Μενού
  • Α-
  • Α+

Κατάσκοπος του Βλαντιμίρ Πούτιν έκλεψε τη φόρμουλα του εμβολίου της AstraZeneca και την έδωσε στη Ρωσία προκειμένου να δημιουργηθεί το Sputnik V, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Sun

Διαβάστε ακόμη: Τρίτη δόση εμβολίου - Θεμιστοκλέους: Με mRΝΑ όσοι έχουν κάνει το AstraZeneca - Ερωτηματικά για το Johnson & Johnson

Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες είπαν σε Υπουργούς ότι έχουν αποδείξεις ότι ένας Ρώσος κατάσκοπος έκλεψε κρίσιμα στοιχεία από την αγγλοσουηδική φαρμακευτική εταιρεία, ανάμεσά τους και τον τύπο για το εμβόλιο κατά της COVID-19. To ρωσικό Sputnik V χρησιμοποιεί παρόμοια τεχνολογία με εκείνη της AstraZeneca και οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι είναι προϊόν αντιγραφής (AstraZeneca: Ιικός φορέας αδενοϊού ChAdOx1 - Sputnik V: Συνδυαστικός ιικός φορέας αδενοϊού, τύπου 5 και τύπου 26 Ad5 και Ad26). Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Τhe Sun τα στοιχεία για το εμβόλιο πιστεύεται ότι έκλεψε αυτοπροσώπως ξένος πράκτορας. 

Υπενθυμίζεται πως οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν υποστηρίξει το 2020 πως είναι «πάνω από 95% σίγουροι» ότι Ρώσοι χάκερς είχαν βάλει στο στόχαστρό τους εταιρείες από τη Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, οι οποίες ανέπτυσσαν εμβόλια κατά του κορονοϊού. Ο πρώην υπουργός Ασφάλειας της Βρετανίας, Τζέιμς Μπρόκενσιρ, είχε δηλώσει ότι είναι σίγουρος ότι πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις κρύβονταν πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών Πληροφοριών. Τότε, ο βουλευτής των Tories Μπομπ Σίλι που ειδικεύεται σε θέματα που αφορούν τη Ρωσία, είχε προειδοποιήσει πως «θα πρέπει να πάρουμε πολύ στα σοβαρά υπόψη τις απειλές από τη ρωσική και την κινεζική κατασκοπεία. Είτε πρόκειται για την κλοπή της φόρμουλας της AstraZeneca είτε για τους εκβιασμούς αναφορικά με την ενέργεια απ’ αυτά τα αυταρχικά, απολυταρχικά καθεστώτα, πρέπει να βάλουμε μυαλό». Το πρωθυπουργικό γραφείο του Μπόρις Τζόνσον δεν σχολίασε τις αιτιάσεις των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών.

Σημειώνεται πως τον Σεπτέμβριο, τα αποτελέσματα δύο πρώτων κλινικών δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν στη Μόσχα και δημοσιεύθηκαν στο «The Lancet» έδειξαν ότι το εμβόλιο της Ρωσίας, το οποίο χρησιμοποιεί παρόμοια τεχνολογία με το σκεύασμα της Οξφόρδης, ήταν ασφαλές και αποτελεσματικό. Αξίζει να σημειωθεί, πως οι Ρώσοι επιστήμονες δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα επιστημονικά δεδομένα από τις δοκιμές, ενώ παράλληλα το Sputnik V δεν έχει επίσης τεθεί σε αυστηρές δοκιμές της Φάσης 3. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA