Μενού
  • Α-
  • Α+

Η 7η Οκτωβρίου του 1985 δεν θα ήταν μια ήσυχη μέρα… Το κρουαζιερόπλοιο «Achille Lauro» είχε αποπλεύσει από τη Γένοβα της Ιταλίας στις 3 Οκτωβρίου για 12ήμερη κρουαζιέρα στη Μεσόγειο. Στο πλοίο επέβαιναν 748 επιβάτες και περισσότεροι από 100 ως πλήρωμα. Το ιταλικό κρουαζιερόπλοιο είχε αγκυροβολήσει στην Αλεξάνδρεια και 651 επιβάτες αποβιβάστηκαν για να περιηγηθούν στις Πυραμίδες, σκοπεύοντας να συναντηθούν με το πλοίο στο Πορτ Σάιντ εκείνο το βράδυ.

Διαβάστε επίσης: Πώς οι Γερμανοί άφησαν να συμβεί η Σφαγή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, μια μέρα σαν σήμερα, 5 Σεπτεμβρίου

Μέσα σε μια καμπίνα, τέσσερις παλαιστίνιοι μαχητές του Λαικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης καθάριζαν τα όπλα τους με τα σεσουάρ για τα μαλλιά! Ένας σερβιτόρος καταστρώματος άνοιξε την πόρτα να προσφέρει φρούτο. Οι Παλαιστίνιοι τρόμαξαν και προσπάθησαν να κρύψουν τα τουφέκια τους. https://www.youtube.com/watch?v=qO6xmjwR9wYΟι πειρατές φοβούμενοι ότι ο σερβιτόρος κάτι υποψιάστηκε θα κάνουν κινήσεις δίχως σχέδιο και συνεννόηση. Οπλισμένοι με καλάσνικοφ και χειροβομβίδες καταλαμβάνουν το πλοίο και απειλούν να το ανατινάξουν αν δεν απελευθερώνονταν 50 Παλαιστίνιοι οι οποίοι κρατούνταν στο Ισραήλ. Οι πειρατές υποχρεώνουν τον καπετάνιο να αποπλεύσει.

Οι Παλαιστίνιοι που είχαν μπει στο κρουαζιερόπλοιο ως επιβάτες ήταν μέλη της παράταξης PLF, παρακλάδι της PLO, με επικεφαλής Mohammed Zaidan, που χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Αμπού Αμπάς.

Οι Ισραηλινοί δεν απάντησαν στο αίτημα των τρομοκρατών κα το πλοίο κατευθύνθηκε στην Ταρτούς της Συρίας. Οι συριακές αρχές, πιεζόμενες από τις ΗΠΑ και την Ιταλία, αρνήθηκαν να επιτρέψουν στο πλοίο να αγκυροβολήσει.  

Δολοφονία ανάπηρου επιβάτη!

Η απειρία των τρομοκρατών και το μέγεθος του πλοίου αλλά και τα σχέδιά τους που δεν πήγαν όπως τα περίμεναν, τους κάνει να χάσουν τον έλεγχο. Στις 8 Οκτωβρίου το μεσημέρι πυροβόλησαν αμερικανοεβραίο επιβάτη καθηλωμένο σε αναπηρικό αμαξίδιο και τον έριξαν στην θάλασσα. Χρόνια αργότερα «Δημιουργούσε προβλήματα και παρακινούσε τους επιβάτες να αντισταθούν».

Στη συνέχεια, οι πειρατές οδήγησαν το πλοίο στην Κύπρο, όπου τους αρνήθηκε επίσης να ελλιμενιστούν. Ο Αραφάτ έστειλε εκπρόσωπο της PLO για διαπραγματεύσεις που όμως δεν απέδωσαν. 

Απογοητευμένοι, οι αεροπειρατές οδήγησαν τον «Achille Lauro» πίσω στο Πορτ Σάιντ. Σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των ομήρων, οι αεροπειρατές ζήτησαν ασφαλή διέλευση από την Αίγυπτο και ασυλία. Η Αίγυπτος έκανε δεκτό το αίτημά τους και το απόγευμα της 9ης Οκτωβρίου οι Παλαιστίνιοι εξαφανίστηκαν στους δρόμους του Πορτ Σάιντ.

Διπλωματικό επεισόδιο

Κι εκεί αρχίζει άλλη περιπέτεια. Αν και η Αίγυπτος υποστήριζε ότι οι αεροπειρατές είχαν εγκαταλείψει τη χώρα, οι αναφορές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έλεγαν ότι παρέμειναν εκεί κρυμμένοι. Το αεροπλάνο στο οποίο είχαν προγραμματίσει να διαφύγουν - συνοδευόμενο από τον διαπραγματευτή του Αραφάτ - εντοπίστηκε και ο αμερικανός πρόεδρος, Ρόναλντ Ρέιγκαν έδωσε εντολή να αναχαιτιστεί. Το αεροπλάνο υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στην αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στη Sigonella της Σικελίας. Εκεί παραλίγο να υπάρξει σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο αφού οι Ιταλοί δεν είχαν ενημερωθεί.

Ακολούθησε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ αμερικανικών και ιταλικών δυνάμεων. Τελικά η Ιταλία συνέλαβε τους αεροπειρατές.

Το 1986 οι τέσσερις τρομοκράτες δικάστηκαν στην Ιταλία και καταδικάστηκαν σε ποινές από 15 έως 30 χρόνια φυλάκιση. Όλοι οι πειρατές έχουν πια αποφυλακιστεί.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA