Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι αεροπορικές εταιρείες αναμένεται να υποστούν σωρευτικές απώλειες παγκοσμίως ύψους 51,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος λόγω της πανδημίας του κορονοΐού και θα παραμείνουν στο «κόκκινο» το 2022 με μειωμένες απώλειες ωστόσο στα 11,6 δισ., ανακοίνωσε σήμερα (4/10) η Ενωσή τους, IATA (Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών). Αυτές οι προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης της IATA που πραγματοποιείται στη Βοστόνη (ΗΠΑ), είναι πιο απαισιόδοξες από εκείνες του Απριλίου, όταν η οργάνωση ανακοίνωσε πως ανέμενε απώλειες 47,7 δισ. δολαρίων φέτος. Η IATA αναθεώρησε επίσης προς τα πάνω τις απώλειες που υπέστησαν οι εταιρίες το 2020, στα 137,7 δισ. έναντι 126,4 δισ.

«Παρά το «τεράστιο μέγεθος της υγειονομικής κατάστασης στον τομέα των αερομεταφορών, που θα μεταφραστεί σε σωρευτικές απώλειες τουλάχιστον 200 δισ. δολαρίων από το 2020 έως το 2022, ξεπεράσαμε σε μεγάλο βαθμό το πιο χαμηλό σημείο της κρίσης», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της IATA, Γουίλι Ουόλς. «Για να επιβιώσουν, οι εταιρείες μείωσαν θεαματικά το κόστος τους και προσάρμοσαν τη δραστηριότητά τους σε όλες τις διαθέσιμες ευκαιρίες», όπως η ανάπτυξη των μεταφορών φορτίων, η ζήτηση για τις οποίες εκτινάχθηκε, σημείωσε. Η κατάσταση διαφέρει, ωστόσο, ανάλογα με τις ζώνες δραστηριότητας: οι αμερικανικές εταιρίες, που επωφελούνται από μια ισχυρή εσωτερική αγορά, θα είναι «οι μοναδικές σε θετικό οικονομικό έδαφος το 2022 με αναμενόμενο κέρδος 9,9 δισ. δολαρίων», σύμφωνα με την IATA.

«Το εμβόλιο να δώσει ελευθερία στα ταξίδια»

«Οι άνθρωποι δεν έχασαν την επιθυμία για ταξίδια, όπως βλέπουμε στη ισχυρή ανάπτυξη των εσωτερικών αγορών. Αλλά εμποδίστηκαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό λόγω των περιορισμών, της αβεβαιότητας και της περιπλοκότητας», είπε ο Ουόλς. «Όλο και περισσότερες κυβερνήσεις θέλουν να βγουν από την κρίση μέσω των εμβολίων. Πιστεύουμε πως οι εμβολιασμένοι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δουν την ελευθερία τους να περιορίζεται», επανέλαβε. Όπως είπε ο επικεφαλής της IATA, «η ελευθερία να ταξιδεύουν είναι μια καλή προτροπή ώστε περισσότεροι άνθρωποι να εμβολιαστούν. Οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν και να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου τα εμβόλια να είναι διαθέσιμα για όλους εκείνους που το επιθυμούν».

Από την πλευρά τους, οι ευρωπαϊκές εταιρείες, που είναι πιο εκτεθειμένες σε δίκτυα μεγάλων αποστάσεων που εξακολουθούν να έχουν προβλήματα εξαιτίας του κλεισίματος των συνόρων και των περιορισμών, θα παραμείνουν καθαρά ελλειμματικές το 2022 με προβλεπόμενες απώλειες ύψους 9,2 δισ. δολαρίων, το οποίο ωστόσο είναι κάτω από το μισό σε σχέση με το 2021 (20,9 δισ.). Πράγματι, οι εσωτερικές αγορές στο σύνολό τους αναμένεται να φθάσουν το 2021 περίπου το 73% της ζήτησης του 2019, του τελευταίου πλήρους έτους πριν από την κρίση, και το 93% το 2022. Αντίθετα, οι διεθνείς αεροπορικές μετακινήσεις θα παραμείνουν μειωμένες, στο 22% των επιπέδων του 2019 το 2021, και στο 44% το 2022, σύμφωνα με την IATA. Σε παγκόσμια κλίμακα, η IATA αναμένει επίσης πως 2,3 δισ. άνθρωποι θα πάρουν το αεροπλάνο το 2021 και 3,4 δισ., το 2022, «περίπου στα επίπεδα του 2014, και πολύ πιο κάτω από τα 4,5 δισ. του 2019». Ο αριθμός αυτός έπεσε στο 1,8 δισ. το 2020.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA