Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε σήμερα, Κυριακή (31/10) την απογοήτευσή του για το αποτέλεσμα της συνόδου της G20 στη Ρώμη, αλλά είπε ότι δεν γκρεμίστηκαν οι ελπίδες του. «Φεύγω από τη Ρώμη χωρίς να έχουν εκπληρωθεί οι ελπίδες μου, αλλά τουλάχιστον δεν γκρεμίστηκαν», έγραψε ο Γκουτέρες στο Twitter.https://twitter.com/antonioguterres/status/1454824213261455360?ref_src=twsrc^tfw

Οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομικών παγκοσμίως συμφώνησαν νωρίτερα σήμερα σε μια διακήρυξη η οποία καλεί για «ουσιαστική και αποτελεσματική» δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής χωρίς ωστόσο να αναφέρει χειροπιαστές δεσμεύσεις ή λεπτομέρειες για τους τρόπους επίτευξης περιορισμού των βλαβερών εκπομπών άνθρακα.

Ντράγκι: Θέλουμε να κριθούμε για όσα θα κάνουμε, όχι για όσα λέμε

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, κατά την ολοκλήρωση των εργασιών του G20 τόνισε: «Θέλουμε να κριθούμε για όσα θα κάνουμε, όχι για όσα λέμε».

«Είμαστε περήφανοι για τα αποτελέσματα που πετύχαμε, αλλά είναι μόνον η αρχή», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός. «Αποφασίσαμε να αφήσουμε πίσω μας τον άνθρακα, με τη λήξη των χρηματοδοτήσεων των κέντρων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα εντός του 2021» τόνισε.

Ο Μάριο Ντράγκι ευχήθηκε, επίσης, «η διάσκεψη της Γλασκώβης για το κλίμα που ξεκινά σήμερα, να εξελιχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

«Λίγο» το ανακοινωθέν των G20 για την κλιματική κρίση

Καμία αναφορά στην καταληκτική ημερομηνία του 2050 για μηδενικούς ρύπους δεν υπήρξε στο τελικό ανακοινωθέν των G20. Οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομιών στον κόσμο έκαναν έκκληση για «ουσιαστική και αποτελεσματική» δράση για τον περιορισμό της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν, το οποίο είδε σήμερα το Reuters ενόψει της δημοσιοποίησής του.

Ωστόσο, το ανακοινωθέν περιλαμβάνει λίγες αναφορές σε σαφείς δράσεις και καμία αναφορά στην καταληκτική ημερομηνία του 2050 για την επίτευξη του στόχου μηδενικών εκπομπών άνθρακα που σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής.

Το τελικό ανακοινωθέν αναφέρει ότι τα ισχύοντα εθνικά σχέδια για τους τρόπους μείωσης των εκπομπών θα πρέπει να ενισχυθούν «αν είναι απαραίτητο», ενώ περιλαμβάνει και την δέσμευση για την κατάργηση της χρηματοδότησης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA