Μενού
  • Α-
  • Α+

Νέοι μπελάδες με τη δικαιοσύνη για τον Νικολά Σαρκοζί, αυτή τη φορά από τη θέση του μάρτυρα, αναφορικά με την υπόθεση των «δημοσκοπήσεων του Ελιζέ» που ξεκινά στις 2 Νοεμβρίου, στη Γαλλία. Ωστόσο, η είδηση απασχόλησε περισσότερο τα ΜΜΕ της χώρας, όταν ο πρώην Γάλλος πρόεδρος γνωστοποίησε στις δικαστικές αρχές πως δεν προτίθεται να παραστεί στη δίκη, κάτι που αυτομάτως θα σημάνει τη διαταγή βίαιης προσαγωγής του στην δικαστική αίθουσα υπό την αστυνομική συνοδεία! Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που ο Σαρκοζί καλείται να δώσει κατάθεση σε δικαστήριο σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους. 

Σύμφωνα με το άρθρο 67 του γαλλικού Συντάγματος, ο πρόεδρος χαίρει ασυλίας για ενέργειες που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της θητείας του, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο στην «δια της βίας» προσαγωγή του ως μάρτυρα σε δίκη. Οπως αναφέρουν άλλωστε γνώστες του δικαστικού συστήματος στη Γαλλία, ο Νικολά Σαρκοζί αντιμετωπίζεται κατά τα λοιπά ως ένας απλός Γάλλος πολίτης. «Αν κάποιος μάρτυρας δεν παρουσιάσει επαρκείς εξηγήσεις, είναι πιθανή η δια της βίας προσαγωγή του στη δίκη» ανέφεραν δικαστικές πηγές.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, η μαρτυρία του Σαρκοζί κρίνεται «απαραίτητη για την διαλεύκανση της υπόθεσης», ενώ οι δικαστικοί λειτουργοί προσθέτουν πως ο πρώην πρόεδρος φέρεται να «ασκεί επιρροή στα γεγονότα τα οποία προσάπτονται στους κατηγορουμένους της υπόθεσης». Eξι πρόσωπα από τον περίγυρο του πρώην προέδρου κατηγορούνται για την πολύκροτη υπόθεση που στη Γαλλία έχει πάρει τον τίτλο «οι δημοσκοπήσεις του Ελιζέ» και αναφέρεται στην προσπάθεια καλλωπισμού της εικόνας του Σαρκοζί, αλλά και διασπάθισης δημόσιου χρήματος για τον σκοπό αυτό.

Η υπόθεση δημοσκοπήσεων του Ελιζέ

Περισσότερες από δύο εβδομάδες αφότου ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας της Δεξιάς στη Γαλλία καταδικάστηκε από τη γαλλική δικαιοσύνη για την υπόθεση «Πυγμαλίων», ο Σαρκοζί θα πρέπει να παραστεί και πάλι στο δικαστήριο για μια υπόθεση που ωστόσο, δεν τον θέλει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, καθώς χαίρει προεδρικής ασυλίας για την περίοδο των υπό εξέταση αδικημάτων. Η υπόθεση των «δημοσκοπήσεων του Ελιζέ» αφορά σε μια σειρά από δημοσκοπήσεις που φαίνεται πως εστίαζαν σε θέματα πολιτικής επικαιρότητας ή ακόμη και αναφορικά με τους πολιτικούς αντιπάλους του Σαρκοζί, αλλά και πιο προσωπικά ζητήματα γύρω από τον τότε Γάλλο πρόεδρο και το υπουργικό του συμβούλιο (η γνώμη των πολιτών για το ενδεχόμενο ενός γάμου του τότε προέδρου με την νυν σύζυγό του Κάρλα Μπρούνι ή η εγκυμοσύνη της τότε υπουργού δικαιοσύνης Ρατσιντά Ντατί).

Η γαλλική δικαιοσύνη εξετάζει τόσο το περιεχόμενο των δημοσκοπήσεων αυτών και πώς επελέγη αυτό, όσο όμως και τη διαδρομή του χρήματος με το οποίο χρηματοδοτήθηκαν. Μεταξύ άλλων, φαίνεται πως το συμβόλαιο με εταιρείες δημοσκοπήσεων για τη διενέργεια ερευνών για λογαριασμό της προεδρίας ανέρχεται σε 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA