Μενού
  • Α-
  • Α+

Τρεις νεκροί, δύο στρατιώτες και ένας πολίτης, ήταν ο απολογισμός της βόμβας που εξεράγη την Τετάρτη στη βορειοανατολική Κολομβία και συγκεκριμένα στην περιοχή του Κασανάρε, ζώνη όπου δρουν αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC)

«Δυστυχώς, η επίθεση στοίχισε τη ζωή σε δύο στρατιωτικούς κι έναν πολίτη», ενώ τραυμάτισε άλλους τρεις ανθρώπους», ανέφερε μέσω Twitter ο υπουργός Άμυνας, ο Διέγο Μολάνο. Η έκρηξη οφειλόταν σε βόμβα τοποθετημένη «στο εσωτερικό οχήματος», διευκρίνισε ο Όσκαρ Γκόμες, αυτοδιοικητικός αξιωματούχος, όπως σημειώνει το ΑΠΕ.

https://twitter.com/ColombiacomTW/status/1456107263039520770?ref_src=twsrc^tfw

Πέραν των αποστατών των FARC, δρουν επίσης μέλη του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN, γκεβαριστές) στην περιοχή, θέατρο πρόσφατα άλλων δύο «επιθέσεων», σύμφωνα με τον κ. Γκόμες.

Χωρίς ενιαία διοίκηση, οι αποστάτες των FARC εκτιμάται πως αριθμούν περίπου 5.200 μαχητές, στην πλειονότητά τους (85%) νεοσύλλεκτους, κατά στοιχεία του ανεξάρτητου ινστιτούτου INDEPAZ. Σύμφωνα με την κολομβιανή στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, χρηματοδοτούνται, όπως και ο ELN, κυρίως από τη διακίνηση ναρκωτικών, παράνομες εκμεταλλεύσεις μεταλλείων –ειδικά χρυσού– και εκβιάσεις.

Η Κολομβία βιώνει το τελευταίο διάστημα αναζωπύρωση της βίας, συχνά με θύματα αμάχους, η οποία αποδίδεται από τις αρχές σε διάφορες ένοπλες οργανώσεις και συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος που σχημάτισαν ακροδεξιοί πρώην παραστρατιωτικοί, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές όπου το κράτος είναι πρακτικά απόν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA