Μενού
  • Α-
  • Α+

Στο στόχαστρο κριτικής βρίσκεται Γερμανός πολιτικός μετά από πρωτοφανή επίθεσή του - και μάλιστα στον αέρα - σε δημοσιογράφο της δημόσιας τηλεόρασης. Οπως αναφέρει η Deutsche Welle, για την απεσταλμένη της Νοτιοδυτικής Ραδιοφωνίας (SWR) Ναταλί Ακμπάρι ήταν μία αποστολή ρουτίνας: η καλή δημοσιογράφος είχε αναλάβει να καλύψει το περιφερειακό συνέδριο των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στην πόλη Μάνχαϊμ την Παρασκευή.

Αν και συμμετείχαν μόνο στελέχη τοπικής εμβέλειας, το συνέδριο παρουσίαζε ευρύτερο ενδιαφέρον, καθώς επρόκειτο να συζητηθούν τα αποτελέσματα εσωτερικής έρευνας για το σκάνδαλο με τις «μάσκες προστασίας» που είχε οδηγήσει, τον Μάρτιο του 2021, στην παραίτηση του βουλευτή Νίκολας Λέμπελ. Όπως είχε γίνει γνωστό ο Λέμπελ, ενώ ακόμη ήταν βουλευτής, εισέπραξε προμήθεια 250.000 ευρώ για να δρομολογήσει συμβόλαια για την προμήθεια μασκών. Διευθυντής του γραφείου του ήταν κάποιος Τόμας Χόρνουνγκ. Ο ίδιος ο Λέμπελ παραιτήθηκε και αποχώρησε από την πολιτική, ενώ ο Χόρνουνγκ παρέμεινε και σήμερα είναι δημοτικός σύμβουλος στο Μάνχαϊμ της νοτιοδυτικής Γερμανίας

Παρασκευή 19.30 το βράδυ, στην καλύτερη ζώνη τηλεθέασης, η δημοσιογράφος του SWR βγαίνει σε «ζωντανή σύνδεση» στο δελτίο ειδήσεων, ενώ ακριβώς την ίδια στιγμή ανακοινώνεται το αποτέλεσμα της εσωκομματικής έρευνας. Ξαφνικά, γίνεται κάτι που κανείς δεν περίμενε: ο Τόμας Χόρνουνγκ μπαίνει στο πλάνο στη διάρκεια της σύνδεσης για να επικρίνει τον τρόπο, με τον οποίο η δημοσιογράφος παρουσιάζει το θέμα. Κάνει λόγο για «μη σοβαρή δημοσιογραφία» ή ακόμη και «ντροπιαστική» κάλυψη, διακόπτοντας τη Ναταλί Ακμπάρι. Εκείνη προσπαθεί να συνεχίσει, αλλά ο Χόρνουνγκ επιμένει και η ζωντανή σύνδεση αναγκαστικά διακόπτεται. Αργότερα ο Χόρνουνγκ θα υποστηρίξει ότι η δημοσιογράφος «ενοχλούσε» από την πλευρά της την ομαλή ροή του συνεδρίου. Ωστόσο, κανείς άλλος δεν φαίνεται να συμμερίζεται την άποψη αυτή. Οι αρμόδιοι του SWR τονίζουν ότι η δημοσιογράφος είχε λάβει ακριβώς τη θέση εκείνη για τη ζωντανή σύνδεση (stand up position) που της είχαν υποδείξει οι διοργανωτές. Εϊναι ξεκάθαρο ότι η υπόθεση δεν τελειώνει εδώ.

Αίτημα για παραίτηση του «θερμόαιμου» δημοτικού συμβούλου

Ο γενικός διευθυντής της Νοτιοδυτικής Ραδιοφωνίας Φριτς Φράι ανέφερε, σε ανακοίνωσή του, ότι η συμπεριφορά του Χόρνουνγκ «δεν συνάδει με την ελευθερία της ενημέρωσης, όπως αυτή κατοχυρώνεται στο γερμανικό Σύνταγμα». Η παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων Τατιάνα Γκέσλερ διαμαρτυρήθηκε επίσης γι αυτή την «παρέμβαση στην ελεύθερη δημοσιογραφία». Λίγο μετά το σκανδαλώδες περιστατικό δύο βουλευτές της CDU στην τοπική Βουλή της Βάδης-Βυρτεμβέργης, ο Βίνφριντ Μακ και ο Τιμ Μπίκνερ, κάλεσαν τον Τόμας Χόρνουνγκ να παραιτηθεί από τη θέση του δημοτικού συμβούλου και να αποχωρήσει οικειοθελώς από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα. Παράλληλα, ο γραμματέας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στη Βάδη-Βυρτεμβέργη Σάσα Μπίντερ κάλεσε τον Χόρνουνγκ να ζητήσει τουλάχιστον συγγνώμη για τη συμπεριφορά του. «Παρόμοιες συμπεριφορές απέναντι σε δημοσιογράφους έχουμε δει μόνο σε εκδηλώσεις του (ακροδεξιού κόμματος) AfD», επισημαίνει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

«Ήταν μία πολύ, πολύ δυσάρεστη κατάσταση» δήλωσε η ίδια η Ναταλί Ακμπάρι. «Δεν μπορούσα πια να κάνω τη δουλειά μου. Ακούστηκαν και μερικές προσβολές, τις οποίες δεν θα ήθελα να επαναλάβω». Τις τελευταίες ώρες η υπόθεση φαίνεται να ξεπερνά τα σύνορα της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Σε ανακοίνωσή της η Γερμανική Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (DJV) αναφέρει: «Είναι τρομακτικό ότι ακόμη και σε κόμματα δημοκρατικών αρχών αρχίζει να αμβλύνεται, καθώς φαίνεται, η πεποίθηση για την αναγκαιότητα της ελεύθερης δημοσιογραφίας». Για «σκάνδαλο» κάνει λόγο το τηλεοπτικό δίκτυο RTL. Μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) o χριστιανοδημοκράτης πολιτικός Τιμ Μπίκνερ τονίζει ότι «παρόμοια σκηνικά βλέπουμε μόνο στις διαδηλώσεις της Pegida», γι αυτό «είναι σημαντικό να καταστείλουμε τέτοιες συμπεριφορές, πριν αρχίσουν να βρίσκουν μιμητές». Αλλά και ο πρώην γενικός γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών Ρούπρεχτ Πόλεντς κάλεσε την τοπική οργάνωση του κόμματος στο Μάνχαϊμ να ζητήσει συγγνώμη για το περιστατικό.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA