Μενού
  • Α-
  • Α+

Η google επέλεξε σήμερα Δευτέρα 8/11 να αφιερώσει ένα doodle στη μνήμη της Kamal Ranadive, της Ινδής καθηγήτριας βιολογίας που αφιέρωσε τη ζωή της στην καταπολέμηση του καρκίνου και ήταν εκείνη που με τις μελέτες της συνέδεσε τον καρκίνο του μαστού με την κληρονομικότητα. Συγκεκριμένα, η Kamal Ranadive ως διευθύντρια του «Indian Cancer Research Center» (ICRC) και πρωτοπόρος στη μοντελοποίηση της ανάπτυξης καρκίνου μέσα από έρευνα στα ζώα, ήταν από τους πρώτους ερευνητές στον κόσμο που ανέφεραν τη σύνδεση μεταξύ καρκίνου του μαστού και κληρονομικότητας και εντόπισαν τους δεσμούς μεταξύ των καρκίνων και ορισμένων ιών.

Διαβάστε ακόμη: Φώφη Γεννηματά, Έλλη Λαμπέτη και Αντζελίνα Τζολί: Γυναίκες που τις «δένει» ο καρκίνος 

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί μία από τις συχνότερα εμφανιζόμενες μορφές καρκίνου παγκοσμίως και είναι η πρώτη σε αριθμό κρουσμάτων στο γυναικείο πληθυσμό. Προκαλείται από ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό παθολογικών κυττάρων που ως αποτέλεσμα προκαλούν τον σχηματισμό κακοήθους όγκου στην περιοχή του μαστού και ουσιαστικά αποτελεί κυτταρική νόσο. Τα παθολογικά αυτά κύτταρα έχουν τη δυνατότητα εξάπλωσης σε γειτονικούς ιστούς σε δυσάρεστες συνέπειες για ολόκληρο τον οργανισμό.

Kamal Ranadive: Η Ινδή βιοχημικός που αφιερώθηκε στη μάχη με τον καρκίνο

Οι έρευνες της Kamal Ranadive για τον καρκίνο σε γυναίκες και παιδιά ενέπνευσαν σειρά επιστημόνων να δουλέψουν πάνω στην ανίατη ασθένεια. Από το 1985, ο Αμερικανικός Οργανισμός για τον Καρκίνο και ο φαρμακευτικός τομέας της Imperial Chemical Industries (που τώρα ανήκει στην AstraZeneca) ένωσαν τις δυνάμεις τους για έναν και μόνο σκοπό. Για να ενισχύσουν τη μαστογραφία ως το πιο αποτελεσματικό όπλο κατά του καρκίνου του μαστού.

Ο αγώνας αυτός δεν τελειώνει ποτέ, ειδικά όσο ο καρκίνος του μαστού παραμένει ο πιο επικίνδυνος για τις γυναίκες (αλλά, σε μικρότερο βαθμό, και για τους άντρες). Η δύναμη για την αντιμετώπιση είναι η ενημέρωση, η αναγνώριση του προβλήματος και φυσικά η πρόληψη. Στα θετικά είναι ότι τα ποσοστά θνησιμότητας έχουν μειωθεί κατά πολύ από τη δεκαετία του '80 και μετά, τότε που δημιουργήθηκαν προγράμματα ανίχνευσης του καρκίνου στα πρώτα στάδια.

Δύο είναι οι βασικοί τύποι της νόσου:

  • Ο πορογενής καρκίνος που προέρχεται από τους γαλακτοφόρους πόρους
  • και ο λοβιακός καρκίνος που προέρχεται από τα λόβια, τα σημεία από τα οποία παράγεται το μητρικό γάλα

Ο καρκίνος του μαστού διαχωρίζεται σε διηθητικό και μη διηθητικό ή in situ. Ο πρώτος έχει την ικανότητα να δίνει μεταστάσεις, ενώ ο δεύτερος τύπος θεωρείται αρχόμενος και δυνητικά δε δίνει μεταστάσεις.

Τα συμπτώματα και οι στατιστικές

Τα συμπτώματα και οι ενδείξεις του καρκίνου του μαστού:

  • Μάζα στο στήθος
  • Αλλαγή στο σχήμα, το μέγεθος και την εμφάνιση του στήθους
  • Κοκκινίλες, λακκάκια ή άλλες αλλαγές στο δέρμα
  • Αλλαγή στην εικόνα της θηλής αλλά και στην περιοχή γύρω από αυτή (areola)
  • Έκκριση υγρών από τη θηλή

Δεν είναι όλοι οι όγκοι κακοήθεις

Δεν υπάρχει λόγος πανικού, όταν εντοπίζονται αλλαγές στο στήθος. Το 90% των μαζών δεν είναι κακοήθεις. Μπορεί να είναι κύστες ή μολύνσεις. Ωστόσο, η συχνή αυτοεξέταση και η μαστογραφία εντοπίζουν τους όγκους στην αρχή και η βιοψία μάς ενημερώνει για την επικινδυνότητά τους.

Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο;

Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, οι γυναίκες που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι άνω των 40. Οι παράγοντες που αυξάνουν το ρίσκο για καρκίνο του μαστού είναι η ηλικία (όσο μεγαλύτερη, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος), η κατάχρηση αλκοόλ, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, το οικογενειακό ιστορικό σε καρκίνο του μαστού, ιστορικό έκθεσης σε ακτινοβολία, η ορμονοθεραπεία στην εμμηνόπαυση.

Οι παρεμβάσεις που μειώνουν τον κίνδυνο

Υπάρχουν συγκεκριμένες επιλογές που, αποδεδειγμένα, μειώνουν τον κίνδυνο, αλλά μόνο σε ποσοστό έως και 30%. Ο παρατεταμένος θηλασμός, η διατήρηση φυσιολογικού βάρος, η συχνή σωματική άσκηση και η αποφυγή καπνίσματος, κατάχρησης αλκοόλ και λήψης ορμονών είναι μερικά σημαντικά βήματα προς την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, το οικογενειακό ιστορικό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Τα στατιστικά μιλούν από μόνα τους

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περισσότερες από 1.600.000 γυναίκες παγκοσμίως με καρκίνο του μαστού. Στην Ευρώπη, νοσούν περισσότερες από 450.000 γυναίκες κάθε χρόνο, με τις 140.000 να χάνουν τη ζωή τους. Παγκοσμίως 1 στις 8 γυναίκες θα παρουσιάσει καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της, ενώ αποτελεί την 1η αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες. Στην Ελλάδα, διαγιγνώσκονται 6.000 γυναίκες ετησίως. Οι γυναίκες με επιθετικό καρκίνο του μαστού έχουν μέσο όρο επιβίωσης από 5 έως 10 χρόνια. Οι γυναίκες με σκουρόχρωμο δέρμα έχουν 9-10% χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης, εξαιτίας της έλλειψης πρόσβασης σε φορείς υγείας. Αν ο καρκίνος του μαστού διαγνωσθεί εγκαίρως, υπάρχουν 97% πιθανότητες πλήρους ίασης.

Κινδυνεύουν και οι άντρες

Και όμως, ένα πολύ μικρό ποσοστό των ανδρών κινδυνεύει να νοσήσει από καρκίνο του μαστού και τα αίτια είναι τα ίδια με των γυναικών. Αφορά στο 1% όλων των μορφών καρκίνου και λιγότερο από 1% όλων των περιπτώσεων στον καρκίνο του μαστού. Η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 67 έτη.

Η νέα μέθοδος που εντοπίζει τις μεταστάσεις

Επιστήμονες στη Βρετανία βρήκαν τρόπο να προβλέπουν ποιες γυναίκες με καρκίνο του μαστού και στους λεμφαδένες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν μεταστατικούς δευτερογενείς όγκους. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη λέκτορα βιοπληροφορικής του καρκίνου δρα Ανίτα Γρηγοριάδη του Βασιλικού Κολλεγίου (King's) του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό παθολογίας The Journal of Pathology: Clinical Research, μελέτησαν ιστούς λεμφαδένων και δείγματα πρωτογενών όγκων από 309 γυναίκες, που είτε είχαν είτε όχι καρκίνο σε μερικούς λεμφαδένες.

Εφαρμόζοντας εξελιγμένα μαθηματικά μοντέλα, οι επιστήμονες (παθολόγοι, μαθηματικοί και ειδικοί της βιοπληροφορικής) μπόρεσαν να αναλύσουν τις μορφολογικές αλλαγές των λεμφαδένων των ασθενών και τις διαφορές που εμφανίζουν σε σχέση με τους υγιείς λεμφαδένες. Με τον τρόπο αυτό, ανέπτυξαν μια μέθοδο που βαθμολογεί τον κίνδυνο μακρινής μετάστασης για κάθε ασθενή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA