Μενού
  • Α-
  • Α+

Περισσότερα από 12 εκατομμύρια παιδιά με «ψυχικά τραύματα» στη Νιγηρία, τρομοκρατούνται στην ιδέα να πάνε στο σχολείο, εκεί όπου εγκληματικές συμμορίες απαγάγουν μαθητές με στόχο την καταβολή λύτρων, δήλωσε ο πρόεδρος Μουχαμάντου Μπουχάρι. Η πρώτη ομαδική απαγωγή μαθητών στην πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής ανάγεται στον Απρίλιο του 2014, όταν η «Μπόκο Χαράμ» απήγαγε 276 κορίτσια από ένα σχολείο στο Τσιμπόκ (βορειοανατολικά), μια υπόθεση που προκάλεσε τη διεθνή εκστρατεία #BringBackOurGirls (Φέρτε πίσω τα Κορίτσια μας).

Έκτοτε, οι επιθέσεις εναντίον των σχολείων «αυξήθηκαν σε αριθμό και επεκτείνονται σε ολόκληρο το βόρειο τμήμα της χώρας», δήλωσε την Τετάρτη (27/10) ο Μπουχάρι, στο πλαίσιο διεθνούς Συνόδου για την ασφάλεια των σχολείων στην Αμπούτζα, την πρωτεύουσα της Νιγηρίας. Ως συνέπεια, «περισσότερα από 12 εκατομμύρια παιδιά πάσχουν αυτή τη στιγμή από ψυχικά τραύματα και φοβούνται να πάνε σχολείο, ιδίως κορίτσια», συνέχισε ο Νιγηριανός πρόεδρος, χωρίς να διευκρινίσει ακριβώς σε ποια περιοχή ή σε ποια ηλικιακή κατηγορία αναφέρεται.

Παντρεύονται για να... γλιτώσουν 

Επιπλέον των Τζιχαντιστών που κυριαρχούν στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου βρίσκεται το προπύργιό τους, ένοπλες συμμορίες λυμαίνονται εδώ και χρόνια το βορειοδυτικό και το κεντρικό τμήμα της Νιγηρίας, εξαπολύοντας επιθέσεις, λεηλατώντας χωριά και διαπράττοντας απαγωγές έναντι λύτρων, ιδίως σε σχολικές εγκαταστάσεις. Από την αρχή του έτους, αυτές οι εγκληματικές οργανώσεις έχουν απαγάγει περισσότερους από 1400 μαθητές, σύμφωνα με τη Unicef. Όπως επισημαίνουν ειδικοί, πολλά ανήλικα κορίτσια, τα οποία εγκαταλείπουν το σχολείο πρόωρα, παντρεύονται προτού ενηλικιωθούν.

«Περίπου το 44% των κοριτσιών στη Νιγηρία παντρεύεται πριν από την ηλικία των 18 ετών», ήτοι ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως, εξήγησε σε ένα δελτίο τύπου η οργάνωση «Save The Children».

Οι περισσότεροι μαθητές που απήχθησαν αφέθηκαν ελεύθεροι από τους απαγωγείς τους, έπειτα από διαπραγματεύσεις, όμως «...ακόμα κι αν τους άφησαν ελεύθερους, το ψυχικό τραύμα παραμένει για πολύ καιρό», τόνισε ο πρόεδρος Μπουχάρι. Ο πρώην στρατηγός, που εξελέγη πρόεδρος το 2015, διαβεβαιώνει ότι θα καταστήσει την ασφάλεια στα σχολεία «προτεραιότητα» της κυβέρνησής του αναγνωρίζοντας «ότι είναι δύσκολο να διαχειριστεί κανείς αυτές τις προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας και τις συνέπειές τους».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA