Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης (Jack the Ripper), ήταν το ψευδώνυμο που δόθηκε σε έναν αγνώστου ταυτότητας δολοφόνο, που δρούσε στο Λονδίνο, στα τέλη του 19ου αιώνα, και θα ταχυδρομούσε σαν σήμερα 15 Οκτωβρίου του 1888 μια επιστολή: Το «Γράμμα από την Κόλαση»…

Το όνομα Τζακ ο Αντεροβγάλτης, προέκυψε όταν κάποιος έστειλε ένα γράμμα στο Κεντρικό Γραφείο Ειδήσεων του Λονδίνου υπογράφοντας με αυτό το όνομα. Ήταν η εποχή που ο άγνωστος δολοφόνος είχε αναστατώσει το Λονδίνο. Τα θύματά του ήταν πόρνες και οι φόνοι γίνονταν νύχτα ή ξημερώματα. Χαρακτηριστικό των φόνων ήταν πως ο λαιμός όλων των θυμάτων ήταν κομμένος και το κορμί τους ακρωτηριασμένο. Επίσης σε τρία από τα θύματα είχαν αφαιρεθεί τα εσωτερικά όργανα!

Διαβάστε επίσης: Η Νέα Υόρκη παίρνει ανάσα μια μέρα σαν σήμερα 10 Αυγούστου: Ο κατά συρροή δολοφόνος «Son of Sam» συλλαμβάνεται

Όλα είχαν αρχίσει στις 31 Αυγούστου του 1888 με τη δολοφονία της Μαίρη Αν Νίκολς και όλα τέλειωσαν με την ανακάλυψη του πτώματος της Μαίρη Τζειν Κέλλι. Ενδιάμεσα ο δολοφόνος είχε σκοτώσει ακόμα τρεις γυναίκες. Με Μαίρη άρχισε, με Μαίρη τελείωσε… Εικάζεται όμως ότι κι άλλες άτυχες πόρνες έπεσαν θύματα του Τζακ του Αντεροβγάλτη. 

Κατά τη διάρκεια των ερευνών της στα γραφεία της Αστυνομίας, αλλά και σε και οι εφημερίδες έφθαναν χιλιάδες γράμματα που αφορούσαν στην υπόθεση. 

Τι έκανε αυθεντικό το γράμμα

Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στα εκατοντάδες γράμματα που - υποτίθεται ότι - είχαν γραφτεί από τον δολοφόνο. Το τελευταίο όμως, το διάσημο «Γράμμα από την Κόλαση» θεωρήθηκε αυθεντικό. Γιατί;

Στο γράμμα, ο άγνωστος αποστολέας, έγραφε: «Από την κόλαση. κύριο Λασκ Σορ. Στέλνω το μισό νεφρό που πήρα από μια γυναίκα για σας. Τα υπόλοιπα τα τηγάνισα και τα έφαγα. Μπορώ να σας στείλω το ματωμένο μαχαίρι με το οποίο το αφαίρεσα, αν θέλετε κι άλλα πειστήρια. Πιάστε με όποτε μπορείτε Mishter Lusk».

Η επιστολή, που απευθυνόταν στον Τζορτζ Λασκ (πρόεδρο της Επιτροπής Επαγρύπνησης στη διάρκεια των φόνων στο Ουάιτσαπελ) είχε κάτι που την έκανε να ξεχωρίζει από άλλες: Παραδόθηκε σε ένα μικρό κουτί που περιείχε το μισό από αυτό που οι γιατροί αργότερα διαπίστωσαν ότι ήταν ένας ανθρώπινος νεφρός που είχε διατηρηθεί σε αιθανόλη. Οι νεφροί της Κάθριν Έντοουες είχαν αφαιρεθεί από τον δολοφόνο. Πολλοί πίστεψαν ότι θα μπορούσε ο νεφρός να είχε σταλεί ως φάρσα από φοιτητές της ιατρικής, που εύκολα θα μπορούσαν να αποκτήσουν έναν από τα μαθήματα ανατομίας. Όμως οι εξετάσεις του οργάνου έδειξαν ότι είχε αφαιρεθεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες από μια αλκοολική γυναίκα. Το προφίλ ταίριαζε στο τελευταίο θύμα. 

Ύποπτοι πολλοί, ουδείς συνελήφθη

Η επιτροπή του Λασκ περιπολούσε στους δρόμους του Λονδίνου αναζητώντας υπόπτους, αλλά ποτέ δεν διαφώτισε την Αστυνομία.

Η ουσία είναι ότι ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης δεν βρέθηκε ποτέ. Ύποπτοι θεωρήθηκαν πολλοί: κληρικοί, μαίες, ακόμα κι ένας γορίλλας ενός πλανόδιου ζωολογικού κήπου (!), ενώ ο μυθιστοριογράφος σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ (Σέρλοκ Χολμς) υποστήριξε πως δράστης ήταν γυναίκα ή άντρας ντυμένος γυναικεία.

Ο διασημότερος από τους υπόπτους θεωρήθηκε ο Εδουάρδος, δούκας του Κλάρενς, εγγονός της βασίλισσας Βικτωρίας, κι αυτό λόγω της διανοητικής καθυστέρησης του λόγω της σύφιλης από την οποία είχε προσβληθεί σε ηλικία 16 ετών.

Ο νομπελίστας συγγραφέας Τζορτζ Μπέρναρντ Σω ισχυρίστηκε πως ο δολοφόνος με τα φρικιαστικά του εγκλήματα ήθελε να κάνει την κοινή γνώμη να αντιληφθεί την ανάγκη εξαλείψεως αυτών των εστιών ηθικής σήψεως των κακόφημων συνοικιών.

Κάποιος, κάτι βρήκε 126 χρόνια μετά!

Τον Σεπτέμβριο του 2014, ο συγγραφέας Ράσελ Έντουαρτς ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε την ταυτότητα του Τζακ του Αντεροβγάλτη με βάση το DNA. Βρήκε ένα ματωμένο σάλι από την Κάθριν Έντοους το οποίο μετά από ταυτοποίηση DNA αντιστοιχήθηκε με τον 23χρονο Πολωνό μετανάστη Άαρον Κοσμίνσκι που εργάζονταν ως κουρέας στο Λονδίνο της εποχής.

Η επιστολή «Γράμμα από την Κόλαση», υπάρχει ακόμα φωτογραφημένη 

Ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης είναι ο πρώτος κατά συρροή δολοφόνος της Ιστορίας και διάσημη επιστολή του Γράμμα από την Κόλαση, χάθηκε μαζί με άλλα στοιχεία που περιείχαν οι αστυνομικοί φάκελοι. Δεν γίνονται ανάλογα περιστατικά μόνο στην Ελλάδα... Σώζεται όμως μέχρι σήμερα φωτογραφία της διάσημης επιστολής.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA