Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Αμπντουλραζάκ Γκούρνα (Abdulrazak Gurnah) κατέκτησε το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη (07/10) η Βασιλική Ακαδημία της Σουηδίας. Ο 73χρονος από την Τανζανία τιμήθηκε για «την ασυμβίβαστη και συμπονετική διείσδυσή του στις επιπτώσεις της αποικιοκρατίας και της μοίρας του πρόσφυγα στον κόλπο μεταξύ πολιτισμών και ηπείρων». Το Νόμπελ συνοδεύεται και από το χρηματικό έπαθλο που ανέρχεται σε 1,14 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Αμπντουλραζάκ Γκούρνα γεννήθηκε το 1948 και μεγάλωσε στη Ζανζιβάρη. Στα τέλη της δεκαετίας του '60 έφτασε στην Αγγλία ως πρόσφυγας. Ήταν καθηγητής Αγγλικής και Μεταποικιακής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ μέχρι να συνταξιοδοτηθεί. Έχει εκδώσει 10 νουβέλες και ο πρόεδρος της Σουηδικής Ακαδημίας Άντερς Όλσον, έκανε ειδική μνεία στο «Afterlives» το οποίο χαρακτήρισε «μεγαλοπρεπές». Στο βιβλίο ο Γκουρνά εξιστορεί τη ζωή του Ilyas, τον οποίο απήγαγαν από την οικογένειά του Γερμανοί αποικιοκράτες και γύρισε στο χωριό του όταν ενηλικιώθηκε πολεμώντας εναντίον των δικών του ανθρώπων. 

https://twitter.com/NobelPrize/status/1446067987417649153?ref_src=twsrc^tfw

Ο πρόσφυγας Αμπντουλραζάκ Γκούρνα

Τον Δεκέμβριο του 1963, μετά την απελευθέρωση από τη βρετανική αποικιοκρατία, έγινε επανάσταση στη Ζανζιβάρη και υπό το καθεστώς του προέδρου Αμπέιντ Καρούμε, οδήγησε σε καταπίεση και διωγμό πολιτών αραβικής καταγωγής. Ο Γκουρνά τελείωσε το σχολείο και σε ηλικία 18 ετών αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την οικογένειά του και να φύγει από τη χώρα, την τότε νεοσύστατη Δημοκρατία της Τανζανίας. Επέστρεψε το 1984 για να αποχαιρετίσει τον πατέρα του λίγες μέρες πριν αφήσει την τελευταία του πνοή. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA