Μενού
  • Α-
  • Α+

Το όνομά του ήταν Ράιλι. Σίντνεϊ Ράιλι. Ήταν ο «άσσος των κατασκόπων». Ένας τυχοδιώκτης ολκής αφού πρόσφερε τις υπηρεσίες του σε τουλάχιστον τρια κράτη, αν και η... βασική του απασχόληση ήταν η Μεγάλη Βρετανία. Όλη του η ζωή κινήθηκε κάπου μεταξύ ιστορίας και μύθου. Ο Σίντνεϊ Ράιλι πέθανε μια ημέρα σαν τη σημερινή, στις 6 Νοεμβρίου 1925, και άφησε πίσω του περισσότερες ερωτήσεις, απ ότι απαντήσεις.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα, από την αρχή. Ο Σίντνεϊ Ράιλι γεννήθηκε στις 24 Μαρτίου 1874 στην Οδησσό. Το πραγματικό του όνομα, αν και επειδή για πράκτορα μιλάμε δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, ήταν Σολομόν (Σλόμο) Ρόζενμπλουμ και ήταν νόθος γιος ενός εβραίου γιατρού. Σε ηλικία 19 ετών συλλαμβάνεται από την «Οχράνα» (τη μυστική αστυνομία του Τσάρου) για συμμετοχή στην επαναστατική οργάνωση «Οι Φίλοι του Διαφωτισμού». Και κάπου εκεί ο νεαρός Σίντνεϊ δείχνει πόσο καλό πράκτορας θα γίνει. Δραπετεύει και αφού σκηνοθετεί το θάνατό του, μπαίνει σε ένα πλοίο και φεύγει για τη Βραζιλία. Εκεί γίνεται ο... Πέδρο που κάνει διάφορες δουλειές του ποδαριού για να ζήσει!

Η «γέννηση» ενός πράκτορα

Μια ομάδα βρετανών αξιωματικών που βρίσκεται σε αποστολή στον Αμαζόνιο εγκλωβίζεται μέσα στην πυκνή ζούγκλα και η τύχη της θα ήταν προδιαγεγραμμένη αν δεν υπήρχε ο «Πέδρο» ο οποίος κατάφερε να τους βγάλει ζωντανούς. Οι αξιωματικοί αναγνωρίζουν αμέσως τις ικανότητές του και τον στρατολογούν στις μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας.

Παίρνει βρετανικό διαβατήριο με το όνομα Σίντνεϊ Ρόζενμπλουμ, μετακομίζει στο Λονδίνο, ιδρύει τη δική του εταιρεία, πλέον έχει το όνομα Ζίγκμουντ Ρόζενμπλουμ και στον... ελεύθερο χρόνο του κατασκοπεύει Ρώσους. Παντρεύεται, γίνεται πλούσιος και εμφανίζεται με νέο όνομα, το αριστοκρατικό Σίντνεϊ Τζορτζ Ράιλι. Πηγαίνει στη Ρωσία και δίνει συνέχεια πληροφορίες στους Βρετανούς για το τσαρικό καθεστώς. Παράλληλα, δίνει πληροφορίες στην Ιαπωνία για τα σχέδια για τα οχυρωματικά έργα της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια του Ρωσοϊαπωνικού πολέμου!

Το 1905 τον «βρίσκουμε» σε αποστολή στη Γαλλία, όντας μεταμφιεσμένος σε παπά, για τα πετρέλαια της Περσίας και του Ιράκ, που τότε ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ενώ ανέλαβε και πολλές αποστολές στη Γερμανία τις παραμονές αλλά και κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η πιο ριψοκίνδυνη αποστολή και η απόπειρα δολοφονίας του Λένιν

Ο Σίντνεϊ Ράιλι ανέλαβε και μια αποστολή που αν τελικά κατάφερνε να την έφερνε σε πέρας μπορεί και να είχε αλλάξει την ιστορία της ανθρωπότητας. Τον Μάη του 1918 βρέθηκε στη Μόσχα και οργάνωσε μια επιχείρηση που προέβλεπε την πτώση των Μπολσεβίκων και τη δολοφονία του Λένιν. Το θέμα, ωστόσο, είναι πως τα ίδια σχέδια είχε και σοσιαλίστρια Φάνια Καπλάν που οργάνωσε ακριβώς την ίδια αποστολή. Η δική της απόπειρα απέτυχε, οι Σοβιετικοί εξαπέλυσαν πογκρόμ κατά των αντικαθεστωτικών και κάπως έτσι «χάλασε» και η δουλειά για τον Σίντνεϊ Ράιλι ο οποίος ίσα που πρόλαβε να φύγει από τη Ρωσία! Όταν κάποια στιμή επέστρεψε για να οργανώσει νέο αντάρτικο κατά του καθεστώτος συνελήφθη και εκτελέστηκε σε ένα δάσος κοντά στη Μόσχα, στις 6 Νοέμβρίου του 1925.

Πολλά στοιχεία από την προσωπικότητά του χρησιμοποίησε ο Ίαν Φλέμινγκ για να διαμορφώσει τον μυθιστορηματικό του ήρωα Τζέιμς Μποντ ή πράκτορα 007. Αυτός που του διηγήθηκε αμέτρητες ιστορίες για τον «Άσσο των Κατασκόπων» ήταν ο κοινός τους φίλος, διπλωμάτης και δημοσιογράφος σερ Ρόμπερτ Μπρους Λόκχαρτ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA