Μενού
  • Α-
  • Α+

Την «εξαιρετική πορεία» της Άνγκελα Μέρκελ εξήρε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος την υποδέχθηκε χθες, Τετάρτη  στην Μπον της Βουργουνδίας για να την αποχαιρετήσει, καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος αποσύρεται από την πολιτική έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία.

«Άνγκελα! Άνγκελα! Μπράβο!», «Ευχαριστούμε, μητερούλα!», φώναζε το πλήθος που ανέμενε τους δύο ηγέτες σε αυτή την πόλη της κεντρικής Γαλλίας, στο κέντρο της οινοπαραγωγού περιφέρειας της Βουργουνδίας. Ο Μακρόν επέλεξε να συναντηθεί εκεί με τη Μέρκελ αντί να της παραθέσει επίσημο δείπνο στο Μέγαρο των Ηλυσίων, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Μπριζίτ. Τη Μέρκελ συνόδευε ο σύζυγός της Γιόαχιμ Ζάουερ.

«Από τότε που έγινες καγκελάριος η Γαλλία έμαθε να σε γνωρίζει και να σε αγαπά», «στη διάρκεια όλων αυτών των ετών συνέβαλες στη διατήρηση της ενωμένης Ευρώπης παρά όλες τις αναταράξεις», τόνισε ο Μακρόν χαιρετίζοντας την «εξαιρετική» πορεία της Μέρκελ. «Ευχαριστώ που δέχθηκες αυτό τον ορμητικό νέο πρόεδρο που ήθελε να ανατρέψει τα πάντα», «ευχαριστώ για την υπομονή και την επιείκεια προς το πρόσωπό μου», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η Μέρκελ ευχαρίστησε τον οικοδεσπότη της. «Αυτό που ήταν ωραίο με όλους τους προέδρους ήταν ότι μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, ακόμη κι αν στην αρχή συχνά είχαμε διαφορετικές ιδέες. Συχνά καταφέραμε να ενωθούμε και να κάνουμε περισσότερα από όσα θα μπορούσαμε να έχουμε καταφέρει μόνοι μας», υπογράμμισε. 

Ο Μακρόν επεσήμανε ότι η Μέρκελ συνεργάστηκε αρχικά με τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ, στη συνέχεια με τον Νικολά Σαρκοζί, με τον οποίο αντιμετώπισαν την οικονομική κρίση και κράτησαν ενωμένη την Ευρωζώνη, με τον Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο αντιμετώπισαν την τρομοκρατία και τη μεταναστευτική κρίση, ενώ με τον ίδιο την πανδημία covid-19.

Μετά το τέλος της τελετής η Γερμανίδα καγκελάριος αγκάλιασε τον Μακρόν υπό τα χειροκροτήματα των περίπου 20 ατόμων που ήταν παρόντα. Ο Γάλλος πρόεδρος προσέφερε πολλά δώρα στη Μέρκελ, ανάμεσά τους και ένα έγγραφο από την πρώτη της επίσκεψη στη Γαλλία, το 1990, ως αναπληρώτρια εκπρόσωπος μιας αντιπροσωπίας της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας.

https://twitter.com/EmmanuelMacron/status/1456041945143382017?ref_src=twsrc^tfw
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA