Μενού
  • Α-
  • Α+

Ετοιμος να παραμερίσει τις προσωπικές του φιλοδοξίες και να παραιτηθεί από την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), «εάν με άλλα πρόσωπα θα ήταν καλύτερα», δήλωσε ο Αρμιν Λάσετ, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος στη Δρέσδη. Αν και με τον τρόπο του επιβεβαίωσε τα ρεπορτάζ που ανέφεραν ότι έχει ήδη παραιτηθεί, ωστόσο, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Συγκεκριμένα ανέφερε πως το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσουν ευρύτατες διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να αποφασιστεί σε ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί το κόμμα. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό θα μπορούσε να επιφέρει και αλλαγή αρχηγού, αντιπροέδρων και του συνόλου του ομοσπονδιακού προεδρείου του CDU, στο προσεχές Συνέδριο, όπου θα εξεταστούν και τα αίτια της εκλογικής ήττας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λάσετ ανέφερε πως στο προσεχές συνέδριο του κόμματος θα θέσει θέμα για νέα σύνθεση - από την κορυφή έως τις επιτροπές: «Το κόμμα δεν χρειάζεται πλέον μια διαμάχη μεταξύ των ανθρώπων, αλλά μια κοινή πρόταση συναίνεσης. Ακριβώς όπως έκανα με τον υπουργό Μεταφορών Χένρικ Βιστ στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, τον οποίο πρότεινα ως διάδοχό μου στην πρωθυπουργία του κρατιδίου και την προεδρία του κόμματος», πρόσθεσε.

«Ανοιχτή η πόρτα για τον συνασπισμό Τζαμάικα»

Ο αρχηγός του CDU τόνισε ότι η Χριστιανική Ενωση παραμένει διατεθειμένη να συζητήσει έναν ενδεχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό «Τζαμάικα», κάτι που επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Ραλφ Μπρίνκχαους που τάχθηκε (όπως και ο Λάσετ), υπέρ του να παραμείνει το κόμμα έτοιμο να συνομιλήσει για πιθανή συγκυβέρνηση με τους Πράσινους και το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP). «Παρόλο που Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στη θέση του θεατή, ένας συνασπισμός με επικεφαλής το CDU/CSU παραμένει δυνατός», είπε ο Μπρίνκχαους.

«Η πόρτα για τον σχηματισμό κυβέρνησης Τζαμάικα δεν είναι εντελώς κλειστή. Και δεν πρέπει να την κλείσουμε. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών το βράδυ της περασμένης Κυριακής, υπήρχαν μεγάλες συγκλίσεις και λίγες αποκλίσεις, οι οποίες θα μπορούσαν εύκολα να υπερκεραστούν. Ένας δεύτερος γύρος συνομιλιών ή παράλληλες συνομιλίες θα ήταν σημαντικές, διαφορετικά το FDP θα μπορούσε να έχει θεωρήσει ότι δεν το θέλαμε. Με το FDP όμως υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα θέματα επικαλύψεις εκτός από τον κοινωνικό τομέα», πρόσθεσε.

Συνεχίζονται οι επαφές για σχηματισμό κυβέρνησης

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD), οι Πράσινοι και το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) θα συνεχίσουν τις διερευνητικές συνομιλίες τους για τον ενδεχόμενο σχηματισμό κυβέρνησης την ερχόμενη Δευτέρα. Οι εκπρόσωποι και των τριών κομμάτων εμφανίστηκαν αισιόδοξοι μετά το πέρας των σημερινών τους συνομιλιών οι οποίες διήρκεσαν σχεδόν επτά ώρες.

Ο γενικός γραμματέας του SPD Λαρς Κλίνγκμπαϊλ έκανε λόγο για «εποικοδομητικές διαβουλεύσεις και καλή ατμόσφαιρα. Συζητήθηκαν όλα τα θέματα. Το Σαββατοκύριακο πρέπει να αξιοποιηθεί για να προετοιμασθεί μια εντατική εβδομάδα διερευνητκών συζητήσεων. Δεν θα υπάρξουν χαμένοι και κερδισμένοι», δήλωσε.

Ο γενικός γραμματέας του FDP Φόλκερ Βίσινγκ δήλωσε ότι «Οι συνομιλίες πήγε πολύ καλά. Υπάρχει η προθυμία να αντιμετωπιστούν τα μεγαλύτερα εμπόδια. Η σημερινή συζήτηση είναι ενθαρρυντική» και τόνισε πως «το προεδρείο του κόμματός του ψήφισε ομόφωνα υπέρ των σε βάθος διερευνητικών συζητήσεων για ενδεχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό των τριών κομμάτων».

 Τέλος και ο γενικός διευθυντής του κόμματος των Πρασίνων, Κέλνερ, εκφράστηκε επίσης θετικά : «Ήταν μια καλή μέρα η σημερινή. Παρά τις όποιες διαφορές κατά τον προεκλογικό αγώνα είναι πολύ καλό σημάδι το γεγονός ότι μπορούμε να κάνουμε διαπραγματεύσεις με εμπιστοσύνη ο ένας για τον άλλον». Δήλωσε τέλος ότι συμφωνήθηκε μεταξύ των μερών ότι δεν θα ανακοινώνουν δημόσια τα ενδιάμεσα αποτελέσματα των συζητήσεών τους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA