθούν να είναι απαραίτητα η συμπλήρωση του εγγράφου PLF (Passenger Locator Form), το πιστοποιητικό εμβολιασμού καθώς και ένα ακόμη τεστ που θα κάνουν τη δεύτερη μέρα της άφιξης τους. Αλλά και το τεστ από τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να γίνει πολύ πιο φθηνό και να αγοράζεται ακόμη και από τα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος του μπορεί να πέσει ακόμη και στις 5 στερλίνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες προϋποθέσεις για τα ταξίδια προς την Μεγάλη Βρετανία ισχύουν μόνο για τους πλήρως εμβολιασμένους. Οι υπόλοιποι θα εξακολουθούν να είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο τεστ κορονοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ BREXIT
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ