Μενού
  • Α-
  • Α+

Στη Σκωτία υπάρχει μια λίμνη. Για τους ντόπιους είναι ένας δημοφιλής προορισμός για να ξεσκάσουν και να περάσουν στιγμές χαλάρωσης. Και τα αντικειμενικά και δίχως την παραμικρή αμφιβολία πραγματικά γεγονότα τελειώνουν κάπου εδώ! Από εδώ και πέρα αρχίζει το μυστήριο. Η παγωμένη λίμνη Νες (Loch σημαίνει λίμνη) που βρίσκεται στα βόρεια της χώρας, απασχολεί τους κατοίκους της περιοχής ήδη από τον 6ο αιώνα όταν εμφανίστηκαν οι πρώτες μαρτυρίες που έκαναν λόγο για ένα τεράστιο θαλάσσιο θηλαστικό που ζούσε στα παγωμένα νερά και ανά... άτακτα χρονικά διαστήματα έκανε guest εμφανίσεις.

Η πρώτη φωτογραφία του τέρατος (;)

Στις 12 Νοεμβρίου του 1933 ο κύριος Hugh Gray επέστρεφε από την εκκλησία και καθώς περπατούσε πλάι στη λίμνη, είδε ένα γιγαντιαίο πλάσμα να βγαίνει στην επιφάνεια. Αφού κράτησε την ψυχραιμία του κατάφερε να το φωτογραφίσει. Η εικόνα βέβαια ήταν θολή αλλά ικανή να καταδείξει το μέγεθος του «τέρατος». Αυτό ήταν το πρώτο ντοκουμέντο. Κάποιοι τον πίστεψαν και κάποιοι όχι, Έτσι και αλλιώς ασφαλές συμπέρασμα από τη συγκεκριμένη φωτογραφία δεν μπορεί να εξαχθεί εύκολα.

Η αλήθεια είναι πως ο Gray κυκλοφορούσε με τη φωτογραφική μηχανή του γιατί ήδη από τους προηγούμενους μήνες οι φήμες είχαν φουντώσει με χαρακτηριστικότερη αυτή της οικογένειας Σπάισερ που ενώ έκανε τη βόλτα του κόντεψε να... τρακάρει με τη Νέσι (όπως είχαν ονομάσει το υποτιθέμενο τέρας) όταν αυτή βγήκε στο δρόμο.

Υπήρχαν και άλλοι που το είχαν δει. Συγκεκριμένη περιγραφή πάντως δεν υπήρχε. Άλλοι έλεγαν ότι είναι καφέ, άλλοι καφεπράσινο. Κάποιοι ότι έχει δυο καμπούρες, άλλοι πως δεν είχε. Ορισμένοι έλεγαν πως μοιάζει με φίδι, άλλοι με... δεινόσαυρο. Άκρη, πάντως, δεν έβγαινε.

Η θρυλική φωτογραφία της Νέσι

Στις 19 Απριλίου του 1934 ο χειρουργός Ρόμπερτ Γουίλσον τράβηξε τη διασημότερη φωτογραφία του τέρατος! Η θρυλική φωτογραφία δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 1934 από την Daily Mail και έγινε γνωστή ως η «φωτογραφία του χειρούργου».

Δεκαετίες αργότερα αποδείχθηκε πως αυτή η φωτογραφία δεν ήταν παρά μια καλοστημένη απάτη του Μάρμαντουκ Γουέδεργουελ, ενός διάσημου κυνηγού τεράτων ο οποίος μερικά χρόνια νωρίτερα είχε γελοιοποιηθεί προσπαθώντας να στήσει ένα σκηνικό συνάντησης με τη Νέσι!

Υποβρύχιες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν το 2003, με χρήση σόναρ, απέτυχαν να εντοπίσουν το τέρας- θρύλο. Έχουν γίνει αμέτρητες ανεπιτυχείς προσπάθειες εντοπισμού του τέρατος τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα το 2003, όταν το BBC χρηματοδότησε μια εκτεταμένη επιστημονική έρευνα που χρησιμοποίησε 600 δοκοί σόναρ και δορυφορική παρακολούθηση για να σαρώνουν το πλήρες μήκος της λίμνης. Ούτε εκεί προέκυψε κάποιο αποτέλεσμα.

Πέρυσι τον Σεπτέμβριο ερευνητές από τη Νέα Ζηλανδία ισχυρίστηκαν ότι το τέρας του Λοχ Νες θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο χέλι, εξετάζοντας DNA από δείγματα νερού από τη λίμνη Νες.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Νέσι έχει επίσημο fan club το οποίο δίνει χρηματικό έπαθλο για μία… καθαρή φωτογραφία! Μέχρι αυτή να υπάρξει, ο μύθος θα συνεχίζεται και θα είναι ένα πολύ καλό έσοδο για όσους πουλούν αναμνηστικά όπως μπλουζάκια, φλιτζάνια, τσάντες, κουκλάκια κλπ κλπ. Έρευνα του 2018, άλλωστε, αποκάλυψε ότι η Νέσι αξίζει για την οικονομία της Σκωτίας 41 εκατομμύρια λίρες. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA