Μενού
  • Α-
  • Α+

Οσο και αν το «παλεύουν» οι επικοινωνιολόγοι του για να σώσουν το προφίλ του και να τον κρατήσουν «δυνατό» στη μάχη της επανεκλογής του στις προεδρικές εκλογές, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν... βουλιάζει. Αν και ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές ή εάν θα εξαντλήσει τη θητεία του, οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία φανερώνουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει αποδυναμωθεί και ταυτόχρονα η αντιπολίτευση δείχνει να δυναμώνει.

Συγκεκριμένα, νέα έρευνα της εταιρείας KONDA δείχνει ότι η Λαϊκή Συμμαχία (Ερντογάν - Μπαχτσελί) συγκεντρώνει το 41.6% των ψήφων, σε περίπτωση εκλογών «σήμερα», ενώ η Συμμαχία του Εθνους (Κιλιτσντάρογλου - Ακσενέρ) υπερτερεί με 44,1%. Μάλιστα, ο άτυπος συνασπισμός που συγκροτούν το «CHP» (Κεμαλιστές) με το «YIIP» είναι ενισχυμένος κατά 2,8% σε σχέση με την τελευταία μέτρηση. Αντίθετα, σύμφωνα με την έρευνα το κόμμα του Ερντογάν συγκεντρώνει το 32,7% των προτιμήσεων, ενώ μόλις τρεις μήνες πριν, τον Ιούλιο, κατέγραφε επίδοση της τάξης του 36,1%. Μέσα σε ένα τρίμηνο δηλαδή υποχώρησε κατά 3,4 μονάδες.

To αριστερό φιλοκουρδικό «HDP», παρά τους διωγμούς και την προσπάθεια να τεθεί εκτός νόμου, ενισχύει επίσης τα ποσοστά του, έστω και οριακά, συγκεντρώνοντας το 11,7% των προτιμήσεων. Στην ερώτηση για το εάν βλέπουν τον Ερντογάν νικητή σε ενδεχόμενο προεδρικών εκλογών, το 64% των ψηφοφόρων απαντά αρνητικά.

Κιλιτσντάρογλου: Θέμα εθνικής ασφάλειας η υγεία του Ερντογάν

Την ίδια ώρα, η κατάσταση της υγείας του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποτελεί θέμα εθνικής ασφάλειας, δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: «Είναι ζήτημα κρατικής ασφάλειας να ζητήσουμε έκθεση για την υγεία του Ερντογάν έκθεση υγείας από ανεξάρτητο ίδρυμα και να το κάνει αμέσως».

Ο συντάκτης του άρθρου στο Foreign Policy σχετικά με την υγεία του Τούρκου προέδρου, Στήβεν Κουκ, είπε στον ιστότοπο Ahval σε ένα podcast ότι ο Ερντογάν φαινόταν «θλιμμένος» κατά καιρούς και ότι υψηλόβαθμος συνεργάτης του Τούρκου προέδρου έλαβε οδηγίες, ώστε να συντονίσει τις προσπάθειες, προκειμένου να αποκρύψει την επιδείνωση της υγείας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA