Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Μητέρα Τερέζα, η Αγία της Καλκούτας, όπως την αποκαλούσαν εν ζωή, οσιοποιείται μια μέρα σαν σήμερα, στις 19 Οκτωβρίου του 2003 από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’.

Όμως, δέκα χρόνια μετά την τοποθέτησή της πλάι στον άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης, την Ιωάννα της Λωραίνης, τον άγιο Βαλεντίνο και τους λοιπούς αγίους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ήρθε μια «αιρετική» έρευνα του πανεπιστημίου της Οτάβα που αμφισβητούσε την αγιοσύνη της Μητέρας Τερέζας. 

Τι αποκάλυπτε η έρευνα; Με λίγες λέξεις ότι, η Μητέρα Τερέζα ήταν κατασκεύασμα των Μέσων Ενημέρωσης και της μονίμως πάσχουσας Καθολικής Εκκλησίας.

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα 3 Οκτωβρίου: Απόλυτος ήρωας ο στρατιώτης που δεν έριξε ούτε τουφεκιά στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

 «Υπάρχει κάτι όμορφο στο να βλέπεις τους φτωχούς να δέχονται τη μοίρα τους να υποφέρουν τα Πάθη του Χριστού. Ο κόσμος κερδίζει πολλά από τα βάσανά τους», είχε πει κάποτε η Μητέρα Τερέζα στον βρετανό δημοσιογράφο Christopher Hitchens και ουδείς σκέφτηκε τότε ότι ίσως και να κυριολεκτούσε!

Ο Hitchens (ένας από τους διανοούμενους της εποχής μας), περιγράφοντας τη Μητέρα Τερέζα στο βιβλίο του «Ιεραποστολική Στάση» («The Missionary Position»), τη χαρακτήρισε ως «θρησκευτική φονταμενταλίστρια, πολιτική λειτουργό, συνεργό σε παγκόσμιες κοσμικές δυνάμεις».

Καταπέλτης η έρευνα των πανεπιστημιακών

Το 2013 οι Σ. Λεριβέ και Ζ. Σενάρ του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ και η Κ. Σενεσάλ του Πανεπιστημίου της Οτάβα δημοσίευσαν έρευνά τους σύμφωνα με την οποία τα γεγονότα δεν δικαίωναν την καθαγιασμένη εικόνα της ταπεινής και φιλάνθρωπου μοναχής.   Οι καναδοί ακαδημαϊκοί επεσήμαναν ότι το Βατικανό αγνόησε τις «αμφισβητήσιμες μεθόδους φροντίδας των αρρώστων, τις μυστήριες πολιτικές επαφές της Μητέρας Τερέζας και την ύποπτη διαχείριση τεράστιων χρηματικών ποσών που παραλάμβανε». 

Η Μητέρα Τερέζα κατά την απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης. (Πηγή: Ap Photos)

Σύμφωνα με το έγκυρο «National Geographic», βάπτιζε Χριστιανούς δίχως τη θέλησή τους, ανθρώπους που πέθαιναν  προσποιούμενη ότι απλώς τους τοποθετούσε στο μέτωπο μία κρύα κομπρέσα.

Παράλληλα, υπήρξαν και σοβαρές καταγγελίες για την υγιεινή και την ποιότητα της ιατρικής περίθαλψης που προσέφερε ένα νοσοκομείο που διοικούταν από το τάγμα της. Έκανε εξορκισμούς και αντιτάσσονταν στη χρήση αντισυλληπτικών. Ήταν υπέρμαχος του «όχι» στο ιρλανδικό δημοψήφισμα σχετικά με το διαζύγιο και το νέο γάμο. Θεωρούσε ότι η άμβλωση ήταν η αιτία της έλλειψης ειρήνης στον κόσμο!

Όπως θα γράψει η βρετανική εφημερίδα Guardian: «Αν ρωτήσετε ινδουιστές εθνικιστές, οι οποίοι ήδη επέκριναν ανοιχτά την απόφαση για την αγιοποίηση της Μητέρας Τερέζας, θα ισχυριστούν ότι η ίδια ήταν περισσότερο αφοσιωμένη στον στόχο να προσηλυτίσει χριστιανούς, παρά στην αποστολή να θεραπεύει άπορους».

Και γιατροί εναντίον της!

Όμως και γιατροί που την γνώριζαν και πολλοί από αυτούς εργάστηκαν πλάι της θα την περιγράψουν ως ένα «μεσαιωνικό πλάσμα του σκότους», μία «κάλπικη φιγούρα» όπως τη χαρακτήρισε ένας από τους πιο σφοδρούς επικριτές της, ο Αρούμ Τσαταρζέ, γιατρός που μεγάλωσε στην Καλκούτα και εργάζεται στη Βρετανία. 

Ο Αρούμ Τσαταρζέ στο βιβλίο του «The Final Verdict»  (Τελική Ετυμηγορία) που εκδόθηκε το 2003, καταγράφει πως ήρθε σε επαφή με δεκάδες άτομα που εργάστηκαν με το τάγμα της Μητέρας Τερέζας, περιθάλποντας αρρώστους και ανάπηρους και συμπέρανε ότι δεν υπήρχε καμία πρόληψη για τους κανόνες υγιεινής: Οι σύριγγες επαναχρησιμοποιούνταν χωρίς να αποστειρώνονται, δεν ενδιέφερε κανέναν από το τάγμα η εξάλειψη ή έστω η ανακούφιση του πόνου. Σύμφωνα με τον γιατρό, μπορεί να ζούσε ανάμεσα στους φτωχούς, αλλά η Μητέρα Τερέζα ταξίδευε με ιδιωτικά τζετ σε όλο τον κόσμο για να συναντήσει πολιτικούς ηγέτες.

Σχέση με διαβόητους δικτάτορες

Μάλιστα ήταν γνωστή η σχέση της με διαβόητους δικτάτορες όπως ο Ζαν Κλοντ Ντιβαλιέ της Αϊτής (την είχε παρασημοφορήσει με το Μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής!) και ο Εμβέρ Χότζα της Αλβανίας.

Η Μητέρα Τερέζα γεννήθηκε το 1910 ως Ανιέζε Γκόντσε Μπογιάτζιου στην πόλη Ισκίμπ (σημερινά Σκόπια) όταν ακόμη ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι γονείς ήταν αλβανικής καταγωγής.  Στα 28 της έγινε μοναχή και το 1946 δέχθηκε «ένα κάλεσμα» που την προέτρεπε να εργαστεί και να ζήσει ανάμεσα στους φτωχούς. Το 1948 έλαβε την ινδική υπηκοότητα και ίδρυσε το τάγμα «Ιεραπόστολοι της φιλανθρωπίας» -το οποίο επιβιώνει μέχρι σήμερα.https://www.youtube.com/watch?v=sBVVvOSbcLUΣτις 8 Δεκεμβρίου 1979 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης «για τη συμβολή της στην καταπολέμηση της φτώχειας και της δυστυχίας, που αποτελεί απειλή για την ειρήνη». Το ποσό των 192.000 δολαρίων που συνόδευε το έπαθλο, το διέθεσε για τους φτωχούς της Ινδίας (;). Η Μητέρα Τερέζα πέθανε στις 5 Σεπτεμβρίου 1997, σε ηλικία 87 ετών

Η Καθολική Εκκλησία την ανακήρυξε Οσία στις 19 Οκτωβρίου 2003 και στις 4 Σεπτεμβρίου 2016 την κατέταξε στη χορεία των Αγίων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA