ΔΙΕΘΝΗ
04/10/2021 21:21

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για παρενόχληση Nautical Geo: Επίλυση διαφορών με βάση το Διεθνές Δίκαιο

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας επισημαίνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Στέιτ Ντιπάρτμεντ για παρενόχληση Nautical Geo: Επίλυση διαφορών με βάση το Διεθνές Δίκαιο
Στέιτ Ντιπάρτμεντ (Πηγή: Associated Press)
Ανάγνωση:

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας επισημαίνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή τη νέα παρενόχληση του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo που έγινε από την Τουρκία στα ανοικτά της Κύπρου. Όπως τονίζει ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν ως θέση αρχής όλα τα κράτη να επιλύουν θέματα θαλάσσιας οριοθέτησης μέσω ειρηνικού διαλόγου και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Η Τουρκία υποστηρίζει πως απομάκρυνε το Nautical Geo

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα cumhuriyet, «σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, o ελληνοκυπριακός τομέας στις 29 Σεπτεμβρίου, δημοσίευσε μία NAVTEX σχετικά με τις δραστηριότητες του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo. Καθώς η εργασία που προβλεπόταν να γίνει περιλάμβανε μεγάλος μέρος της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και δεν είχε προηγηθεί συντονισμός με την Τουρκία, υπήρξαν κινήσεις μέσω διπλωματικών καναλιών προς την Μάλτα ως σημαία του πλοίου αλλά και προς την Ιταλία που το εξόπλισε. Ταυτόχρονα με τις NOTMAR και NAVTEX της 1/10, ανακοινώθηκε προς ναυτικούς η αναγκαιότητα συντονισμού με την Τουρκία.

Παρά τις προσπάθειες αυτές της Τουρκίας, το ερευνητικό πλοίο Νautical Geo, το πρωί της 3ης Οκτωβρίου επιχείρησε να εισέλθει άνευ αδείας στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Μετά από αυτό ερευνήθηκε και προειδοποιήθηκε από ένα πλοίο του τουρκικού ναυτικού, το οποίο εκτελούσε δραστηριότητες αναγνώρισης και επιτήρησης στην περιοχή στο πλαίσιο της επιχείρησης Μεσογειακή Ασπίδα. Όταν παρόλα αυτά εισήλθε άνευ αδείας στην υφαλοκρηπίδα, τότε οδηγήθηκε έξω από την τουρκική υφαλοκρηπίδα. Από την άλλη πλευρά το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo την περασμένη εβδομάδα είχε εισέλθει άνευ αδείας στην τουρκική υφαλοκρηπίδα ανατολικά της Κρήτης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΗΠΑ ΤΟΥΡΚΙΑ NAVTEX ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ