ΔΙΕΘΝΗ
23/10/2021 04:29

Πολωνία: Διαδηλώσεις υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την περιοριστική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου – Γυναίκες φεύγουν στο εξωτερικό για να κάνουν άμβλωση με τη βοήθεια μιας οργάνωσης

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Πολωνία: Διαδηλώσεις υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση
Πηγή: Getty Images
Ανάγνωση:

Έναν χρόνο αφότου το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας την απαγόρευσε σχεδόν καθολικά, πολλές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες στην Πολωνία, υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση. Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Βαρσοβία και απέκλεισαν έναν πολυσύχναστο κόμβο της πόλης ενώ στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την έδρα του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Μικρότερες κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις.

«Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας στην άμβλωση, το θεμελιώδες δικαίωμα να αποφασίσουμε για εμάς και το μέλλον μας», ανέφερε στο Facebook η ένωση για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών Strajk Kobiet, που είχε αυτήν την πρωτοβουλία.

Στις 22 Οκτωβρίου 2020 το Συνταγματικό Δικαστήριο, με τη στήριξη της συντηρητικής, λαϊκιστικής κυβέρνησης, απαγόρευσε την άμβλωση σε περίπτωση σοβαρής δυσμορφίας του εμβρύου. Η διακοπή της κύησης επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση βιασμού ή αιμομιξίας ή αν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας.

Μετά την απόφαση αυτήν χιλιάδες γυναίκες έφυγαν στο εξωτερικό για να κάνουν άμβλωση. Η οργάνωση «Άμβλωση χωρίς σύνορα» που βοηθά γυναίκες σε ευρωπαϊκές χώρες όπου η διακοπή της κύησης είναι παράνομη ή υπόκειται σε αυστηρούς περιορισμούς, υποστηρίζει ότι βοήθησε 34.000 Πολωνές τον τελευταίο χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ ΠΟΛΩΝΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ