Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Kamal Jayasing Ranadive (όπως είναι το πλήρες όνομά της) είναι το τιμώμενο πρόσωπο της Google για σήμερα, 8 Νοεμβρίου, καθώς ένα Doodle αφιερώθηκε στη μνήμη της Ινδής κυτταρικής βιολόγου που σαν σήμερα γεννήθηκε το 1917 στην Πούνε και έφυγε από τη ζωή το 2001 σε ηλικία 83 ετών. Η Kamal Ranadive έγινε γνωστή για την έρευνα στον καρκίνο σχετικά με τους συσχετισμούς καρκίνου και ιών. Οι έρευνές της για τον καρκίνο σε γυναίκες και παιδιά ενέπνευσαν σειρά επιστημόνων να δουλέψουν πάνω στην ανίατη ασθένεια. 

Kamal Ranadive: Βάδισε από μικρή στα βήματα του πατέρα της 

Γονείς της ήταν ο Ντινκάρ Ντατατρέγια Σαμαράθ και η Σανταμπάι Σαμαράθ. Ο πατέρας της ήταν βιολόγος που δίδασκε στο Πανεπιστήμιο «Φέργκιουσον» και πρώτο του μέλημα ήταν να προσφέρει τη μόρφωση σε όλα του τα παιδιά. Η Kamal Ranadive ήταν ένα έξυπνο παιδί και ιδιαίτερη μαθήτρια που ξεχώριζε μεταξύ των συμμαθητών της λόγω του ενδιαφέροντός της στην Ιατρική. Από μικρή, ο πατέρας της ήθελε να σπουδάσει Ιατρική και να παντρευτεί γιατρό, αλλά τελικά εκείνη ξεκίνησε την πανεπιστημιακή της εκπαίδευση στο «Φέργκιουσον» με κύρια κατεύθυνση τη Βοτανική και τη Ζωολογία. Το 1934 πήρε το πτυχίο Bachelor of Science (B.Sc) με διάκριση και στη συνέχεια μετακόμισε στο «Agriculture College», όπου έκανε το μεταπτυχιακό της (M.Sc.) το 1943 με ειδικό μάθημα την κυτταρογενετική. 

Ο γάμος και οι μεταπτυχιακές σπουδές της

Στις 13 Μαΐου 1939 παντρεύτηκε τον JT Ranadive, έναν μαθηματικό και μετακόμισε στη Βομβάη. Μετά το γάμο τους απέκτησαν ένα γιο, τον Anil Jaysingh. Στη Βομβάη εργάστηκε στο Νοσοκομείο «Tata Memorial» ενώ ο σύζυγός της την βοήθησε πολύ στις μεταπτυχιακές σπουδές της επάνω στην Κυτταρολογία, το θέμα που είχε επιλέξει και ο πατέρας της. 

Στο Πανεπιστήμιο της Βομβάης εργάστηκε και ως Διδάκτωρ Φιλοσοφίας πάνω στο διδακτορικό της. Εμπνευστής της ήταν ο Vasant Ramji Khanolkar, φημισμένος παθολόγος και ιδρυτής του «Indian Cancer Research Center» (ICRC). Αφού έλαβε το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο της Βομβάης το 1949, ενθαρρύνθηκε από τον Khanolkar να πάει για περαιτέρω σπουδές στις ΗΠΑ. Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο «Johns Hopkins» στη Βαλτιμόρη, έχοντας λάβει υποτροφία και σε συνεργασία με τον διάσημο καθηγητή George Gey έκανε μεταδιδακτορική έρευνα επάνω σε τεχνικές καλλιέργειας ιστών.

Η επαγγελματική σταδιοδρομία της

Η Kamal Ranadive, κατά την επιστροφή της στην Ινδία, εντάχθηκε ξανά στο «ICRC» και ξεκίνησε την επαγγελματική της σταδιοδρομία ως Ανώτατη Υπεύθυνη Ερευνών. Η έντονη δράση της ήταν καθοριστική στην ίδρυση του Εργαστηρίου Πειραματικής Βιολογίας και του Εργαστηρίου Καλλιέργειας Ιστών στη Βομβάη. Από το 1966 έως το 1970 είχε αναλάβει Διευθύντρια του Ινδικού Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο. Στις αρχές της δεκαετίας του '60, μαζί με τους βοηθούς της (τους οποίους είχε εισαγάγει στο ICRC) στους τομείς της βιολογίας και της χημείας, ανέπτυξε μέσα καλλιέργειας ιστών. 

Ήταν επίσης υπεύθυνη για τη δημιουργία νέων ερευνητικών μονάδων καρκινογένεσης, κυτταρικής βιολογίας και ανοσολογίας. Τα επιτεύγματα της σταδιοδρομίας της περιλαμβάνουν έρευνα για την παθοφυσιολογία του καρκίνου μέσω των ζώων, η οποία οδήγησε στην περαιτέρω εκτίμηση των αιτιών ασθενειών, όπως η λευχαιμία, ο καρκίνος του μαστού και ο καρκίνος του οισοφάγου. Ένα άλλο αξιοσημείωτο επίτευγμά της ήταν η συσχέτιση του καρκίνου με τις ορμόνες. Η εξέλιξη του εμβολίου κατά της λέπρας ήταν αποτέλεσμα της βασικής της έρευνας για τα βακτήρια που σχετίζονται με τη λέπρα. Ήταν μια μεγάλη έμπνευση για τις Ινδές γυναίκες επιστήμονες να εργαστούν στην έρευνα για τον καρκίνο, ιδιαίτερα στο θέμα του καρκίνου μεταξύ γυναικών και παιδιών. Ένα τέτοιο έργο αφορούσε την «Ανοσοαιματολογία του Φυλετικού Αίματος» που σχετίζεται με τη μελέτη βρεφών.

Οι ειδικές μελέτες πάνω στον καρκίνο 

Τον Φεβρουάριο του 1945, όταν η Kamal εργαζόταν στο «Tata Memorial Cancer Hospital» στη Βομβάη (το οποίο αργότερα έγινε Κέντρο Έρευνας Καρκίνου) στο τμήμα παθολογίας, εξέλιξε τις ερευνητικές της μελέτες σχετικά με τον τον καρκίνο του μαστού. Συσχέτισε την πορεία της νόσου με την κληρονομικότητα, την τεκνοποίηση, την ιστολογική δομή και άλλους παράγοντες. Κακοήθειες γενετικής προέλευσης στα παιδιά και μη φυσιολογικές καταστάσεις του αίματος, ήταν αντικείμενα των ερευνών της.

Μια σημαντική μελέτη που πραγματοποίησαν η Kamal και η εθελοντική ομάδα «Satya Niketan» το 1989 ήταν η συλλογή δεδομένων σχετικά με τη διατροφική κατάσταση των παιδιών της φυλής στο «Akola taluk» της περιοχής Ahmednagar της Μαχαράστρα. Η Kamal παρείχε επίσης συμβουλές σε γυναίκες στα χωριά της υπαίθρου κοντά στο Rajpur και το Ahmednagar σχετικά με την υγεία και την ιατρική περίθαλψη μέσω προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση υπό την αιγίδα της Ινδικής Ένωσης Γυναικών.

Οι διακρίσεις και τα βραβεία της 

Το 1964 της απονεμήθηκε το πρώτο ερευνητικό βραβείο «Ασημένιο Ιωβηλαίο» του Ιατρικού Συμβουλίου της Ινδίας. Αυτό το βραβείο περιλάμβανε ένα χρυσό μετάλλιο και χρηματικό έπαθλο. Την ίδια χρονιά της απονεμήθηκε επίσης και το «GJ Watumull Foundation Prize» για την προσφορά της στη μικροβιολογία. Το 1982 η Kamal τιμήθηκε με το «Padma Bhushan» (το τρίτο υψηλότερο πολιτικό βραβείο της Ινδίας) για την Ιατρική. Ήταν Ομότιμη Ιατρική Επιστήμονας του Ινδικού Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας (ICMR). 

Οι ξεχωριστές εργασίες της Kamal Ranadive

Η Kamal Ranadive δημοσίευσε περισσότερες από 200 επιστημονικές ερευνητικές εργασίες για τον καρκίνο και τη λέπρα. Μερικές από τις πιο ξεχωριστές εργασίες της είναι: 

  • Καρκίνος του στόματος
  • Πειραματικές μελέτες σε χάμστερ
  • Επίδραση της ουρεθάνης στα νουκλεϊκά οξέα
  • Επίδραση της σπληνεκτομής στην ανάπτυξη λευχαιμίας σε αρσενικά ποντίκια του στελέχους ICRC. 
  • Χαρακτηρισμός ιού μαστικού όγκου στελέχους ποντικού ICRC

Η δράση και το έργο της Kamal ενθάρρυναν θερμά Ινδούς φοιτητές και μελετητές να επιστρέψουν στην Ινδία από το εξωτερικό και να συμβάλλουν με τις γνώσεις τους στην βελτίωση επάνω στον τομέα της Υγείας στη χώρα. Το Indian Cancer Research Center» σήμερα έχει φτάσει να απαριθμεί 11 ερευνητικά κέντρα σε διάφορες περιοχές της χώρας και παρέχει υποτροφίες και επιλογές παιδικής φροντίδας για γυναίκες στην επιστήμη. Πέθανε στις 11 Απριλίου του 2001 σε ηλικία 83 ετών και σήμερα, 104 χρόνια από τη γέννησή της η Google τιμά την προσφορά της.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA