ΔΙΕΘΝΗ
21/10/2021 03:26

Μάστιγα, δίχως προηγούμενο, οι απαγωγές στην Αϊτή τον Οκτώβριο

Συμμορίες κακοποιών που δρουν ανεξέλεγκτα στην Αϊτή μέσα στις 20 ημέρες του Οκτωβρίου έχουν απαγάγει τουλάχιστον 119 ανθρώπους – Ανάμεσα στα θύματα των απαγωγών και 17 πολίτες των ΗΠΑ και του Καναδά

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Μάστιγα, δίχως προηγούμενο, οι απαγωγές στην Αϊτή τον Οκτώβριο
(Πηγή: shutterstock)
Ανάγνωση:

Σε μια άνευ προηγουμένου (ίσως και σε παγκόσμιο επίπεδο) μάστιγα έχουν εξελιχθεί οι απαγωγές για την Αϊτή. Όπως αποκάλυψε χθες μια Μη κυβερνητική Οργάνωση, μέσα στις 20 ημέρες του Οκτωβρίου έχουν απαχθεί από διάφορες εγκληματικές συμμορίες τουλάχιστον 119 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους και 17 πολίτες των ΗΠΑ και του Καναδά. Τα πρόσωπα που απήχθησαν είναι ήδη περισσότερα από το σύνολο του Σεπτεμβρίου, όταν το Κέντρο Αναλύσεων και Μελετών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Centre d'analyse et de recherches en droits humains, CARDH), καταμέτρησε 117 απαγωγές.

«Το 90% των απαγωγών διαπράττεται στην περιοχή της πρωτεύουσας, το 70% εντός της κοινότητας του Πορτ-ο-Πρενς αλλά διαπιστώνουμε, το τρίτο τρίμηνο του έτους, αύξηση των υποθέσεων στην Κρουά ντε Μπουκέ», διευκρίνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζεντεόν Ζαν, ο διευθυντής του CARDH. Η κοινότητα Κρουά ντε Μπουκέ, προάστιο του Πορτ-ο-Πρενς με πάνω από 300.000 κατοίκους, ελέγχεται από το καλοκαίρι από μια συμμορία γνωστή με την ονομασία «400 Mawozo», η οποία απήγαγε τους 17 αλλοδαπούς το Σάββατο.

Τα θύματα, μέλη ιεραποστολής και συγγενείς τους, επέστρεφαν από επίσκεψη σε ορφανοτροφείο, στην καρδιά της ζώνης που ελέγχει η συμμορία, όταν απήχθησαν. Η οργάνωση Christian Aid Ministries, της οποίας είναι μέλη οι ιεραπόστολοι που απήχθησαν, διευκρίνισε πως η ομάδα που απήχθη αποτελείται από «πέντε άνδρες, επτά γυναίκες και πέντε παιδιά». Η θρησκευτική οργάνωση, με έδρα την πολιτεία Οχάιο, διευκρίνισε την Τρίτη πως τα παιδιά που απήχθησαν είναι ένα μικρότερο από 8 μηνών και τα υπόλοιπα 3, 6, 13 και 15 ετών, ενώ οι ενήλικοι όμηροι είναι μεταξύ 18 και 48 ετών.

Οι απαγωγείς ζητούν λύτρα 17 εκατομμυρίων δολαρίων, επιβεβαίωσαν προχθές Τρίτη στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές προσκείμενες στα σώματα ασφαλείας υπό τον όρο να μην κατονομαστούν. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατατάσσει την Αϊτή στον κατάλογο των χωρών όπου δίνει οδηγία να μην ταξιδεύουν οι πολίτες της, κυρίως εξαιτίας της έξαρσης των απαγωγών με θύματα «συχνά» Αμερικανούς. Σύμφωνα με το CARDH, τουλάχιστον 782 άνθρωποι έχουν απαχθεί για λύτρα από την αρχή της χρονιάς στην Αϊτή, αριθμός σχεδόν ίσος με αυτόν που καταγράφηκε ολόκληρο το 2020 (συνολικά 796).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΑΙΤΗ ΑΠΑΓΩΓΗ ΗΠΑ ΚΑΝΑΔΑΣ ΜΚΟ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ