Μενού
  • Α-
  • Α+

Για τη δημιουργία του πρώτου εμβολίου κατά του κορονοϊού μίλησαν οι επιστήμονες τουρκικής καταγωγής Ουιγκούρ Σαχίν και Εζλέμ Τουρετσί. Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησαν στον ΑΝΤ1 οι δύο επιστήμονες που επινόησαν το mRNA, τόνισαν ότι το εμβόλιο είναι το κέντρο της φροντίδας τους προς τον άνθρωπο.

Διαβάστε ακόμη: Μελέτη ΕΚΠΑ: Τα 9 ευρήματα για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech

«Το ξέσπασμα σε μία πόλη εκατομμυρίων με καλό αεροδρόμιο, καλό σιδηροδρομικό δίκτυο και σύνδεση στον κόσμο και με πληθυσμό χωρίς ανοσία μας έβαλαν σε κατάσταση συναγερμού» δήλωσε ο Σάχιν, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του Εζλέμ είχαν μεγάλη εμπειρία από την δημιουργία εμβολίων κατά μορφών καρκίνου με την τεχνολογία mRNA, μία τεχνική με την οποία μπορείς να επηρεάσεις την πληροφορία που παίρνει το ανθρώπινο κύτταρο. «Γνωρίζαμε ότι η τεχνολογία που είχαμε αναπτύξει για τον καρκίνο, που είχαμε χρησιμοποιήσει σε εκατοντάδες καρκινοπαθείς με αποτέλεσμα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εξ ίσου καλά εναντίον μιας λοιμώδους νόσου» σημειώνει η Τουρετσί.

Ο Σαχίν κάλεσε την ομάδα της εταιρείας τους, της BioNTech και τους είπε ότι θα σταματήσουν τα πάντα και να ριχθούν στη μάχη για την ανάπτυξη του εμβολίου. «Αν θέλαμε να κάνουμε τη διαφορά σε αυτή την πανδημία θα ήταν σημαντικό να φτιάξουμε το εμβόλιο σε λιγότερο από ένα χρόνο. Η ανάπτυξη των εμβολίων διαρκεί συνήθως πέντε χρόνια. Τα Σαββατοκύριακα συνήθως δεν δουλεύαμε. Και τι κάναμε; Πείσαμε τους συνεργάτες μας να δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο. Εισαγάγαμε βάρδιες ώστε οι συνεργάτες να έρχονται νύχτα και να δουλεύουν ως το πρωί» εξήγησε ο ίδιος.

Η πρώτη κρούση στην Pfizer ήταν άκαρπη. «Σε αυτό το χρονικό σημείο οι συνάδελφοι της Pfizer δεν είχαν ακόμα πειστεί ότι πρόκειται περί πανδημίας. Ακόμα και αν επρόκειτο περί πανδημίας η εμπειρία του παρελθόντος έδειχνε ότι όταν καταφέρεις να αναπτύξεις ένα εμβόλιο είναι πλέον αργά» σημείωσε. Δύο μήνες αργότερα και ενώ χιλιάδες άνθρωποι πέθαιναν από κορονοϊό στην Νέα Υόρκη, δεν χρειάστηκαν για να πειστεί ο αμερικανικός κολοσσός. «Και αυτή τη φορά τα πράγματα ήρθαν έτσι ώστε οι συνάδελφοι είπαν αμέσως “ναι ας συνεργαστούμε”. Και είχαμε μπροστά μας την πρόκληση ότι για μία συνεργασία χρειαζόμασταν συμβόλαια. Η σύναψη τέτοιων συμβολαίων διαρκεί κατά κανόνα 9 έως 12 μήνες. Αλλά εμπιστευόμασταν ο ένας τον άλλο και είχαμε συνεργαστεί για το εμβόλιο της γρίπης» τόνισε ο Σάχιν.

Η είδηση για τη συνεργασία δημοσιεύτηκε στο Reuters πριν από τα συμβόλαια. «Είπαμε συνεργαζόμαστε και μετά μπορούμε να υπογράψουμε συμβόλαιο. Αυτό είναι ασυνήθιστο. Μοιραστήκαμε όλες τις πληροφορίες που διαθέταμε με τους συναδέλφους της Pfizer» πρόσθεσε ο Σάχιν. Δυόμιση μήνες αργότερα άρχιζαν οι κλινικές δοκιμές υπό το άγρυπνο βλέμμα του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά. «Κάναμε αυτό που κάνουμε πάντα και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να προσανατολίζεσαι όταν έχεις ένα άστρο, να προσανατολίζεσαι στην φροντίδα του αρρώστου όπως είπα. Ο άρρωστος ή σε αυτή την περίπτωση ο άνθρωπος για τον οποίο δημιουργήσαμε το εμβόλιο είναι το κέντρο της φροντίδας μας. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα» είπε από πλευράς της η Εζλέμ Τουρετσί.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA