Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Σαν σήμερα 23 Οκτωβρίου, Τσετσένοι τρομοκράτες εισβάλουν σε θέατρο της Μόσχας και συλλαμβάνουν 850 ομήρους

Οκτώβριος, 23 του μήνα του 2002, Τσετσένοι αυτονομιστές εισβάλουν σε κατάμεστο θέατρο της Μόσχας, συλλαμβάνουν ομήρους τους θεατές και υποβάλλουν αιτήματα στη ρωσική κυβέρνηση. Το τέλος της ιστορίας θα είναι τραγικό.  

Μετά τρεις ημέρες ομηρίας στο θέατρο της Μόσχας, το τέλος ήταν τραγικό. (Πηγή: Ap Photos)
Μετά τρεις ημέρες ομηρίας στο θέατρο της Μόσχας, το τέλος ήταν τραγικό. (Πηγή: Ap Photos)

Ήταν Τετάρτη 23 Οκτωβρίου του 2002. Στο θέατρο της Μόσχας «Ντούμπροβκα» δεν έβρισκες θέση να καθίσεις. Τσετσένοι τρομοκράτες δεν χρειάστηκε να έχουν εισιτήριο για να μπουν στο θέατρο…
Από μέρες πριν είχαν γίνει ανάρπαστα τα εισιτήρια. Το μιούζικαλ «Nordost» του Τόρστεν Μπουχστάινερ έχει τραβήξει σαν μαγνήτης πάνω από 800 Μοσχοβίτες στην εντυπωσιακή αίθουσα του θεάτρου.
Η παράσταση είχε επιτυχία και το χειροκρότημα ακουγόταν μέχρι έξω στους υγρούς δρόμους της ρωσικής πρωτεύουσας. Και έφτασε η ώρα του διαλλείματος…

Διαβάστε επίσης: Σε σχολείο στο Μπεσλάν συντελείται μια από τις απεχθέστερες σφαγές, σαν σήμερα 3 Σεπτεμβρίου - Νεκροί πάνω από 300 άνθρωποι, ανάμεσα τους 180 παιδιά

Το μιούζικαλ δεν άρχισε ποτέ ξανά! Οι 850 θεατές δεν είδαν ποτέ τη σκηνή να ανοίγει και κάποιοι από αυτός δεν θα ξανάβλεπαν ποτέ τις οικογένειές τους!

Το μεγάλο ρολόι του θεάτρου έδειχνε ακριβώς 9 το βράδυ, όταν 42 μασκοφόροι Τσετσένοι, άνδρες και γυναίκες, οπλισμένοι με αυτόματα όπλα και εκρηκτικά εισέβαλαν στην αίθουσα. Ανάμεσα στους εισβολείς ήταν και οι Μαύρες Χήρες, φανατικές γυναίκες, που είχαν χάσει τους συντρόφους στις εχθροπραξίες με τους Ρώσους. Οι Τρομοκράτες κράτησαν ομήρους τους τρομαγμένους θεατές και απαίτησαν να αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα από την Τσετσενία. Επικεφαλής των ενόπλων ήταν ο Μοβσάρ Μπαράγεφ, ανιψιός του δολοφονηθέντος διαβόητου πολέμαρχου Αρμπι Μπαράγεφ που απειλούσε να ανατινάξει το κτίριο εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά του.
Οι καταληψίες απείλησαν ότι θα σκοτώνουν δέκα ομήρους για κάθε σύντροφό τους που θα δέχεται τα πυρά της αστυνομίας.

Το τέλος ήταν οδυνηρό

Μετά τρεις ημέρες αγωνίας, η ειδική αντιτρομοκρατική ομάδα «Άλφα» εισέβαλε στο θέατρο, αφού είδε διοχετεύσει ισχυρό αναισθητικό από τους αεραγωγούς του θεάτρου. Η επιχείρηση ήταν επιτυχής, δήλωσαν οι μυστικές υπηρεσίες. «Πετύχαμε να προλάβουμε μαζική καταστροφή και θάνατο», είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Βλαντιμίρ Βασίλεφ. Ήταν μια αιματοχυσία, συμφώνησαν οι ανταποκριτές.
H εισβολή των ειδικών δυνάμεων συνοδεύθηκε από ανταλλαγή πυροβολισμών και πανδαιμόνιο. Οι τρομοκράτες πυροδότησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς, με τους οποίους είχαν παγιδεύσει κολόνες του θεάτρου, μόλις αντιλήφθηκαν την εισβολή των ανδρών των ειδικών δυνάμεων. Και η ανταλλαγή πυροβολισμών με τους Τσετσένους διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα. Από την αίθουσα του θεάτρου 170 άνθρωποι – 130 όμηροι και 40 τρομοκράτες – δεν βγήκαν ζωντανοί!

Image
Russia-Theatre
Οι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων εισβάλουν στο θέατρο. (Πηγή: Ap Photos)

Εικάζεται ότι πολλοί έχασαν τη ζωή τους από το δηλητηριώδες αναισθητικό αέριο (δεν έγινε ποτέ γνωστό τι ακριβώς ήταν) που διοχετεύτηκε στην αίθουσα. Η «επίθεση στο Νορντ Οστ», έτσι όπως έγινε γνωστή, συγκρίνεται από πολλούς με το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους.
Για κάθε νεκρό όμηρο η κυβέρνηση της Ρωσίας κατέβαλε το ποσό των 3.150 ευρώ. Οι επιζήσαντες εισέπραξαν τα μισά. Από 76 μηνύσεις για ψυχική οδύνη, τις 65 τις απέρριψε δικαστήριο της Μόσχας. Έντεκα περιπτώσεις κέρδισαν αποζημιώσεις ανάμεσα σε 80 και 2150 ευρώ.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Σαν σήμερα #Μόσχα #Θέατρο #τρομοκρατική επίθεση #ομηρία #Νεκροί

Best of Internet