Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Μουαμάρ Κατάφι, ο στυγνός – νάρκισος δικτάτορας της Λιβύης λιντσάρεται από τους αντάρτες και πέφτει νεκρός μια μέρα σαν σήμερα 20 Οκτωβρίου του 2011.

Ήταν σκληρός, δεσποτικός και αιμοσταγής δικτάτορας της Λιβύης επί 42 χρόνια. Οι αντίπαλοί του συνθλίβονταν μέσα στο παλάτι! Αποκαλούσε τον εαυτό του: «Ο ηγέτης αδελφός», «Ο οδηγός της εποχής των μαζών», «Ο βασιλιάς των βασιλιάδων της Αφρικής» και το αγαπημένο του «Ο ηγέτης της επανάστασης». Οι ισχυροί τοης Γης όμως είχαν άλλα προσωνύμια γι αυτόν: Ο αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν τον αποκαλούσε «Ο τρελός σκύλος της Μέσης Ανατολής» και ενώ ο πρόεδρος της Αιγύπτου Ανουάρ Σαντάτ τον κατονόμαζε «Ο τρελός της Λιβύης».

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα 8 Οκτωβρίου, ο βολιβιανός στρατός συλλαμβάνει τον πλέον καταζητούμενο επαναστάτη του κόσμου, τον Τσε Γκεβάρα

Το άδοξο και τρομακτικό τέλος του τον βρήκε, όταν οι δυνάμεις του NTC τον εντόπισαν κρυμμένο σε μια σήραγγα, έπειτα από μια αεροπορική επίθεση του ΝΑΤΟ.

Ο Μουαμάρ Καντάφι ό,τι κι αν ήταν, είχε ένα τραγικό τέλος, όμοιο με εκείνο που είχαν πολλοί από τους αντιπάλους του: Οι επαναστάτες τον σοδόμισαν, τον περιέφεραν ημίγυμνο και αιμόφυρτο στους δρόμους, τον χτύπησαν ανελέητα, τον έσυραν από τα μαλλιά . «Μην πυροβολείτε, μην πυροβολείτε» φώναζε ο Καντάφι στο οργισμένο πλήθος.

Στο τέλος μια σφαίρα έδωσε τέλος το μαρτύριό του. Επί τέσσερις ημέρες η σορός του ήταν εκτεθειμένη σε ψυγείο κρεάτων στην Μισράτα, όπου οι κάτοικοι των γύρω περιοχών κατέφτασαν για να πειστούν ότι ήταν νεκρός.

Ο Ανουάρ Σαντάτ αποκαλούσε τον Καντάφι «Ο τρελός της Λιβύης» (Πηγή: Ap Photos)

Ο Μουαμάρ Αμπού Μινιάρ αλ-Καντάφι καταγόταν από οικογένεια Βεδουίνων νομάδων. Γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου του 1942. Σπούδασε νομικά και στη συνέχεια ακολούθησε στρατιωτική καριέρα. Ο Καντάφι είχε εκπαιδευτεί στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων της Ελλάδας από όπου αποφοίτησε το 1965. Άρχισε την πορεία του ως ήρωας της επανάστασης το 1969 (ανέτρεψε με μικρή ομάδα στρατιωτικών τον βασιλιά Ιντρίς) και κατέληξε στυγνός δικτάτορας.https://www.youtube.com/watch?v=dnFOgQEqMBkΣτις 15 Φεβρουαρίου 2011 και ενώ εξαπλωνόταν η Αραβική Άνοιξη, ξέσπασαν πολιτικές ταραχές στη Λιβύη εναντίον της κυβέρνησης του Καντάφι. Οι διαδηλώσεις κορυφώθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου, με τον αριθμό των νεκρών να ξεπερνά τους 1.000. Το πρωινό της 20ης Οκτωβρίου του 2011 και ενώ ο Καντάφι μετέβαινε στη γενέτειρά του, τη Σύρτη, συνελήφθη από αντάρτες και διαπομπεύτηκε. Sic semper tyrannis!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA