Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι ηγέτες των ισχυρότερων χωρών του κόσμου, που συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Ρώμη για τη σύνοδο της G20, παρά τα σοβαρά θέματα που είχαν να συζητήσουν αλλά και τις μεταξύ τους πολιτικές διαφωνίες, φαίνεται ότι δεν έχασαν το χιούμορ τους και την καλή διάθεσή τους. Οι κάμερες ήταν στραμμένες κυρίως στους προέδρους της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, οι οποίοι συναντήθηκαν την Παρασκευή για πρώτη φορά μετά την κρίση των υποβρυχίων, τον Σεπτέμβριο. Ο Μακρόν έχει έρθει σε αντιπαράθεση και με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, τον Μπόρις Τζόνσον, για αλιευτικά δικαιώματα στη Μάγχη, όμως γέλασε όταν εκείνος, φτάνοντας τελευταίος για την οικογενειακή φωτογραφία, το πρωί, κόντεψε να πέσει επάνω του.

Οι δύο ηγέτες δεν μίλησαν μεταξύ τους. Ο Τζόνσον εμφανίστηκε πιο φιλικός με τον Αμερικανό πρόεδρο, τον οποίο χαιρέτισε με ένα ηχηρό «Ε, Τζο!», παίρνοντας τη θέση του. Ο Μακρόν έσφιξε θερμά και με τα δύο χέρια εκείνο που του έτεινε ο Μπάιντεν, προτού να του δώσει και ένα φιλικό χτύπημα στον ώμο. Ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι Παρίσι και Ουάσινγκτον έχουν «συμφιλιωθεί» και οι μελλοντικές επαφές τους θα είναι «ενθουσιώδεις».

Για πρώτη φορά, σε οικογενειακή φωτογραφία της G20 συμμετείχαν γιατροί και πυροσβέστες, οι άνθρωποι που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας. Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε «θαυμάσια» αυτήν την ιδέα.

Για τη Λατινική Αμερική, η σημερινή ήταν μια μέρα «κατευνασμού». Οι πρόεδροι της Αργεντινής και της Βραζιλίας, Αλμπέρτο Φερνάντες και Ζαΐχ Μπολσονάρου, ορκισμένοι εχθροί στο πολιτικό επίπεδο, αντάλλαξαν μερικά ποδοσφαιρικά «καρφιά». «Δεν με συγχαρήκατε ακόμη για τον θρίαμβο της Αργεντινής στο Κόπα Αμέρικα» είπε ο Φερνάντες στον Μπολσονάρου, ο οποίος είχε προβλέψει νίκη της Βραζιλίας και μάλιστα με το εμφατικό 5-0, στον τελικό.

Ριζότο κολοκύθας

Απόψε το βράδυ, όλοι οι ηγέτες έχουν προσκληθεί σε δείπνο που παραθέτει ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα στο Κυρηνάλιο Μέγαρο, την πρώην κατοικία των παπών και των βασιλιάδων της χώρας. Στο μενού: σολομός, ριζότο κολοκύθας και γεμιστές αγκινάρες. Πριν από το δείπνο, οι σύζυγοι των ηγετών είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην Καπέλα Σιστίνα στο Βατικανό.

Το ιστορικό κέντρο της Ρώμης είχε παραλύσει από τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Μόνο μια παραφωνία υπήρξε, ένα μικροατύχημα, την Παρασκευή, με ένα από τα 84 αυτοκίνητα που μεταφέρουν την αμερικανική αντιπροσωπεία. Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε ότι κανείς δεν τραυματίστηκε σοβαρά.

Στην απέναντι πλευρά της πόλης, διαδηλωτές ζητούσαν από τους ηγέτες της G20 να δώσουν χρήματα για να βοηθήσουν τις φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. Μένει να φανεί αν τα τραγούδια των ABBA, που τραγουδούσαν οι συγκεντρωμένοι, έφτασαν μέχρι τα αυτιά των ηγετών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA