Μενού
  • Α-
  • Α+

Ακούγεται υποκριτικό, αλλά, πράγματι, το μενού του COP26, του Συνεδρίου για το Κλίμα στην Γλασκώβη δεν είναι... φιλικό στο περιβάλλον. Το 60% του μενού περιλαμβάνει κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και πιάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα, γεγονός που προκαλεί την οργή των ακτιβιστών για το κλίμα, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό The Big Issue. 

Στο συνέδριο παρουσιάζει στους παρευρισκόμενους έναν κατάλογο με γεύματα που περιλαμβάνει, από σούπες, σάντουιτς και σαλάτες μέχρι πίτσα, ζυμαρικά και αρτοσκευάσματα. Το αποτύπωμα άνθρακα που αφήνουν αναγράφεται δίπλα σε κάθε γεύμα ξεχωριστά και είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο σε έναν ιστότοπο που ονομάζεται ARecipeForChange.co.uk. Με μια γρήγορη ματιά, μπορεί κάποιος να αντιληφθεί ότι δεν λείπουν τα εξής: μπιφτέκια, ελάφι, βοδινό Ράμεν και Χάγκις (σκωτσέζικα πιάτα) και άλλα με κύριο συστατικό το κρέας, παρά το υψηλό τους αποτύπωμα άνθρακα. 

«Σύμφωνα με το WWF, πρέπει να μειώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα των τροφίμων κάτω από 0,5 kg ανά γεύμα για να επιτύχουμε τους στόχους που ορίζονται στη Συμφωνία του Παρισιού», αναφέρεται σε μια δήλωση του Συνεδρίου και συνεχίζει: «Με το να συμπεριλαμβάνουμε το αποτύπωμα που αφήνουν στον πλανήτη δίπλα σε κάθε γεύμα, στοχεύουμε να διευκολύνουμε την επίτευξη αυτού του στόχου – μαζί», καταλήγει. Σε αντίθεση, όμως, με πολύ μικρότερα events, όπως το μουσικό φεστιβάλ Shambala, στο οποίο δεν επετράπη η ύπαρξη ζωικού προϊόντος στο μενού, στο Συνέδριο που υποτίθεται θα είναι κομβικό για το μέλλον του πλανήτη, δεν σκέφτηκε κανείς να πράξει κάτι ανάλογο. 

Οι εκπομπές άνθρακα από την παγκόσμια κτηνοτροφική παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων αντιπροσωπεύουν το 14,5% όλων των ανθρωπογενών εκπομπών και οι σύμβουλοι της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για την κλιματική αλλαγή προτρέπουν από την εν λόγω τεράστια βιομηχανία να περιορίσει τη δημόσια ζήτηση για ζωικά προϊόντα.

Ο Joel Scott-Halkes, εκπρόσωπος της εκστρατείας Animal Rebellion (Εξέγερση των Ζώων), δήλωσε: «Είναι απερίσκεπτο το γεγονός ότι επέτρεψαν κρέατα, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα στο COP26 και δείχνει την αποτυχία της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να κατανοήσει τις βασικές αιτίες της κλιματικής κρίσης. «Είναι σαν να σερβίρεις τσιγάρα σε ένα συνέδριο για τον καρκίνο του πνεύμονα. Όσο λαμβάνονται τέτοιες παράλογες αποφάσεις, η κλιματική κρίση δεν θα επιλυθεί ποτέ».  

Καθ' όλη τη διάρκεια του συνεδρίου, το 41% των τροφίμων που προσφέρονται είναι με βάση το κρέας ή το ψάρι, ενώ το 17% είναι με βάση τα γαλακτοκομικά, που σημαίνει ότι το 58% του μενού περιέχει ζωικά προϊόντα. Και αν συνυπολογίσει κανείς το γεγονός ότι ο Μπόρις Τζόνσον θέλει να επιστρέψει σπίτι του με αεροπλάνο και όχι με τρένο, αλλά και το ότι ο Μπιλ Γκέιτς χρησιμοποιεί ρυπογόνα γιοτ για... το καλό του πλανήτη, βρισκόμαστε πολύ μακριά από την σωτηρία του πλανήτη. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA