Μενού
  • Α-
  • Α+

Υποστηρικτές του προέδρου της Τυνησίας, Καϊς Σαϊέντ διαδήλωσαν το πρωί της Κυριακής (3/10) στους δρόμους της πρωτεύουσας Τύνιδα, για να δείξουν την υποστήριξή τους, στην επιλογή που έκανε για να διαλύσει το κοινοβούλιο. Την ίδια στιγμή όμως, οι επικριτές του, χαρακτηρίζουν τις ενέργειες αυτές, ως «πραξικόπημα». Η διαδήλωση στην κεντρική Τύνιδα πραγματοποιήθηκε σε αντίδραση για τις διαδηλώσεις που έγιναν τα δύο προηγούμενα Σαββατοκύριακα στην πρωτεύουσα, κατά των ενεργειών του Σαϊέντ. Αναμένεται ότι η σημερινή διαδήλωση θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη.

Διαβάστε ακόμη: Τραγωδία στην Ιταλία: Οκτώ νεκροί από την πτώση αεροπλάνου  - Ανάμεσά τους και ένα παιδί

Οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της Τυνησίας και πλακάτ κατά του Κόμματος Ενάντα, ενός μετριοπαθούς ισλαμικού κόμματος, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στο κοινοβούλιο και έχει δράσει ως ο κύριος πολιτικός ανταγωνιστής του Σαϊέντ. «Ζητούμε από τον πρόεδρο να διαλύσει το κοινοβούλιο και να αποδώσει ευθύνες σε αυτούς που έκαναν τους ανθρώπους να υποφέρουν για μία δεκαετία» δήλωσε ο Σάλεμ Ατζουντί, ένας από τους διαδηλωτές.

Ο πρόεδρος οδήγησε την Τυνησία σε μία συνταγματική κρίση τον Ιούλιο, μέσω της αναστολής λειτουργίας του εκλεγμένου κοινοβουλίου, απαλλάσσοντας τον πρωθυπουργό από τα καθήκοντά του και αναλαμβάνοντας εκτελεστική εξουσία. Τον προηγούμενο μήνα, αγνόησε το μεγαλύτερο μέρος των διατάξεων του συντάγματος, δηλώνοντας ότι μπορεί να ψηφίσει νομοθεσία με προεδρικά διατάγματα, θέτοντας σε αμφισβήτηση τον εκδημοκρατισμό της Τυνησίας, μετά την επανάσταση του 2011, η οποία πυροδότησε την «Αραβική Άνοιξη» με εξεγέρσεις σε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA