Μενού
  • Α-
  • Α+

Η μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, Φράνσις Χάουγκεν, σε συνέντευξή της χθες, Κυριακή 3 Οκτωβρίου, που μεταδόθηκε από το δίκτυο CBS, κατηγόρησε το Facebook ότι βάζει «το κέρδος πάνω από την ασφάλεια» των χρηστών. Η 30χρονη πρώην υπεύθυνη προϊόντων στο Facebook αναμένεται να καταθέσει αύριο (5/10) στην Επιτροπή Εμπορίου της αμερικανικής Γερουσίας. Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ, την Κυριακή (4/10) εξύμνησε το θάρρος της μάρτυρος δημοσίου συμφέροντος. Πριν αποχωρήσει από την επιχείρηση, τον Μάιο, η Φράνσις Χάουγκεν πήρε μαζί της πολλά έγγραφα από εσωτερικές έρευνες στο μέσο και τα εμπιστεύτηκε κυρίως στην Wall Street Journal.

Διαβάστε ακόμη: Η Apple απειλεί να μπλοκάρει το Facebook για διαφημίσεις εμπορίας γυναικών

Σε άρθρο που δημοσίευσε στα μέσα του Σεπτεμβρίου, η εφημερίδα αποκάλυψε, στηριζόμενη σε αυτές τις πληροφορίες, ότι η επιχείρηση έκανε έρευνες για το δίκτυό της Instagram για τρία χρόνια για να αποτιμήσει την επίδρασή του στους εφήβους. Οι έρευνες έδειξαν κυρίως ότι το 32% των εφήβων κρίνει ότι η χρήση του Instagram τους έδινε μια πιο αρνητική εικόνα για το σώμα τους όταν ήδη δεν ήταν ευχαριστημένοι από αυτήν που είχαν.

Η σύγκρουση στα συμφέροντα

Νωρίτερα χθες ο αντιπρόεδρος του Facebook Νικ Κλεγκ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο δίκτυο CNN και προσπάθησε να μετριάσει τις πιθανές ζημιές που θα προκαλούσε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης η συνέντευξη της Χάουγκεν. «Οι έρευνές μας ή αυτές οποιουδήποτε άλλου απλά δεν επιβεβαιώνουν ότι το Instagram είναι κακό ή τοξικό για όλους τους εφήβους», ανέφερε ο Κλεγκ, πρώην αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης. «Δεν με εκπλήσσει το γεγονός ότι αν δεν αισθάνεσαι ήδη καλά με το σώμα σου, το να επισκεφθείς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα σε κάνει να αισθανθείς ακόμη λίγο λιγότερο καλά», πρόσθεσε ο Κλεγκ.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο ύστερα από πιέσεις, η επιχείρηση της Καλιφόρνιας ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την ανάπτυξη μιας εκδοχής του Instagram για τους κάτω των 13 ετών, χωρίς ωστόσο να παραιτηθεί τελείως από το ενδεχόμενο αυτό. Σημειώνεται πως η Φράνσις Χάουγκεν άρχισε να εργάζεται για το Facebook το 2019 και διορίστηκε, κατόπιν δικού της αιτήματος, στο τμήμα «πολιτικής ακεραιότητας» (Civic Integrity), το οποίο ασχολείτο με τους κινδύνους που θα μπορούσαν να δημιουργούν ορισμένοι χρήστες ή ορισμένα περιεχόμενα για την καλή διεξαγωγή των εκλογών.

Πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2020, το Facebook είχε τροποποιήσει τους αλγορίθμους του για να μειώσει την μετάδοση πλαστών πληροφοριών. Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τη μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, «μόλις τελείωσαν οι εκλογές», ο όμιλος τους επανέφερε στην προηγούμενη κατάστασή τους, «δίνοντας προτεραιότητα στην ανάπτυξη έναντι της ασφάλειας», υποστήριξε η ίδια στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «60 Minutes» του CBS. «Υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα σε αυτό που ήταν καλό για τον κόσμο και αυτό που ήταν καλό για το Facebook», σημείωσε χαρακτηριστικά η Χάουγκεν και ο όμιλος «στη μία περίσταση μετά την άλλη, επέλεγε να προτάξει τα συμφέροντά του, δηλαδή να βγάζει περισσότερα χρήματα». Η Χάουγκεν υποστιρίζει ότι μετά την επαναφορά των προηγούμενων αλγορίθμων πολλοί χρήστες του Facebook χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα για να κινητοποιηθούν ενόψει των γεγονότων της 6ης Ιανουαρίου που οδήγησαν στην εισβολή στο Καπιτώλιο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA