Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Βιομηχανίας Τιερί Μπρετόν δήλωσε σήμερα πως δεν πιστεύει ούτε «για ένα δευτερόλεπτο» ότι θα υπάρξει ένα λεγόμενο «Polexit» ύστερα από την απόφαση την περασμένη εβδομάδα του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας που έκρινε ότι ορισμένα άρθρα των ευρωπαϊκών συνθηκών είναι ασύμβατα με το σύνταγμα της χώρας.

«Αναμένουμε μια γραπτή απόφαση…και τότε θα την αναλύσουμε…δεν πιστεύω ούτε για ένα δευτερόλεπτο ότι θα υπάρξει ‘Polexit’», δήλωσε ο Μπρετόν στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.Πάνω από 100.000 Πολωνοί διαδήλωσαν χθες, Κυριακή, υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Mεγάλες διαδηλώσεις έγιναν χθες σε διάφορες περιοχές της Πολωνίας με τους συμμετέχοντες να δηλώνουν την υποστήριξή της στην παραμονή της χώρας στην ΕΕ μετά την πρόσφατη ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου στη Βαρσοβία.

Επκριτές της ακροδεξιάς εθνικιστικής κυβέρνησης της Πολωνίας φοβούνται ότι η πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου, που έκρινε αντισυνταγματικά κάποια άρθρα των Συνθηκών της ΕΕ, όσον αφορά στην υπεροχή του κοινοτικού έναντι του εθνικού δικαίου, μπορεί να οδηγήσει σε “Polexit” ή στον εξαναγκασμό της χώρας να εγκαταλείψει την Ένωση. Στο ιστορικό κέντρο της Βαρσοβίας οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία του Κάστρου κρατώντας στα χέρια σημαίες της Πολωνίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Μένουμε», «Θα μείνουμε» και «Είμαστε Ευρώπη». Ανάλογες διαδηλώσεις παραγματοποιήθηκαν σε περισσότερες από εκατό πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα – μεταξύ άλλων στο Γκντανσκ, το Πόζναν, και την Κρακοβία αλλά και σε αρκετά αστικά κέντρα στο εξωτερικό.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA