Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Κορονοϊός - Μελβούρνη: Η πόλη με το ρεκόρ lockdown στον κόσμο - Σχεδόν 1 χρόνο εσώκλειστοι

Οι πολιτειακές αρχές της Βικτώριας, από την αρχή της πανδημίας, εφαρμόζουν στην Μελβούρνη άμεσα και σκληρά lockdown, με την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων - Πλέον τόσο στην Μελβούρνη, όσο και στο Σίδνεϊ οι αρχές παραδέχονται πως δεν μπορούν να εκμηδενίσουν τα κρούσματα κορονοϊού, μόνο με lockdown

(Πηγή: Associated Press)
(Πηγή: Associated Press)

Από τον Μάρτιο του 2020 οι πολίτες της Μελβούρνης, έχουν περάσει συνολικά 246 ημέρες σε καθεστώς εγκλεισμού, μέσα από 6 διαφορετικά lockdown λόγω κορονοϊού. Ξεπέρασαν πλέον το Μπουένος Άιρες, που είχε πριν το αντίστοιχο παγκόσμιο ρεκόρ 244 ημερών. Οι πολιτειακές αρχές της Βικτώριας, από την αρχή της πανδημίας, εφαρμόζουν στην Μελβούρνη άμεσα και σκληρά lockdown, με την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων. Σε συνδυασμό με την πολιτική κλειστών συνόρων και παροχής επιδομάτων της Αυστραλίας η κατάσταση φαινόταν υπό έλεγχο μέχρι πέρυσι τον Ιούλιο.

Το 2ο κύμα της πανδημίας, ξέφυγε από τα ξενοδοχεία καραντίνας, μπήκε στην κοινωνία και σάρωσε τα γηροκομεία. Το ένα πέμπτο των θυμάτων COVID 19 στην Μελβούρνη, περίπου 145 νεκροί, ήταν ηλικιωμένοι Έλληνες ομογενείς.

Ελληνίδα ομογενής ήταν και η τότε υπουργός υγείας στην Βικτώρια, η Τζένη Μικάκου, η οποία ως επικεφαλής του προγράμματος αντιμετώπισης της πανδημίας με την κωδική ονομασία «Σωτηρία», αναγκάστηκε σε παραίτηση. Το 2o lockdown στην Μελβούρνη κράτησε 111 ημέρες, μέχρι που οι αρχές ανακοίνωσαν την ήττα του κορονοϊού, κηρύσσοντας την Μελβούρνη επιτέλους Covid free. Ήταν μια πρώτη νίκη των περιοριστικών μέτρων. Έδειξε ότι μέσα από το lockdown υπάρχει ελπίδα, για επιστροφή σε μια φυσιολογική ζωή. «Οι θυσίες έπιασαν τόπο», έλεγαν τότε οι αρχές.

Το καλοκαίρι (Δεκέμβριος – Φεβρουάριος) πέρασε στην Αυστραλία, με τους πολίτες και τις αρχές να νομίζουν ότι ξεπέρασαν με επιτυχία την πανδημία.
Οι μάσκες έπεσαν, τα μαγαζιά άνοιξαν, οικογένειες έκαναν και πάλι μαζί διακοπές, βρέθηκαν στις Χριστουγεννιάτικες γιορτές. Γεύτηκαν και πάλι την ελευθερία. Πριν ακόμα ριχθούν στην μάχη της προστασίας τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Όποτε ξέφευγε κάποιο κρούσμα από ξενοδοχεία καραντίνας, ένα νέο ολιγοήμερο lockdown έμπαινε σε ισχύ. Ενώ σιγά σιγά έκλεισε η κάνουλα με τα κρατικά επιδόματα.

Ημερομηνίες lockdown στην Μελβούρνη.

  • Lockdown 1: 30 Μαρτίου έως 12 Μαΐου 2020 – 43 ημέρες.
  • Lockdown 2: 8 Ιουλίου έως 27 Οκτωβρίου 2020 – 111 ημέρες.
  • Lockdown 3: 12 – 17 Φεβρουαρίου 2021 – 5 ημέρες
  • Lockdown 4: 27 Μαΐου – 10 Ιουνίου 2021 – 14 ημέρες.
  • Lockdown 5: 15 – 27 Ιουλίου 2021 – 12 ημέρες
  • Lockdown 6: 5 Αυγούστου – 26 Οκτωβρίου 2021 – 82 ημέρες.

Ειδικοί εκτιμούν πως η κόπωση από την παρατεταμένη απομόνωση ωθεί πολλούς στο να μην τηρούν τα περιοριστικά μέτρα. Ειδικά τους νέους, οι οποίοι ήταν στην πλειονότητα τους ανεμβολίαστοι. Οι συνεχείς διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά των lockdown και των υποχρεωτικών εμβολιασμών, αλλά και οι κρυφές συνευρέσεις σε σπίτια βοήθησαν στην εξάπλωση του κορονοϊού.

Πλέον τόσο στην Μελβούρνη, όσο και στο Σίδνεϊ οι αρχές παραδέχονται πως δεν μπορούν να εκμηδενίσουν τα κρούσματα κορονοϊού, μόνο με lockdown. Έχουν ρίξει περισσότερο βάρος στην εκστρατεία εμβολιασμού, που τώρα δικαιούνται όλοι όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Το εθνικό σχέδιο προβλέπει άρση των lockdown και άνοιγμα των συνόρων όταν εμβολιαστεί πλήρως το 80% του δικαιούχου πληθυσμού. Αυτήν τη στιγμή έχει κάνει 2 δόσεις του εμβολίου το 50,6% των Αυστραλών κατοίκων και μία δόση περίπου το 80%. Ο στόχος αναμένεται να επιτευχθεί πρώτα στο Σίδνεϊ και μετά στην Μελβούρνη. Το νωρίτερο στα τέλη Οκτωβρίου. Ήδη στο Σίδνεϊ όσο αυξάνεται το ποσοστό εμβολιασμών, μειώνονται τα κρούσματα. Έπεσαν κοντά στα 600 την ημέρα και ετοιμάζονται να ανοίξουν στις 26 Οκτωβρίου. Μέχρι να βγει από το lockdown και η Μελβούρνη όμως θα διατηρεί το ρεκόρ εγκλεισμού πολιτών, χωρίς να έχει κερδίσει τελικά και τον πόλεμο με τον κορονοϊό.

Πηγή: ertnews.gr

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Μελβούρνη #Κορονοϊός #Lockdown

Best of Internet