Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας ανακοίνωσε την απονομή του Νόμπελ Φυσικής 2021 στους Σουικούρο Μανάμπε, Κλάους Χέσελμαν και Τζόρτζιο Ραρίσι, «για την πρωτοποριακή συμβολή τους στην κατανόηση των περίπλοκων φυσικών συστημάτων». Ο Ιάπωνας Σουικούρο Μανάμπε και ο Γερμανός Κλάους Χέσελμαν μοιράστηκαν το μισό βραβείο για «την δημιουργία μοντέλων του κλίματος της Γης, τη μέτρηση της μεταβλητότητας και την ακριβή πρόβλεψη της υποερθέρμανσης του πλανήτη.»Το άλλο μισό βραβείο απονεμήθηκε στον Ιταλό Τζόρτζιο Παρίσι, «για την ανακάλυψη της σχέσης της αταξίας και τις διακυμάνσεις των φυσικών συστημάτων από το επίπεδο του ατόμου, στο επίπεδο των πλανητών.»

Σύμφωνα με την Σουηδική επιτροπή, «το φετινό Νόμπελ Φυσικής αναγνωρίζει νέες μεθόδους για την περιγραφή περίπλοκων συστημάτων και την πρόβλεψη της μακροπρόθεσμης συμπεριφοράς τους. Ενα περίπλοκο σύστημα θεμελιώδους σημασίας για την ανθρωπότητα, είναι το κλίμα της Γης.»Ν

To 2020, το μισό Νόμπελ Φυσικής απονεμήθηκε στον Βρετανό Ρότζερ Πένροουζ και το άλλο μισό από κοινού στον Γερμανό Ράινχαρντ Γκέντσελ και στην Αμερικανίδα Άντρεα Γκετς, για τη συμβολή τους στην έρευνα γύρω από τις μαύρες τρύπες.Το βραβείο συνοδεύεται από ένα χρυσό μετάλιο και 10 εκατομμύρια Σουηδικές κορώνες (σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ). Τα χρήματα προέρχονται από την κληρονομιά που άφησε ο δημιουργός του βραβείου, ο Σουηδός Αλφρεντ Νόμπελ, που πέθανε το 1895.

Χθες ανακοινώθηκε το Νόμπελ Ιατρικής, το οποίο κέρδισαν οι Αμερικανοί επιστήμονες Ντέιβιντ Τζούλιους και Αρντέμ Παταπουτιάν, για την ανακάλυψη υποδοχέων θερμοκρασίας και αφής. Αύριο θα ανακοινωθεί το Νόμπελ Χημείας, την επομένη το Νόμπελ Λογοτεχνίας, στις 8 Οκτωβρίου το Νόμπελ Ειρήνης και στις 11 Οκτωβρίου το Νόμπελ Οικονομικών. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA