Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Τουρκία: Αποκαλούν την Κύπρο ως «δικό τους» νησί - Δεν παρασύρεται η Ελλάδα

Οι Τούρκοι προσπαθούν μέσω συνεχόμενων προκλήσεων να παρασύρουν την Ελλάδα στο παιχνίδι των αντιπαραθέσεων - «Τουρκικό νησί η Κύπρος από το 1571» είπε ο Τούρκος αντιπρόεδρος για να λάβει την απάντηση του Δένδια: «Κάντε το απονενοημένο διάβημα»

Ο Φουάτ Οκτάι (Πηγή: Associated Press)
Ο Φουάτ Οκτάι (Πηγή: Associated Press)

Η κλιμάκωση των αντιπαραθέσεων είναι το ζητούμενο από την πλευρά της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα με τα παραδείγματα να είναι πολλά και στοχευμένα. Αυτή τη φορά, ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, προχώρησε σε εμπρηστικές δηλώσεις για την Ελλάδα, αναφέροντας την Κύπρο, ως τουρκικό νησί από το 1571!

«Η Κύπρος είναι ένα νησί, το οποίο είναι δικό μας από το 1571», ήταν η ατάκα του Οκτάι, ο οποίος επανέλαβε, επίσης, τα περί ερευνών από το πλοίο «Nautical Geo», στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος πρόσθεσε μάλιστα πως «...όποιος χάνει την πορεία του στη Μεσόγειο, θα πάρει την απάντηση του».

Δεν παρασύρεται η Ελλάδα

Από την άλλη, η ελληνική πλευρά δεν χάνει την ψυχραιμία της και κρατάει χαμηλούς τόνους, καθώς δεν θέλει να παίξει το παιχνίδι των Τούρκων παρασυρόμενη στη δική τους προκλητικότητα. «Οι θέσεις μας είναι σταθερές και βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Αντιμετωπίζουμε ψύχραιμα και με συνέπεια τις συνεχείς προκλήσεις και δεν πτοούμαστε από ενέργειες που ξεφεύγουν κάθε λογικής», ανέφεραν διπλωματικές πηγές μετά από ερώτηση του ΣΚΑΪ.

Δένδιας: «Ας κάνει το απονενοημένο διάβημα η Τουρκία»

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα αναφορικά με τον προκλητικό ρόλο της Τουρκίας, ιδιαίτερα μετά τις ελληνικές αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ αντίστοιχα: «Οι ΗΠΑ δεσμεύονται να σταθμεύουν και να αναπτύσσουν δυνάμεις τους στο ελληνικό έδαφος, για τουλάχιστον την επόμενη πενταετία και πιθανότατα για πολύ μακρύτερο χρονικό διάστημα.

Η παρουσία αυτή θωρακίζει περαιτέρω τη χώρα μας από εξωτερικές απειλές. Αν μια χώρα σχεδιάζει να κάνει το ''απονενοημένο διάβημα'', να μας επιτεθεί, θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της ότι σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα στη χώρα μας», τονίζει σε κάθε περίπτωση στην «Καθημερινή» της Κυριακής ο Ελληνας ΥΠΕΞ και συνεχίζει:

«Η Τουρκία με την επεκτακτική, νεο-οθωμανική και ισλαμο-κεντρική πολιτική της έχει καταφέρει να αποξενωθεί από το σύνολο των κρατών της άμεσης γειτονίας της. Αυτό είναι πραγματικό επίτευγμα που πρέπει να διδάσκεται: πώς μπορεί μία χώρα να καταστρέψει μέσα σε λίγα χρόνια τις σχέσεις που έχτιζε επί δεκαετίες».

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Τουρκία #Ελλάδα #Κύπρος #Νίκος Δένδιας

Best of Internet