Μενού
  • Α-
  • Α+

25 Οκτωβρίου του 1854 και η Ιστορία της Ελαφράς Ταξιαρχίας γράφεται με αίμα…

«Πώς η δόξα τους μπορεί να λησμονηθεί; Η φρενιασμένη τους επίθεση! Όλος ο κόσμος εκστατικά κοιτούσε. Δοξάστε την επέλαση αυτή! Δοξάστε την ελαφρά ταξιαρχία, Τους υψηλόφρωνες εξακόσιους!»…

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα 17 Οκτωβρίου 8 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από πλημμύρα μπύρας στο Λονδίνο 

Είναι στίχοι από το ποίημα του Τόμας Τένισον «H Eπέλαση της Ελαφράς ταξιαρχίας». Γυρίστηκε και ταινία η «Επέλαση» με τον Έρολ Φλιν και την Ολίβια ντε Χάβιλαντ. Κι από αυτή την ταινία κονόμησε το προσωνύμιό της η ποδοσφαιρική ομάδα του Απόλλωνα Σμύρνης. Η Επέλαση της Ελαφράς Ταξιαρχίας ενέπνευσε 129 χρόνια μετά τους Iron Maiden. Το 1983 το Heavy Metal βρετανικό συγκρότημα, κυκλοφόρησε το τέταρτο άλμπουμ της δισκογραφίας του με τίτλο «Piece Of Mind». Αναμφισβήτητα, το πιο επιτυχημένο τραγούδι που περιέχει είναι το «Trooper», το οποίο αναφέρεται σε αυτή τη μάχη!

https://www.youtube.com/watch?v=uyJwU3eB11sΠοια όμως ήταν η Ελαφρά Ταξιαρχία και γιατί υμνήθηκε με κάποια δόση υπερβολής. Ίσως γιατί η υπερβολή χαρακτήρισε την θρυλική επέλασή της.

Διαβάστε την ιστορία: Σαν σήμερα, λοιπόν, το 1854,  στη διάρκεια του πολέμου της Κριμαίας, το βρετανικό ιππικό έκανε μία αυτοκτονική και εντελώς ανούσια έφοδο κόντρα στις ρωσικές γραμμές. Ήταν η Επέλαση της Ελαφράς Ταξιαρχίας.

Στη διάρκεια μιας μάχης έξω από την πόλη Μπαλακλάβα στην Κριμαία, μία κωμικοτραγική σειρά παρεξηγήσεων, κακών συνεννοήσεων και άπειρων διοικητών διψασμένων για δόξα, οδήγησε 676 άντρες και άλογα της Ελαφράς Ταξιαρχίας, να πραγματοποιήσουν έφοδο προς το ρωσικό πυροβολικό, το οποίο είχε πεντακάθαρο πεδίο βολής.

«Μπροστά και πλάι μας η Κόλαση»

Οι αδιανόητα θαρραλέοι ιππείς σχημάτισαν τακτικές γραμμές και άρχισαν να κατηφορίζουν μία κοιλάδα.  Οι ρώσοι στρατιώτες, τοποθετημένοι ψηλότερα στις πλαγιές άρχισαν να τους θερίζουν με τα τουφέκια τους.  Ένας στρατιώτης του 17 Συντάγματος  Λόγχοφόρων περιέγραψε αργότερα τη σκηνή: «Μπροστά και πλάι μας, η Κόλαση είχε ανοίξει τα σαγόνια της για να μας καταπιεί»…

Οι στρατιώτες άρχισαν να καλπάζουν και καθώς πλησίαζαν στα ρωσικά κανόνια, στο τέρμα της κοιλάδας, τα κανόνια άρχισαν να τους χτυπούν ανελέητα σχεδόν εξ επαφής. Το εντυπωσιακό ήταν ότι κατάφεραν να υπερπηδήσουν τη γραμμή των κανονιών χωρίς όμως να έχουν τον τρόπο να τα αχρηστέψουν ή να τα σύρουν μαζί τους. Επόμενη επιλογή τους ήταν να γυρίσουν στο σημείο από όπου είχαν ξεκινήσει περνώντας για δεύτερη φορά την κόλαση της κοιλάδας.

Η Ελαφρά Ταξιαρχία υπέστη απώλειες 40% ενώ χάθηκαν 475 από τα άλογα! Από τους 670 άνδρες που πήραν μέρος στην Επέλαση, επέστρεψαν λιγότεροι από 200! 

Το φταίξιμο για την παρανόηση που οδήγησε στη σφαγή δεν αποδόθηκε σε κανέναν, αφού η αρχική διαταγή ήταν ασαφής και ο αξιωματικός που την έδωσε είχε σκοτωθεί μέσα στο πρώτο λεπτό της επίθεσης. 

Δεν είναι τυχαίο, ότι ο Κριμαϊκός έμεινε στην ιστορία ως πόλεμος σφαλμάτων εφοδιαστικής και στρατηγικής φύσεως. Στο βιβλίο του Ίαν Γουάιτλο, «Τα μεγαλύτερα λάθη της ιστορίας και οι άνθρωποι που τα διέπραξαν» (εκδόσεις Κλειδάριθμος), εξιστορείται πώς μια ασαφής διαταγή και οι προσωπικές βεντέτες μεταξύ αξιωματικών στοίχισαν τη ζωή εκατοντάδων Βρετανών ιππέων στη μάχη της Μπαλακλάβα.

https://www.youtube.com/watch?v=X4bgXH3sJ2Q

Ο λόρδος Κάρντιγκαν, που ήταν επικεφαλής της εφόδου, γύρισε ζωντανός και ακμαίος, αλλά και ευδιάθετος, αφού - όπως λένε - το ίδιο βράδυ γιόρτασε με δείπνο και σαμπάνιες πάνω σε πολεμικό πλοίο την... επιτυχία του. Να μείνει ζωντανός ίσως...

Η θυσία του βρετανικού ιππικού που περιγράφεται από τον Τένισον, ενέπνευσε 129 χρόνια μετά τους Iron Maiden.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA