Μενού
  • Α-
  • Α+

Εφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 84 ετών, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, νικημένος από τον κορονοϊό. Ο Κόλιν Πάουελ είχε διατελέσει υπουργός εξωτερικών επί προεδρίας Τζορτζ Μπους, με τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο να αποτίει φόρο τιμής υπογραμμίζοντας ότι ήταν «ένας σπουδαίος υπηρέτης του κράτους», «πολύ σεβαστός». «Πολλοί πρόεδροι βασίστηκαν στην κρίση και την εμπειρία του στρατηγού Πάουελ», σημείωσε ο πρώην Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε ανακοίνωση. «Ηταν ιδιαίτερα σεβαστός στη χώρα και στο εξωτερικό», πρόσθεσε. 

Από την πλευρά του και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν απέτισε σήμερα φόρο τιμής σε έναν «μεγάλο άνδρα», τον Κόλιν Πάουελ.«Ο κόσμος έχασε έναν από τους σπουδαιότερους άνδρες του», δήλωσε ο Οστιν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Τιφλίδα, την πρωτεύουσα της Γεωργίας. «Εχασα έναν μεγάλο φίλο και έναν μέντορα», πρόσθεσε. Ο Πάουελ «ήταν ένας αξιοσέβαστος άνθρωπος σε όλο τον κόσμο... Θα είναι αδύνατο να αντικατασταθεί», εκτίμησε ο Οστιν, ο πρώτος Αφροαμερικανός που έγινε υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.

Ο Κόλιν Πάουελ πέθανε σε ηλικία 84 ετών από «επιπλοκές που οφείλονταν στην Covid-19», ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα (18/10) η οικογένειά του. Ηταν ο πρώτος Αφροαμερικανός που κατέλαβε τη θέση του αρχηγού του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων πριν γίνει υπουργός Εξωτερικών επί προεδρίας του Ρεπουμπλικανού Τζορτζ Ουόκερ Μπους.

Υπέρμαχος της εισβολής στο Ιράκ, ο Κόλιν Πάουελ εκφώνησε το 2003 ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μια μακροσκελή ομιλία για τα όπλα μαζικής καταστροφής που υποτίθεται κατείχε η Βαγδάτη, επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για να αιτιολογήσουν την εισβολή στη χώρα. Στη συνέχεια, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι η καταγγελία αυτή ήταν ένας «λεκές» στη φήμη του.

Ανήκοντας στους μετριοπαθείς στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών, ο Κόλιν Πάουελ δε δίστασε να πάρει αποστάσεις από το κόμμα του, υποστηρίζοντας για παράδειγμα το 2008 την υποψηφιότητα του Δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα, που θα γινόταν ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA