Μενού
  • Α-
  • Α+

Δεν σταματά το θρίλερ για τις αμβλώσεις στο Τέξας. Λίγα 24ωρα μετά την προσωρινή απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου από δικαστήριο της πολιτείας, το εφετείο το επαναφέρει ξανά, προκαλώντας αντιδράσεις. Το Εφετείο συμφώνησε με αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα του Τέξας, Κεν Πάξτον, να αρθεί η διαταγή που επιβάλλεται κατά του νόμου.

Ο νέος νόμος, που τέθηκε σε ισχύ το Τέξας την 1η Σεπτεμβρίου, απαγορεύει τις αμβλώσεις αφού εντοπιστεί καρδιακός χτύπος του εμβρύου, δηλαδή περίπου μετά την έκτη εβδομάδα της κύησης, όταν ακόμη οι περισσότερες γυναίκες αγνοούν πως είναι έγκυες. Δεν προβλέπει εξαιρέσεις ούτε καν σε περιπτώσεις που η εγκυμοσύνη έχει προκύψει από βιασμό ή αιμομιξία.

Επιτρέπει επίσης στους απλούς πολίτες να επιβάλουν την απαγόρευση, ανταμείβοντάς τους τουλάχιστον 10.000 δολάρια εάν καταγγείλουν επιτυχώς οποιονδήποτε βοήθησε στην παροχή άμβλωσης μετά την ανίχνευση καρδιακής δραστηριότητας του εμβρύου. Οι επικριτές του νόμου είπαν ότι αυτή η διάταξη επιτρέπει στους ανθρώπους να ενεργούν ως ρουφιάνοι. 

Την Τετάρτη ο Περιφερειακός Δικαστής Ρόμπερτ Πίτμαν δέχτηκε ένα αίτημα από τη διοίκηση του Μπάιντεν να αποτρέψει την επιβολή του νόμου ενώ αμφισβητείται η νομιμότητά του. Θεώρησε ότι οι γυναίκες "είχαν αποτραπεί παράνομα να ασκήσουν έλεγχο στη ζωή τους με τρόπους που προστατεύονται από το Σύνταγμα".  Ωστόσο, αξιωματούχοι του Τέξας άσκησαν αμέσως έφεση κατά της απόφασης, την οποία το εφετείο της Πέμπτης Περιφέρειας με έδρα τη Νέα Ορλεάνη συμφώνησε να ακυρώσει. Διέταξε το υπουργείο δικαιοσύνης να απαντήσει στην απόφασή του έως την Τρίτη.

Τα τελευταία χρόνια, παρόμοια νομοθετήματα είχαν υιοθετηθεί από περίπου δέκα άλλες συντηρητικές πολιτείες, προτού ακυρωθούν στα δικαστήρια διότι παραβιάζουν τη δικαιοδοσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Αυτό το τελευταίο εγγυάται από το 1973 το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση εφόσον το έμβρυο δεν είναι βιώσιμο, δηλαδή μέχρι περίπου την 22η εβδομάδα της κύησης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA